Türkiye Gözünü Çinli Öğrencilere Dikti (Özel)

Türkiye Gözünü Çinli Öğrencilere Dikti (Özel)

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'nin, öğrenci temini konusunda Çin ile ilişkilerini en üst düzeye, en fonksiyonel ve en işlevsel hale getirmesi gerektiğini söyledi.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'nin, öğrenci temini konusunda Çin ile ilişkilerini en üst düzeye, en fonksiyonel ve en işlevsel hale getirmesi gerektiğini söyledi.

Çin temaslarını Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendiren Çetinsaya, yüksek öğretim için düşündükleri en önemli hedeflerden birisinin uluslararasılaşmak olduğunu ve bu manada Çin’in çok önemli bir ülke olduğunu ifade etti.

"Dünyada 4 milyon öğrenci var ve bunun 10 yıl içinde 8 milyona çıkacağı varsayılıyor. Bu öğrenciler başka ülkede yüksek öğrenim arayışı içinde." diyen Çetinsaya, Çin’in bu uluslararasılaşmanın bir parçası olarak çok önemli bir ülke olduğunu ifade etti. Çin’in, hem kendi imkânları hem de devlet bursuyla yurtdışına öğrenci gönderen birinci ülke olduğunun altını çizen Çetinsaya, öğrenci temininin tek başına uluslararasılaşmaya yetmediğini kabul ettiğini, farklı işbirlikleri, üniversitelerarası ortaklıklar oluşturmak gerektiğini aktardı.

"Biz bütün boyutlarını düşünüyoruz ancak öğrenci temini de çok önemli. Bu manada Çin ile ilişkilerimizi en üst düzeye getirmemiz lazım. En fonksiyonel, en işlevsel hale getirmemiz lazım." şeklinde konuşan Çetinsaya, lisansüstü bursları fuarını vesilesiyle Çin’e geldiklerini ifade etti. Çin Milli Eğitim Bakanlığı’nın üst düzey bürokratları ve Türkiye’den sorumlu bürokratlarla çok yararlı görüşmeler yaptıklarını dile getiren YÖK Başkanı, Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi, bürokratlar, DEİK eğitim iş konseyinin başkanı ve heyetinin de katıldığı toplantılarda çok yararlı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

ÇİN, TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİ TANIYACAK

Kısa vadede bir mutabakat zaptı imzalayacaklarını, uzun vadede ise şu an masada olan ve görüşülen uluslararası bir anlaşma sürecinin olduğunu anlatan Çetinsaya, "O süreci hızlandıracağız. Bunun yanında Çin’de tanıma listesine Türk üniversitelerinin girmesi için somut bir adım attık ve bir mekanizma belirledik." dedi. YÖK Başkanı, "Çünkü burada, özellikle Türkiye’ye gelen öğrencilerde bir takım tereddütler vardı. Bir kere tanıma diye bir sorun olmadığını gördük bu diyalogda. Sadece bir iletişim kopukluğu, bir mekanizmanın eksik olduğunu fark ettik. Bütün bunları inşallah önümüzdeki aylarda tamamlayacağız." dedi.

Çetinsaya, "Bu konuda da en üst düzey bürokratların ağzından teyit ettik ve Türkiye’deki üniversite diplomalarının tanınmaması diye bir sorun yok. İletişim mekanizmalarındaki bir eksiklikten dolayı bunun kaynaklandığını fark ettik. Şimdi o süreçleri tamamlayacağız. Bunun için heyetler oluşturduk ve bir iki ay içinde bu sorun çözülecek. Yanlış bir algı oluşmuş." değerlendirmesini yaptı.

DÜNYANIN GÖZÜ ÇİNLİ ÖĞRENCİLERDE-

Çin’in yurtdışına öğrenci gönderen ve öğrenci alan önemli bir ülke olduğunu hatırlatan Çetinsaya, "Bizim öğrencilerimizin de burada okuyabilmesi, en iyi branşlarda okuyabilmeleri önemli. Biz şu an ilk aşamada bunun mevzuat zeminini, yasal zeminini hazırlayacağız. Bunu yaptığımızda, daha ileri politikaların da yolunu hazırlamış olacağız." şeklinde konuştu.

YÖK Başkanı, Pekin’de bazı üniversiteleri de ziyaret etme imkânı bulduğunu, bu ziyarette önümüzdeki dönemde Çin’e yönelik politikalar için de bir takım dersler çıkardıklarını söyledi.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış’ın da eşlik ettiği Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Çin Burs Konseyi'nin Pekin’deki Beihang (Pekin Havacılık ve Uzay) Üniversitesi’nde düzenlediği 5.Uluslararası Yüksek Lisans Bursu Bilgilendirme Toplantısı vesilesiyle Pekin’e gelmişti.

Söz konusu burs toplantısına Türkiye’den Gaziantep Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Siirt üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi katıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.