Türkiye Kamu-sen: Alım Gücü Azalan Memur Kurbanlık Kesmekte Zorlanacak

Türkiye Kamu-sen: Alım Gücü Azalan Memur Kurbanlık Kesmekte Zorlanacak

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında memurların maaşları her geçen gün eridiğini belirterek, alım gücü azalan memurların kurban kesmekte zorlanacağını söyledi. Kurban Bayramı'na ilişkin...

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında memurların maaşları her geçen gün eridiğini belirterek, alım gücü azalan memurların kurban kesmekte zorlanacağını söyledi.

Kurban Bayramı'na ilişkin yazılı açıklama yapan İsmail Koncuk, geçtiğimiz yıla oranla kurban masrafının ortalama 100 lira arttığını belirterek, "Geçen yıl küçükbaş kurbanlıklar marketlerde ortalama 620 lira iken bu yıl 695 liraya yükseldi. Büyükbaş kurbanlıkların ise 7’de 1 hissesi geçen yıl 693 lira iken bu yıl 795 lira oldu. Ekonomik gelişmeler karşısında maaşları her geçen gün eriyen, 2014 yılında özellikle gıda ve ısınma başta olmak üzere yaşamsal harcamalara gelen zamlar karşısında hayal kırıklığına uğrayan memurlar bu yıl kurban vecibelerini yerine getirmekte de zorlanacaklar.” ifadelerini kullandı.

2014 yılının tamamı için memur maaşlarına yalnızca 123 lira zam yapıldığına dikkat çeken Koncuk, memur maaşlarının zaten doğalgaz, benzin, et, kira, su gibi ürünlere gelen zamlar karşısında eridiğini, artan kurbanlık fiyatları karşısında ise memurların dini vecibelerini yerine getirmekle, ailesinin geçimini sağlamak arasında seçim yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ardından şöyle devam etti:

“Bir yıl içerisinde iğneden ipliğe her ürüne zam geldi. 2014 yılının ilk 9 ayı temel alındığında bile genel gıda harcamaları yüzde 19 zamlanırken yumurta fiyatı yüzde 16, kuru bakliyat yüzde 34, meyve yüzde 47, sebze yüzde 13, ekmek yüzde 14, su yüzde 9 arttı. Dolayısıyla memurlarımızın alım gücü de azaldı. Bu nedenle vatandaşlarımız her bayrama biraz daha zor şartlarda giriyor. Geçtiğimiz yıla oranla kurban masrafı da ortalama 100 lira arttı. Geçen yıl küçükbaş kurbanlıklar marketlerde ortalama 620 lira iken bu yıl 695 liraya yükseldi. Büyükbaş kurbanlıkların ise 7’de 1 hissesi geçen yıl 693 lira iken bu yıl 795 lira oldu.”

“AİLENİN GIDA VE KİRA HARCAMALARI BİN 588 OLDU”

Geçtiğimiz yıl bir ailenin gıda ve kira harcamaları bin 391 lira bu yıl bu rakam bin 588 liraya yükseldiğini aktaran Koncuk, şunları söyledi:

"Memur maaşına bir yıl için 123 lira zam yapılmasına karşın bir ailenin aylık kira ve gıda gideri 197 lira yükseldi. Buna göre memur maaşı bir yılda yalnızca kira ve gıda karşısında 74 lira eridi. Ortalama memur maaşının Eylül itibarı ile 2 bin 185 lira olduğu düşünüldüğünde ortalama ücretle geçinen bir memurun ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için maaşından geriye yalnızca 597,46 TL kalıyor. Bu durumda memurlarımızın en az 700-800 TL tutarındaki kurban vecibelerini yerine getirmesini imkânsız hale getiriyor."

İktidarın vatandaşların dini vecibelerini yerine getirebilmesi için gerekli ekonomik imkânları sağlaması ve dini bayramlar öncesinde bayram ikramiyesi verilmesi gerektiğini vurgulayan Koncuk, “Bir tarafta ailesinin geçimini sağlamak için yapmak zorunda olduğu giderler; diğer tarafta dini bir vecibe olarak gördüğü kurban ibadeti memurları kara kara düşündürmektedir.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.