Türkiye, Cumhurbaşkanı Seçimini Cihan Farkıyla Takip Edecek

Türkiye, Cumhurbaşkanı Seçimini Cihan Farkıyla Takip Edecek

Türkiye ve dünya, 10 Ağustos’ta ilk kez halkın oylarıyla yapılacak cumhurbaşkanı seçimini, Cihan Haber Ajansı’ndan izleyecek. Seçim sonuçlarını en doğru ve en hızlı şekilde kamuoyuna duyurmak için çalışan Cihan seçim ekibi, yazılım...

Türkiye ve dünya, 10 Ağustos’ta ilk kez halkın oylarıyla yapılacak cumhurbaşkanı seçimini, Cihan Haber Ajansı’ndan izleyecek. Seçim sonuçlarını en doğru ve en hızlı şekilde kamuoyuna duyurmak için çalışan Cihan seçim ekibi, yazılım ve saha çalışması süreçlerini büyük oranda tamamladı. Geride bıraktığı 7 seçim organizasyonundan başarıyla çıkan ajans, 10 Ağustos’taki ilk turda sonucun belirlenmemesi halinde 24 Ağustos’ta yapılacak ikinci tur sonuçlarını da abonelerine duyuracak.

Türkiye’de birçok medya kuruluşu, seçim akşamı Cihan'dan aldığı verileri ekranlarına yansıtacak. Ulusal ve yerel TV'ler, gazeteler, siyasi partiler, radyolar ve internet siteleri Cihan'ın verilerinden yararlanacak. Ajans, grafik yazılımı olmayan bölgesel televizyonlara teknik alt yapı hizmeti verecek. Böylece isteyen yerel ve bölgesel televizyonlar sonuçları izleyicisine duyurabilecek. Sonuçlar, PC, cep telefonu, tablet, iPad ve iPhone gibi platformlardan grafik destekli olarak takip edilebilecek.

Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, bugüne kadar yedi seçim organizasyonunu başarıyla takip ettiklerini belirtti, geçmişte olduğu gibi yayın yasağı bittiğinde sonuçların önemli bir kısmını ilan etmeyi hedeflediklerini söyledi. Cihan’ın, seçim sonuçlarını aktarmada güvenilen bir marka haline geldiğini belirten Bilici, şöyle konuştu: "Seçimin en şeffaf şekilde ve huzur içinde gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Cihan Haber Ajansı, bugüne kadar birçok seçim sonucunu en doğru ve en hızlı şekilde kamuoyuna duyurdu. Böylece seçimlerin demokratik ve şaibesiz bir şekilde geçmesine katkı sağladı. Yıllardır bütün medya seçim sonuçlarını Cihan’dan takip etti. Ajans, bugüne kadar olduğu gibi 10 Ağustos’ta da, şeffaflık ve demokrasiye katkı düşüncesiyle vatandaşın tercihlerinin en doğru ve en hızlı şekilde kamuoyuna yansıması için çalışacak.”

CİHAN’IN SEÇİM ÇALIŞMASI, DEMOKRASİ VE ŞEFFAFLIĞA KATKI

Özel bir haber ajansı olarak Cihan, daha önce gerçekleştirdiği 7 seçim çalışmasında, seçimlerin demokratik ve şaibesiz bir şekilde geçmesine katkı sağladı. Ajansın hızlı şekilde açıkladığı sonuçlar, Yüksek Seçim Kurulu tarafından da doğrulandı. Doğrudan sandık sonuçlarını verme çalışmasını 12 yıldır sürdüren Cihan, örneğin 12 Eylül 2010’daki referandumda saat 21.00 itibariyle sonuçların yüzde 98'ini abonelerine servis etti. 2011 genel seçimlerinde saat 19.45’de toplam oyların yüzde 76’sını duyuran Cihan'ın verileri, Google aracılığıyla tüm dünyaya ulaştı.

Siber saldırı ve fiziki engellemelere rağmen 2014 yerel seçimlerinde de Cihan, seçim sonuçlarını en doğru ve objektif şekilde yansıtan ajans oldu. Seçim akşamı Cihan Haber Ajansı’nın duyurduğu sonuçların, günler sonra YSK tarafından açıklanan resmi sonuçlarla birebir örtüştüğü görüldü. 30 Mart akşamı saat 24.00 itibariyle Cihan’ın duyurduğu üç partinin Türkiye geneli oy oranları şöyleydi: AK Parti:43.16, CHP: 25.26, MHP 18,43. YSK’nın 6 Mayıs’da açıkladığı kesin sonuçlar ise şu şekildeydi: AK Parti: 42,80, CHP: 26,34, MHP: 17,82.

MEDYA YÖNETİCİLERİ: CİHAN BİZİ HİÇ YANILTMADI

Son yerel seçimde Cihan’ın verdiği sonuçlarını ekranlarına yansıtan Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, seçimin ardından şu açıklamayı yaptı: “2002’den beri seçim sonuçlarını Cihan’dan alıyoruz. Bu seçimde de hiçbir paniğe kapılmadık ve Cihan’ın sonuçlarına hep güvendik. Artık şunu biliyorum Cihan seçim sonuçlarını okumakta ve abonelerine iletmekte son derece deneyim kazanmış bir ekibe sahip. Dolayısıyla seçim sonuçlarının bizim açımızdan güvenirliğini test edeceğimiz bir ajans olarak görüyorum.”

Milliyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Ercüment İşleyen, Cihan’ın yerel seçim sonuçlarını doğru ve objektif olarak kendilerine ulaştırdığını ve güvenerek izleyicilerine aktardıklarını ifade etti. Cihan’a seçim gecesi yapılan siber saldırılardan haberdar olduklarını belirten İşleyen, “Tüm bu engellemelere rağmen Cihan’ın doğru sonuç vermesi bizi sevindirdi.” diye konuştu.

30 Mart akşamı bazı kafa karışıklıklarının yaşandığını söyleyen Fox TV Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, “Cihan’dan aldığımız sonuçlar sayesinde hem Türkiye geneli, hem İstanbul, hem Ankara ve diğer iller açısından doğru bilgiyi verdiğimize inanıyorum.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.