Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda 4 Kategoride 6 Birinci

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda 4 Kategoride 6 Birinci

Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle, bu yıl 8.si düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı. Yarışmada 4 kategoride 6 birinci seçildi. Göknur Atalay’ın...

Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle, bu yıl 8.si düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı. Yarışmada 4 kategoride 6 birinci seçildi. Göknur Atalay’ın Türkiye’nin Kadın Girişimcisi olduğu yarışmada, Bedriye Hülya Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi seçildi. Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi kategorisinde İksir Sema Aydın ile Pınar Kaftancıoğlu seçilirken, Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi kategorisinde ise Başak Taşpınar Değim, Rahşan Tan ve Leslie Kandiyoti Mori birinci oldu.

Ödül töreninde konuşma yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Bizi bu projede bir araya getiren, her şeyden önce kadınlara karşı duyduğumuz sorumluluk ve onların iş hayatında daha fazla yer alması gerektiğine dair farkındalığımızdı. 12 yıldır Anadolu’yu karış karış gezerek KOBİ’lerle bir araya geldiğimiz Garanti Anadolu Sohbetleri sayesinde, bu farkındalığımız iyice pekişti." dedi. 2013 TÜİK verilerine göre Avrupa Birliği ülkeleri arasında işgücüne katılan kadın oranı en düşük ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Karadere, "Erkeklerin işgücüne katılımı, en yüksek olduğu 35-39 yaşları arasında yüzde 95,4 iken, kadınların iş gücüne katılımı, en yüksek olduğu 25-29 yaş arasında sadece yüzde 38,3. Biz Garanti olarak, toplumu oluşturan iki yarımın ancak el ele verip yürüdüğünde bir tam edeceğine, eşitsizliği yok ederek gerçekten gelişebileceğine inandık ve bu yola baş koyduk. Bu çabayla hayata geçirdiğimiz yarışmada, bu yıl da inanılmaz başarı hikayeleriyle karşılaştık. Tüm katılımcılara gösterdikleri cesaret nedeniyle sonsuz teşekkürler." diye konuştu.

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan da "Yarışmaya başvuran tüm kadınları tebrik ediyorum. ‘Ben yaptım veya yapabildim’ hikayelerini, kâh alkışla kâh gözyaşıyla izledik. Her birine iyi ki varsınız ve iyi ki kadın olarak girişimcilik yoluna adım atmışsınız diyorum. Hayattaki bu kadın duruşunun çok önemli olduğuna inanıyor ve bulaşıcı olmasını diliyorum. Girişimcilikte kadın sayısının artması için çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak, kadının enerjisine inanıyor ve güç birliği içinde hareket ettiğimizde aşılamayacak engel yok diyoruz." şeklinde konuştu.

Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş ise "ABD’de son 17 yılda kadınların kurduğu şirket sayısı, ortalamının 1,5 kat fazlası düzeyinde artıyor. ABD’de 9,1 milyon kadın işletmesi var. Son 17 yılda girişim sayısı yüzde 80’lere varan oranda arttı. Bu dönemde kadınların kurduğu şirket sayısındaki artış, ulusal ortalamadan 1,5 kat daha yüksek oldu. Böylece kadınların şirketler içindeki payı yüzde 30’a ulaştı. Ancak, Türkiye’de daha yolun başındayız. Tablo iyi değil ama alınan mesafe ve yaratılan farkındalık umut veriyor. TÜİK’e göre Türkiye’de 2 milyon 591 işletme var. Bunların sadece yüzde 7,5’i kadınlara ait. Yani 195 bine yakın işletme kadınlar tarafından kurulmuş. Oran 1 yıl önce yüzde 7 idi. Küçük de olsa artış var ama yetersiz. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması ve benzer başka girişimlerle, bu oranı birkaç yıl içinde yüzde 10’un üzerine taşımamız gerekiyor." dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.