Bağcı: Üretim ve gıda güvenliği önemli
Selçuk Üniversitesi Keykubad Köşkü’nde düzenlenen “Birlikte Başak Gecesi”nde Türkiye'de zirai eğitimin tarihçesini anlatan TZYMB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı, “Birlikte Başak Gecesi etkinliğimize 56’sı Ziraat Fakültesi öğrenci 74’ü TZYMB üyemiz olan veya olamayan kıymetli meslektaşlarımız ve misafirlerimiz olmak üzere toplamda 130 kişi katılım sağlamışlardır. Bu kutlu günümüzde gecemizi onurlandıran tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
Bağcı, Türkiye'de zirai eğitim ve öğretim sürecini şöyle anlattı: “Türkiye’de Zirai Eğitim ve Öğretim 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul’da Ayamama Çiftliğinde kurulan ziraat mektebi ile başlamıştır. Cumhuriyet Dönemi’nde Halkalı Ziraat Mektebi’yle devam eden tarımsal eğitim-öğretim tüm yurda yayılmıştır. 1847 yılında İstanbul Ayamama’da “Ziraat Talimhanesi” adı ile başlayan tarımsal öğretim ve eğitimin 179. yılı tarım camiamıza kutlu olsun. Bugün 8 milyarı aşan dünya nüfusunda dünya çapında 750 milyon insan ciddi gıda güvensizliği yaşıyor. Aynı zamanda 2 milyar insan orta şiddetli düzeyde gıda güvensizliğiyle karşı karşıyadır. Günlük hayatta yediğimiz içtiğimiz ve giydiğimiz her şey tarımdan gelir. Bu bakımdan mesleğimiz çok kutsal bir meslektir. Aynı zamanda bu meslek bireylerine önemli sorumluluklar yüklemektedir. Ziraat mühendisleri bu sorumluluktan hareketle ülkemiz adına önemli başarılar elde etmiştir” dedi.
TÜRKİYE'NİN 150 BİN ZİRAAT MÜHENDİSİNE İHTIYACI VAR
Tarımın uygulamalı bir bilim olduğunu anlatan Bağcı, “Ziraat fakültelerinden her yıl yaklaşık 4 bin meslektaşımız mezun olmaktadır. Toplam mezun sayısı 120 binleri bulan meslek toplumumuzdaki 30 binleri aşan işsizlik ülkedeki istihdam sorunu ile yakından ilgilidir. Türkiye’nin, tarım potansiyeli uzmanlık çalışması sonucu 150 bin ziraat mühendisi ihtiyacı olduğu belirtilmektedir. Mezun olan ziraat mühendislerinin iş hayatına ve girişimciliğe hazır olmaları konusundaki eksiklikler ve uygulamalı programlara yer verilmesi değerlendirilmelidir. Önceki uygulamalarda kamuda çalışacak ziraat mühendisleri TİGEM işletmeleri TAGEM araştırma enstitüsünde hizmet öncesi eğitime (1 yıl 2 yıl) tabi tutulurdu. Çağa uygun ve tarımdaki sektörlere dönük kendine güvenen girişimci, iş hayatına daha hazır mühendisleri yetiştirme konusu ele alınmalıdır.
Prof. Dr. Bağcı, programda “Öğrenci Gözüyle Zirai Eğitime Bakış” başlıklı makale yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüller ile etkinliğe katkı veren Alp Tarım, Sulama Dünyası, Avesa Tohumculuk, Arıkan Mühendislik ve Ekiz Tohumculuğa teşekkür plaketi verdi. Gecede ayrıca TZYMB Konya Şubesine yeni kayıt olarak katılan üyelere de rozetleri takıldı. Gecede öğrenci topluluklarının Kafkas ve Zeybek halk oyunları (ANKAF) gösterisinin yanı sıra Hacı Ali Ünal tarafından Türk Sanat Müziği, Kadir Demirağ tarafından ise Türk Halk Müziği icra edildi.
HABER MERKEZİ
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.