'Türkiye İş Kazalarında Çin’i De Geçip Birinci Sıraya Yerleşti'

'Türkiye İş Kazalarında Çin’i De Geçip Birinci Sıraya Yerleşti'

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’nin dünya sıralamasında iş kazalarında Çin’i de geçip birinci sıraya yerleştiğini söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma...

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’nin dünya sıralamasında iş kazalarında Çin’i de geçip birinci sıraya yerleştiğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e bağlı ve ilgili kurumların bütçelerinin görüşmelerine başlandı. Bakan Çelik’in bütçe sunumunun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerine geçildi. CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, önce Soma’da sonra Ermenek’te yaşanan maden kazalarının herkesi üzdüğünü söyledi. Bu kazaların Türkiye’deki çalışma hayatının ne kadar sorunlu olduğunu gösteren örnekler olduğunu kaydeden Türeli, “Ülkenin hemen hemen tüm iş alanlarında çok ciddi bir kaza istatistiği bulunuyor. Türkiye dünya sıralamasında iş kazalarına Çin’i de geçip birinci sıraya yerleşti.” dedi.

İş gücü piyasasının çok problemli olduğunu belirten Türeli, “Türkiye’deki işgücü piyasası açısından Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarından çok uzakta bir manzara var. Çalışabilir nüfusun ancak yarısı işgücü piyasasına girmektedir. Düşük ücretler, uzun çalışma süreleri ve çalışmada yüksek kayıt dışılık var. Ayrıca sendikalaşma oranları da çok düşük. Bu işgücü ve istihdam yapısıyla Türkiye’nin katma değeri yüksek mal ve hizmet üretiminde gelişmesi mümkün değildir. Devletin iş cinayetlerine izin vermemesi gerekiyor. Neden iş yerlerinde gerekli denetimler yapılmıyor? Madenlerde yaşanan yapısal sorunlar nelerdir? Önümüzde trajik bir iş cinayetleri tablosu var. Oturup da bir sihirli elin değmesini bekleyip kötü gidişatın değişmesini bekliyor gibisiniz. Dünya’da 50-60 yıldan beri maden kazası olmuyor. Ülkemizde olan kazalar, başka ülkelerde yüz yıl önce olmuş maden kazalarıyla kıyaslanıyorsa burada büyük bir problem var demektir. İş güvenliği ve denetimleri eksiktir. Bu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. ‘Gelin eksikleri tamamlayalım’ diyoruz, kimse yanaşmıyor buna. Eğer büyük bir kaza varsa, ihmal varsa sorumluları kimse cezalandırılır ama siyasi sorumlular da bedellerini öder.” şeklinde konuştu.

TAŞERON ÇALIŞMA MODERN ÇAĞDAŞ KÖLELİKTİR

Taşeron çalışmanın modern, çağdaş kölelik demek olduğunu ifade eden Türeli, “Son derece uygun olmayan çalışma koşulları, izin, ikramiye yok, işçilerin kaderi patronun iki dudağı arasında. Böyle bir şey olabilir mi? Bu uygulamayla ülkemizin dünyayla bütünleşmesi mümkün değil. 4/C’liler konusuna ilişkin sorunlar devam ediyor. Defalarca söyledik bir türlü çözülmüyor bu sorun. Neden kadroya alınmıyor bunlar? Bir kısım iyileştirmeler yapılarak çözülmüyor sorun. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili sorun da devam ediyor. İşsizlik Sigortası fonu da önemli. Bu fon, çok büyük iddialarla çıktı. İnsanlar buna ümit bağladı ama beklenen olmadı. Buradan tüm projelere kaynak aktarılmış. Bu fonun gerçek amacı, işsizlere destek olmaktır.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.