'Türkiye Gençlere Yeteri Kadar Değer Verilmiyor'

'Türkiye Gençlere Yeteri Kadar Değer Verilmiyor'

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Program Koordinatörü Gökhan Yıldırımkaya, dünya nüfusunun 5’te birini oluşturan 1.8 milyar gencin güçlendirilmesi ve donatılması gerektiğini söyledi. Yıldırımkaya, “Türkiye’de gençlik...

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Program Koordinatörü Gökhan Yıldırımkaya, dünya nüfusunun 5’te birini oluşturan 1.8 milyar gencin güçlendirilmesi ve donatılması gerektiğini söyledi. Yıldırımkaya, “Türkiye’de gençlik kararlara katılmalı. Onlara duyulan güven hak ettikleri kadar güçlü değil. Bence gençlere yeteri kadar değer ve yer vermiyoruz.” dedi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), yaptığı bir toplantıyla ‘2014 Dünya Nüfusunun Durum Raporu’ verilerine göre dünyada 1.8 milyar genç nüfusunun olduğu Türkiye’de ise 19 milyon gencin bulunduğunu açıkladı. Dünyada halen milyonlarca gencin okula gidemediği açıklanırken şu ifadelere yer verildi: “Gelişmekte olan ülkelerdeki gençler yüzde 60'a kadarı çalışamıyor ya da sadece düzensiz işlerde çalışıyor. 500 milyondan fazla genç günde 2 doların altında hayatta kalmaya çalışıyor. Gençler her üç ülkeden ikisinde ulusal yoksulluk azaltma stratejileri ve kalkınma planları hazırlanırken sürecin tamamıyla dışında kalıyor. Her gün 18 yaş altı 39 bin kız çocuğu, çocuk gelin oluyor. Türkiye'de genç nüfusun yüzde 14.2'si evli. Türkiye'de geçen yıl boşanan genç erkeklerin yüzde 53.1'i, boşanan genç kadınların ise yüzde 35.3'ü evliliğinin ilk yılında boşandı. “

Türkiye 76 milyonluk nüfusunun dörtte birini oluşturan 19 milyon genç nüfusuyla Avrupa'nın en genç nüfuslu ülkesi olduğu vurgulanan açıklamada, “Türkiye'de genç kadınlar internete daha az erişebiliyor. Her beş genç erkekten 4'ü internet kullanırken bu oran genç kadınlarda yüzde 55. Türkiye'de 15 - 24 yaş arasında her beş gençten biri iş aradığı halde bulamıyor. 15 - 29 yaşları arasındaki kadınların ortalama eğitim süresi 4.3 yıl iken erkeklerin 5.2 olarak beliriyor. Aynı yaş grubunda kadınların yüzde 52'si ne çalışıyor ne de okuyor. Yüksek öğrenimde net okullaşma oranı yüzde 38 buçuk.” ifadeleri kullanıldı.

2014 dünya nüfusunun durum raporu hakkında bilgiler veren UNFPA Türkiye Program Koordinatörü Dr. Gükhan Yıldırımkaya, dünya nüfusunun 5’te birini oluşturan 1.8 milyar gencin güçlendirilmesi ve donatılması konusunu temel alındığını anlattı. Yıldırımkaya, “Dünyada halen gençler karşılanmayan ihtiyaçlarından dolayı yaşamını kaybediyor. Eğitime devam edemiyor veya üretime katılamıyor. Ülkemize baktığımızda durum çok daha farklı. Türkiye’de 19 milyon genç var. Yani dünyadaki 100 gençten biri Türk. Ve nüfusun 4’te birini oluşturuyor bu gençler. Baktığımızda bu gençlerin ancak 3’te biri yüksek öğrenime devam ediyor. Kadınların üçte biri orta öğretime bile davam edemiyor.” diye konuştu.

Türkiye’de gençlere yeteri kadar değer verilmediğin vurgulayan Yıldırımkaya, “Şunu söyleyeceğim bizim rakamsal olarak verdiğimiz 19 milyon genci bir yerde bir köşede pasif olarak tutuyoruz, güçlendirmiyoruz, hayata aktif katmıyoruz. Bence Türkiye’de gençlik yatırılmamalı. Gençlik kararlara katılmalı. Onlara duyulan güven hak ettikleri kadar güçlü değil. Bence bu konuda kamu yönetimi, STK, üniversiteler hep bir yetişkin baskısı altında. Yetişkin iyisini bilir, yetişkin isterse yapar. Hayır gençte bir birey ve gençte bu yatırımı hallediyor. Yarın ve bugün onlardan bir şey beklemek için onlara yatırım yapmak zorundasınız. Kendim, kamu, üniversiteler bu konuda daha alınacak mesafemizin olduğunu ve biraz daha yavaş olduğumuzu hızlanmamız gerektiğine inanıyorum. Gençlere yeteri kadar değer ve yer vermiyoruz. Biraz daha yer versek daha iyi olacak.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.