Türkiye’nin Ünlü Klarnetçisi Çağrı, Çin’de Kulakları ‘’çin’’lattı (Özel)

Türkiye’nin Ünlü Klarnetçisi Çağrı, Çin’de Kulakları ‘’çin’’lattı (Özel)

Çin’de bugüne kadar yapılan en büyük kültür ve yemek festivali olma özelliğine sahip Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali’nde Çinliler, ünlü klarnetçi Serkan Çağrı’nın sunumuyla kendinden geçti.

Çin’de bugüne kadar yapılan en büyük kültür ve yemek festivali olma özelliğine sahip Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali’nde Çinliler, ünlü klarnetçi Serkan Çağrı’nın sunumuyla kendinden geçti.

Akademisyen klarnet virtiözü Çağrı, Çin’in Şanghay şehrinde bugün sona eren ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın referansıyla, Türk Çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜÇSİAD) ve Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) işbirliğiyle düzenlenen festivalde yaptığı sunumla Çinlileri coşturdu. Klarneti ile Türk müziği eserlerinden örnekler sundu.

Çinliler de ünlü klarnetçiyle birlikte tempo tuttu. Çin’de ilk kez sahne alan ve 3 gün süren festivalde dün son sunumunu yapan Çağrı’nın performansı, festivale akın eden Çinlilerin büyük beğenisini topladı. Çağrı, izleyenlerden bazılarını sahneye davet ederek, kendisine eşlik etmesini istedi. Çaldığı kısa parçayı, sahneye gelen Çinli bayan Luo Cehui’den tekrar etmesini isteyen Çağrı, Çinli kadının kendisinin çaldığını aynen ve notalarıyla seslendirmesi karşısında hayranlık ve şaşkınlık yaşadı.

Sunumun ardından Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonuna konuşan Liang Yunlin, Turkuaz Kültür ve Yemek Festivali öncesi Türkiye ile ilgili pek bir bilgisi olmadığını, fakat bu organizasyon sayesinde hem Türk kültürünü, hem de Türk müziğini tanıma fırsatı bulduğunu söyledi. Gelecek yıllarda bu tarz organizasyonların daha fazla düzenlenmesini isteyen Liang, bu sayede iki ülke insanının birbirlerini ve kültürlerini tanıma konusunda büyük yarar sağlayacağını dile getirdi. Liang, Çağrı’nın sanatına hayran kaldığını da sözlerine ekledi.

Festivale katılmadan evvel Türkiye ve Türk kültürüne çok yabancı olduğunu söyleyen Luo Cehui (64) ise düzenlenen organizasyon sayesinde Türkiye’nin, derin ve yoğun bir içeriğe sahip kültüre sahip ülke olduğunu öğrendiğini anlattı. Festival sırasında Türk insanının sıcakkanlılığı ve samimiyetini hissettiğini ifade eden Luo, ertesi gün ailesini de festivale getireceğini belirterek, her yönüyle mükemmel olan bu festivale katılmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti kaydetti.

ÇAĞRI’NIN ŞAŞKINLIĞI

Çinlilerin ilgisi karşısında memnuniyetini dile getiren ünlü klarnetçi Çağrı, Çin’de olmaktan heyecanlı ve mutlu olduğunu söyledi. İlk geldiği günkü gibi halen heyecanını koruduğunu anlatan Çağrı, festivale gösterilen ilginin çok büyük olduğuna değindi. Serkan Çağrı, “Müzik paylaşımında da gördüğümüz gibi Çinli ve Türk halklarının çok çabuk birbirlerine adapte olduklarını ve kol kola dans ettiklerini, bunun da kardeşliğin, dostluğun en güzel tarafı olduğunu.” ifade etti. Sanatın bunu her zaman başardığına vurgu yapan Çağrı, sanat camiasında yer almaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Çağrı ayrıca, bu organizasyonun çok başarılı ve anlamlı olduğunu vurgulayarak, bu tür organizasyonların devamını arzuladığını ifade etti. 23 milyon insanın yaşadığı Şanghay’ın çok kalabalık olmasına rağmen sakinliklerinin ve stressiz olmalarının dikkatini çektiğini anlatan Çağrı, ‘’Bunun formülünü acilen öğrenmemiz lazım. Görüyorum ki Çinliler müziğe büyük ilgi duyuyor. Müzik ruhun gıdasıdır sözünü burada teyit ettim.’’ diye konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.