Türklere Uygulanan Çifte Vatandaşlık Standardı Anlaşılamıyor

Türklere Uygulanan Çifte Vatandaşlık Standardı Anlaşılamıyor

Almanya’da doğan ve her yıl sayıları 50 bini aşan Türk çocukları çifte vatandaşlık hakkında yararlanamazken, aynı hak birçok ülke vatandaşına kolaylıkla tanınıyor.

Almanya’da doğan ve her yıl sayıları 50 bini aşan Türk çocukları çifte vatandaşlık hakkında yararlanamazken, aynı hak birçok ülke vatandaşına kolaylıkla tanınıyor. Bu ülkeler arasında Avrupa ve Amerika kıtasındaki ülkelerin neredeyse tamamı, birçok Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkesi de var. Federal İçişleri Bakanlığı da çifte vatandaşlığın bugüne kadar soruna yol açmadığını belirtdi.

Almanya’da koalisyon görüşmelerinin bugün sonuçlanması ya da koalisyon anlaşmasının yapıldığının açıklanması bekleniyor. Koalisyon anlaşmasında Türkleri ilgilendiren konuların başında ise Almanya’da doğan Türk çocuklarına çifte vatandaşlık hakkının tanınıp tanınmayacağı geliyor.

Mevcut düzenlemeye göre Almanya’da doğan ve anne veya babasından biri sekiz yıldır Almanya´da yaşayan göçmenlerin çocuklarına Alman vatandaşlığı veriliyor. Ancak bu çocukların 18 ile 21 yaşları arasında iki vatandaşlıktan biri arasında tercihte bulunması gerekiyor.

TUNUS, SURİYE, İRAN VE AFGANLIYA VAR; TÜRK'E YOK

Koalisyon görüşmelerinde SPD çifte vatandaşlığı gündemine alırken CDU/CSU ise çifte vatandaşlığa direnişinden vazgeçmemiş, ancak bazı kolaylıkların yapılabileceği sinyalini vermişti.

Almanya’da çifte vatandaşlığa kabul edilerek Alman vatandaşı yapılanların oranı yüzde 50’nin üzerinde. Ülkede değişik sebeplerle çok sayıda ülke vatandaşı çifte vatandaşlık alabiliyor. Bu ülkelerin arasında 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi var. Bunlara ilave olarak vatandaşlarını vatandaşlık hukukuna göre çıkarmayan ülkeler de var.

Bu ülkeler Güney Amerika kıtasında bulunan, Arjantin, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama ve Uruguay’ı sayabiliriz. Vatandaşlık hukukunda vatandaşlıktan çıkarma olsa da fiilen bunu uygulamayan ülkelerin vatandaşları da Almanya’da çifte vatandaş olabiliyor. Bu ülkeler ise Fas, Cezayir, Tunus, Lübnan, Suriye, İran, Eritre, Afganistan ve Küba.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: ÇİFTE VATANDAŞLIK SORUN OLMADI

Bu ülkelerin ilaveten özel anlaşma gereği İsviçre vatandaşları da çifte vatandaş olabiliyor. İsrail vatandaşları özel tarihi nedenlerle çifte vatandaş olurken, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin vatandaşlarının da çifte vatandaş olabildiği biliniyor.

Ayrıca Alman kökeni olduğu gerekçesiyle Doğu Avrupa’dan gelenler ve aile yakınları da Almanya’da çifte vatandaş olabiliyor. Bu kadar ülke vatandaşına farklı gerekçelerle eski vatandaşlığını bırakmadan Alman vatandaşlığı hakkı tanındığı için Almanya’da çifte vatandaş olarak vatandaşlığa alınanlar çoğunlukta bulunuyor.

Federal İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde bu konudaki değerlendirme şöyle: "Almanya’da ne kadar çifte vatandaş olduğu bilinmiyor, Zira bunlar Almanya’da sadece ve sadece Alman vatandaşı olarak değerlendiriliyor ve diğer vatandaşlıkları dikkate alınmıyor. Birden fazla vatandaşlık bugün nadir görülen bir vaka değil. Bugüne kadar birden fazla vatandaşlığın yol açtığı ciddi bir sorun olmadı." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.