Türkiye, Rusya’dan Doğalgaz Arzındaki Sorunun Çözülmesini İstedi

Türkiye, Rusya’dan Doğalgaz Arzındaki Sorunun Çözülmesini İstedi
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’nın Batı Hattı’ndan doğalgaz sevkiyatında önemli miktarda azalma olduğunu, bunun gerçek rakamlara ulaşmasını talep ettiklerini söyledi.Bakan Yıldız, Gazprom Başkanı Aleksey Miller...

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’nın Batı Hattı’ndan doğalgaz sevkiyatında önemli miktarda azalma olduğunu, bunun gerçek rakamlara ulaşmasını talep ettiklerini söyledi.

Bakan Yıldız, Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’la ikili görüşmeleri ve Moskova’da gerçekleşen Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı hakkında basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Toplantılar çerçevesinde Rusya-Türkiye arasında enerji dahil bir çok konuyu ele aldıklarını ifade eden Yıldız, “Tarım, süt ürünleri, yumurta, beyaz et gibi gıdada yeni ihracat kalemlerinin oluşacak olması ile 1,3 milyar dolar olan Rusya’ya yönelik ihracatımızı 2015 sonunda iki katına çıkarmayı planlıyoruz.” dedi.

BATI HATTI’NDAN 2-3 HAFTADIR ARZ SORUNU VAR

Rusya ile doğalgaz anlaşmalarında 1 Ocak 2015 itibari ile iki tarafın da revizyon hakkına sahip olduğunu belirten Bakan Taner Yıldız, “Türkiye’ye arz olunan miktar günlük tüketimin altında. Ukrayna, Rusya ve AB arasında doğalgaz arzı arasında yaşanan sorunun çözülmesi bizleri memnun edecek. Mavi Akım’dan aldığımız doğalgazda bir sorun yok; ancak Batı Hattı’ndan günlük 42 milyon metreküp olması gereken arz 26 milyon metreküpe düştü. Bu durum 2-3 haftadır devam ediyor. Bunun gerçek rakamlara ulaşması gerekiyor. Aralık-Şubat döneminde ihtiyacımız pik yapıyor. Gazprom ve Rusya Federasyonu bunun farkında. Kendi depolamaları ile ilgili teknik bir konu olduğunu belirtiyorlar. Bunun Türkiye’nin dışında siyasi yönü de olabilir.” bilgisini paylaştı.

RUS ŞİRKETLERE DOĞALGAZ DEPO YATIRIMINA DAVET

Rusya’dan en az kontrat miktarı kadar doğalgaz almayı beklediğini, stratejik işbirliğinin bu kış aylarında dayanışma içinde olunmasını gerektirdiğini belirten Yıldız, Rus şirketlerini Tuz Gölü, Tarsus ya da başka bölgelerde doğalgaz depolama alanlarında yatırım yapmaya davet etti.

Petrol fiyatlarının düşmesinin doğalgaz fiyatlarının düşmesine 6-9 aylık dönemlerde oluşan fiyat formülasyonları ile yansıdığını vurgulayan Bakan Yıldız, “Türkiye’nin doğalgazda özel sektör kontratları artarak devam edecek. Liberalleşen bir piyasa öngörülüyor. Burada BOTAŞ ve Enerji Bakanlığını ilgilendiriyor. Sonuçta toplam fiyat önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN IŞİD’DEN PETROL ALDIĞINI İDDİA EDENLER İSPATLASIN

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu, hukukun dışında davranmasının da söz konusu olmadığını kaydeden Enerji Bakanı Yıldız, “Biz bu iddiayı ortaya atanları ispata davet ettik. 1,5 ay oldu. Henüz delil gelmedi. Tabi ki böyle bir şey yok. İddialara göre atom bombası da yapıyoruz. Bunlar Türkiye’nin itibarsızlaştırılması ile ilgili konular.” eleştirisi getirdi.

LOJİSTİK SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye’nin Rusya’ya yönelik kotaların tamamı ile kaldırılmasını talep ettiğini, lojistik konusunda TIR seferleri ile ilgili sorunların olduğunu belirtti. Irak’a yıllık 600 bin TIR giderken, Rusya’ya 37 bin TIR gidiyor. Rusya’ya giden TIR’ların da sadece 9 bin kota Türkiye’ye ait. Türkiye bu kotaların en az 40 bine çıkarılmasını talep ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.