Türkiye’den İspanya’ya İlk Kez Sertifikalı Ceviz Fidanı İhraç Edildi

Türkiye’den İspanya’ya İlk Kez Sertifikalı Ceviz Fidanı İhraç Edildi

Türkiye’den, bir Avrupa Birliği (AB) üyesi olan İspanya’ya ilk kez "chandler" cinsi, mavi sertifikalı ceviz fidanı ihracatı Denizli'den yapıldı.

Türkiye’den, bir Avrupa Birliği (AB) üyesi olan İspanya’ya ilk kez "chandler" cinsi, mavi sertifikalı ceviz fidanı ihracatı Denizli'den yapıldı. Ekiz Fidancılık tarafından yapılan ihracat için şirketin fidan üretim tesislerinde bir tören düzenlendi. Törene Denizli Vali Yardımcısı Erol Türkmen, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Ekiz Fidancılık sahibi Ramazan Ekiz, İşletme Müdürü Kamil Okyaz ve çalışanlar katıldı.

İşletme Müdürü Okyaz, yaptığı konuşmada Denizli’den ilk kez özellikle bir AB ülkesine fidan göndermelerinin kendilerine kısmet olduğunu söyledi. Okyaz, “Bunun nedeni, İspanyollar iki yıldan beri bizim işletmemize gelip ziyaret ediyorlar. Üretim tekniklerini, kullandığımız alet ekipmanlarımızı gördüler. İstedikleri vasıflarda fidan ürettiğimiz için bağlantı yaptık. İlk defa yurtdışına, özellikle AB ülkesine fidan ihraç ediyoruz ve onun için de Ekiz Fidancılık olarak gururluyuz, bugün mutlu günümüz. İlk etapta 13 bin 500 tane gidecek ama önümüzdeki hafta Ukrayna’ya, Lübnan’a, Gürcistan’a ihracatımız var. Belki de AB ülkesine ilk fidan ihracatıdır, çünkü kriterler her ülkenin farklı olmasına rağmen AB ülkelerinin şartları daha sert ve daha katı. Onların şartlarında üretim yapabildikten sonra ancak gönderebiliyoruz.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kutlu ise ilde 13 fidan üreticisi bulunduğunu, sektörün desteklerle geliştiğini belirterek, “Bugün ilk defa Denizli’den, AB ülkesi olan İspanya’ya ceviz fidanı ihracatı gerçekleştiriyoruz. Bu bizim için çok önemli. Bu bir başlangıç. Bugün 13 bin 500 fidanı TIR’la göndereceğiz. Önümüzdeki hedef, 200 bin fidanı AB’ye ihraç etmektir. Denizli, tarımsal anlamda büyük bir potansiyele sahip. 2012 yılında yaklaşık 203 milyon lira gibi bir ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yıl bu rakam 403 milyon lirayı buldu. Bu gurur verici bir tablo. Çiftçimiz bu sayede ürününü hakettiği değerde satabiliyor. Biz de il müdürlüğü olarak 2023 yılında, cumhuriyetimizin 100. yılında inşallah tarımsal ürünlerde 1 milyar liralık hedef koyduk.” şeklinde konuştu.

Daha sonra İspanya’ya gidecek ceviz fidanları TIR’a yüklendi. Bu ihracattan 135 bin lira gelir elde edildiği öğrenildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.