"Türkiye’de İş Yerlerinin Sadece Yüzde 3’ü Denetleniyor"

"Türkiye’de İş Yerlerinin Sadece Yüzde 3’ü Denetleniyor"

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Tekin, son günlerde yaşanan iş kazalarına ilişkin, Türkiye’de iş yerlerinin yüzde 3’ünün denetlendiğini, böyle bir yerde de önlemlerin alınmasında sıkıntı olduğunu söyledi....

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Tekin, son günlerde yaşanan iş kazalarına ilişkin, Türkiye’de iş yerlerinin yüzde 3’ünün denetlendiğini, böyle bir yerde de önlemlerin alınmasında sıkıntı olduğunu söyledi. Tekin, ‘’Devletin de bu anlamda müfettiş sayısı az. İş yerlerinin yüzde 3’ü denetleniyor. Diyebilirsiniz her iş yerine bir müfettiş mi koyacaksınız? Hayır ama benim denetlendiğimi duyduğunda bana yapılan işlemlerden dolayı o da kurallara uyacak.’’ dedi.

Bedri Tekin, iş kazalarına yönelik yaptığı açıklamada iş kazalarında denetimde, kuralların konulmasında ve cezaların uygulanmasında devletin payı olduğunu söyledi. Tekin, ‘’Bakan Faruk Çelik her kazadan sonra ne diyor; mevzuatımız uygun ama kurallara uyulmadığı için yani diğer kesimler görevlerini yerine getirmedikleri için kazalar oluyor diyor. Peki tamam, kurallar uygun olsun peki şunu biliyor musun her kazadan sonra yeni kural konuluyor. Sistem çoğu zaman baştan sona yeniden değiştiriliyor. Bu siyasi iktidarın kurduğu sistem ağırlıklı olarak işi ‘iş güvenliği uzmanları’nın sırtına yüklüyor. Yani iş güvenliği uzmanı var nasıl olsa devlet denetleyemiyor ya da denetlemiyor. Oysa iş güvenliği uzmanlarını koymuş, bunu sağlasın diyor. Ama iş güvenliği uzmanlarına ilişkin yönetmelik en az 10 kere değiştirildi. Her uygulamadan sonra kural değiştirirsen olmaz. Hükümet sadece bakanlar kurulu değildir, aynı zamanda geniş bir ağı olan bir kurumdur. Orada kararları alırken tartışırsın, konuşursun, ona göre uygularsın. Ama açık söylüyorum, işi bilmiyorlar. Söylemlerine rağmen insan canının bunlar için bir önemi yok. Kamuoyuna dönük mesajlar da çıkıyor. Bizim toplumda cenazeye sahip çıkmak ,acısı olanların yanında olmak vardır. Onların acısını paylaşmak, onları da terk etmemekte vardır ama bir bakan sadece cenaze çıkarcılığı mı yapar hükümetin görevi orada cenaze olmamasıdır. Denetleme anlamında, takip anlamında problemleri var.’’ ifadelerini kullandı.

"İŞÇİLERİN SENDİKASIZ VE ÖRGÜTSÜZ OLMASI DA İŞ KAZLARINA NEDENDİR"

Taşeron işçilerle çalışanların parçalandıklarını söyleyen Tekin, işçilerin haklarını aramada problemlerin de olduğunun altını çizerek, ‘’Devlet denetimde kuralları koymada problemli, işveren önlem almıyor, işçiler bunun karşısında duramıyor çünkü taşeronlaştırılarak ve sendikasızlaştırılarak örgütlü olamıyorlar.’’ ifadelerini kullandı. Her iş kazası ve cinayetinin nedeninin sistemsel olduğunu belirten Tekin, “İşverenin duyarsızlığı, devletin denetimsizliği ve işçilerin örgütsüz olması bu gibi olaylara nedendir. Kontrol varsa denetim varsa cezalandırma varsa kurallara uyma ihtimalleri biraz daha fazla bunlar olmayınca biraz daha az. Devletin de bu anlamada müfettiş sayısı az. İş yerlerinin yüzde 3’ü denetleniyor. Diyebilirsiniz her iş yerine bir müfettiş mi koyacaksınız? Hayır ama benim denetlendiğimi duyduğunda bana yapılan işlemlerden dolayı o da kurallara uyacak. Bu anlamda da yüzde 3’ünün denetlendiği bir yerde de önlemlerin alınmasında bir sıkıntı var. Denetim noktasında problem var. Ceza konusunda problem var. Hükümet tek başına karar alıyor kimseye sormuyor kimseyi katmıyor. Kendi elemanı yetmiyor onun yerine örneğin odalara da sorumluluk verse bizi de katsa dese ki senin mühendislerin var orada çalışanların var sen de bu konuyu kontrol et deseler keşke.’’ diye konuştu.

"TÜRKİYE’DE HER ZAMAN BÜYÜK KAZALAR BEKLEYEBİLİRSİNİZ"

Türkiye’de her zaman büyük kazaların olabileceğine işaret eden Tekin, özellikle inşaat olmak üzere tüp patlamaları ile ilgili, gazla ilgili her zaman patlama beklenebileceğini söyledi. 2011 Şubat ayında meydana gelen OSTİM’deki patlamanın ardından olay yerini inceleyen heyette olan Tekin, OSTİM’de meydana gelen patlamalara da değindi. Tekin, şöyle devam etti:

‘’Şimdi orada benim iş yerim var, orada meydana gelen bir olay yalnızca benim çalışanlarıma, yalnız benim işçilerime zarar vermiyor, seninkine de zarar veriyor, o ihtimal var. OSTİM sanayi bölgesinin içiçe olması doğal, ona bir şey demiyorum ama planlarken, tedbirleri alırken, orada ne yapmalı. Sanayi sitelerinde uzman çalıştırılsa onlar der ki burada zarar ve problem var, diğerlerine zarar verebilir diyerek önlemini aldırabilir ama öyle bir şey yok. İş kazalarının nedenlerinden biri de hükümetin tek başına karar alması, kimseyi de bu işe katmaması, hükümet karar alırken kimse ile tartışmıyor. Madenleri işletenler kimler, kime yakın bunlar. Kazaların olduğu inşaatlara baktığımızda, TOKİ inşaatları kime yakın duranlar, kime pay verenler? Kazaların son 2 yılda maden ve inşaatlarda yoğunlaşması kimin meydana getirdiği ortada, birilerine pay veriliyor, denetlenmiyor, takip edilmiyor, izlenmiyor, bir de o boyutu var.’’ CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.