Türkler, Nsu Sürecinde Alman Kurumlarından Çok Türk Medyasına Güveniyor

Türkler, Nsu Sürecinde Alman Kurumlarından Çok Türk Medyasına Güveniyor

Almanya'da yapılan bir araştırma, NSU cinayetlerinin aydınlatılması sürecinde devlet kurumlarının Türk toplumu nezdinde kaybettiği eski güveni henüz kazanamadığını gösterdi.

Almanya'da yapılan bir araştırma, NSU cinayetlerinin aydınlatılması sürecinde devlet kurumlarının Türk toplumu nezdinde kaybettiği eski güveni henüz kazanamadığını gösterdi. Türkler bu konuda en çok Türk medyasına güven duyuyor. Alman hükümetine, medyasına ve sivil toplum kuruluşlarına olan güvenin ise daha düşük olduğu görüldü. Araştırma Dortmund'da bulunan ve Türklerin gündemini ilgilendiren konulara bakışta uzmanlaşan kamuoyu araştırma kuruluşu Futureorg Enstitüsü tarafından endaX girişimi adı altında yapıldı.

Binden fazla kişinin katıldığı araştırma NSU cinayetlerinin aydınlatılması etrafında dönen tartışma vesilesiyle yapıldı. Araştırmada Türklerin NSU cinayetlerinin aydınlatılması noktasında hükümet, mahkeme, sivil toplum kuruluşları ile medya organlarına ne derece güvendiği soruldu. Araştırmada ikinci bir konu ise NSU cinayetlerinin Almanya'da yaşayan Türklerin bu ülkedeki hayatlarıyla ilgili planlarına ne ölçüde etkilediği ile ilgiliydi.

Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça dikkat çekici: Türklerin yarıdan fazlası federal hükümetin NSU cinayetlerinin tamamen aydınlatılması noktasında güçlü bir iradeyi ortaya koyduğuna inanmıyor. Aynı şekilde davanın görüldüğü Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nin ve Federal Meclis’in Araştırma Komisyonu’nun da NSU cinayetlerinin tamamen aydınlatılmasını sağlayacağına inananların oranı düşük seviyede. Türklerin yüzde 80'i cinayetlerin tamamen aydınlatılabileceğine inanmıyor.

Yine Türklerin üçte ikilik bölümü (yüzde 64,5) NSU cinayetlerinin kendilerini kişisel olarak etkilediğini söylüyor. Ancak yine üçte ikilik bir kesim de kendini Almanya'da güvende hissettiğini belirtiyor. Görüş belirten vatandaşlar gruplara ayrıldığında kadınlar ve üniversite mezunları daha karamsar bir tavır sergilerken, 25 yaşın altındaki kesim ise nispeten iyimser bir tavır içerisinde. Alman kurumlarına güvenin en yüksek olduğu kesim de yine bu genç grupta.

Buna karşılık Türk medyasına olan güven yüksek. Türklerin yaklaşık dörtte üçü NSU cinayetlerini Türk medyasının eleştirel bir şekilde takip edeceğini söylüyor. Araştırma sonuçlarını yorumlayan Futureorg Enstitüsü Başkanı sosyolog Kamuran Sezer, bu sonucun kendilerini de şaşırttığını ifade ediyor. Sezer, Alman medyasının imkanlarının ve ulaşım gücünün Almanya'daki Türk medyasına göre kıyaslanamayacak derecede iyi olduğuna da dikkat çekerek, Alman medyasına güvenin bu derece düşük çıkmasını kendilerinin de beklemediğini söylüyor.

GEZİ OLAYLARI DA GÜVEN KAYBINDA ROL OYNAMIŞ OLABİLİR

Alman medyasının son olarak Türkiye'deki Gezi parkı olaylarındaki yayınlarının tarafsız ve dengeli bulunmadığı ve sürekli olarak Müslüman göçmenleri insafsız bir şekilde eleştiren kişileri ön plana çıkarmasının da Alman medyasının Türkler arasındaki güven kaybının bir sebebi olabileceği de belirtildi. Sezer, bu sonuçların aynı zamanda Türk medyası için bu davanın peşini bırakmama, takip etme yönünde bir mesaj şeklinde anlaşılabileceğini de kaydediyor.

Futureorg Enstitüsü'nden analist Kathleen Brussow ise araştırmalarında Almanya'daki 25 yaşı altı grup Türklerin Alman kurumlarına ve toplumuna bakışının olumlu olduğunu, ancak aynı zamanda NSU cinayetlerinin kendi hayat planlarını etkilediğini söylemesinin üzerinde durulması gereken bir olgu olduğunu dile getirdi. Brussow, NSU cinayetlerinin 25 yaş altı kesimi hayat planlamasında nasıl etkilediğini ortaya çıkarmak için Futureorg Enstitüsü olarak hemen ikinci bir araştırmayı başlattıklarını da sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.