Türkiye, 400 milyon dolardan oldu

Türkiye, 400 milyon dolardan oldu

Güney Afrika'da Dünya Kupası 2010'un heyecanı tüm dünyayı sardı.

Yayın hakları ve sponsorluklar için 3.3 milyar dolarlık anlaşmaya imza atan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) bunun 1 milyar dolarlık kısmını kasasına koymayı bekliyor. Katılan takımlara toplam 420 milyon dolar ödenecek, şampiyonun payına 30 milyon dolar düşecek. Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 11 Haziran'da başlayan Dünya Kupası finallerini tüm ekonomik boyutlarıyla ele alarak yapılan değerlendirmede "Futbol Asla Sadece Futbol Değildir, 2010 Dünya Para Kupası" başlığı dikkat çekiyor. 11 Haziran'da Güney Afrika'nın en büyük kenti Johannesburg'da ev sahibi ülke ile Meksika arasında oynanan maçla start alan dünya kupası finallerinin sadece sportif bir zirve değil, aynı zamanda spor yatırımlarının da zirve yaptığı küresel bir etkinlik olarak nitelendiriliyor. Değerlendirmede yer alan bilgilere göre FIFA'nın son 20 yılda tamamen profesyonel yönetim modeline geçmesi ve sponsorların iştahını keşfetmesiyle birlikte futbola ve dolayısıyla dünyanın en büyük futbol turnuvasına akan para da giderek büyüdü ve 2000'li yıllarda milyar dolarlardan bahsedilir oldu. Dört yıl önce Almanya'da düzenlenen dünya kupası finalleri için tüm dünyadaki yayın haklarından ve sponsorluk anlaşmalarından 2.7 milyar dolarlık bir gelir elde edilirken, FIFA'nın 2010 Dünya Kupası için yaptığı ticari anlaşmaların tutarı Mayıs ayı başı itibariyle 3.3 milyar dolara ulaştı.

Bu gelirler sayesinde FIFA'nın dört yıllık hesap dönemini büyük bir kârla kapatacağı, 2010 Dünya Kupası sonrası FIFA'nın kasasına 1 milyar dolar gireceği hesaplandı. Ancak FIFA'nın bu 1 milyar doları kâr gibi görmeyip bu meblağı 2010 Dünya Kupası sırasında meydana gelebilecek aksilikler için bir teminat olarak gördüğü belirtiliyor.

FIFA'nın son dönemdeki bu gelir artışında en büyük pay sponsorluklardan ve yayın hakları satışından geliyor. İngiltere merkezli sponsorluk araştırmaları şirketi Sportscal'a göre 2007-2010 yıllarını kapsayan dört yıllık dönemde FIFA'nın toplam geliri 3.4 milyar dolara ulaşacak. 2003-2006 döneminde ise bu rakam 2.3 milyar dolardı. Oysa İspanya'daki 1982 Dünya Kupası için dokuz sponsor firma sadece 2.6 milyon dolardan toplam 23.5 milyon dolar ödemişti. 2002'de ise 15 resmi sponsor 25 milyon Sterlin'den (40 milyon dolar) toplam 375 milyon Sterlin (562.5 milyon dolar) ödedi. 2002'den sonra ise ana sponsorlarla iki Dünya Kupası dönemini kapsayacak şekilde sekiz yıl için sözleşme imzalandı. FIFA'nın halen altı ana sponsoru Adidas, Coca Cola, Emirates, Hyundai-Kia, Sony ve Visa'nın her birinin iki Dünya Kupası için sekiz yılda yaklaşık 300'er milyon dolar ödediği tahmin ediliyor. Kısacası FIFA'ya ana sponsorluğun bedeli 28 yılda 60 katına çıktı. Sponsorluklara paralel şekilde yayın gelirleri de 20 yılda hızla arttı. FIFA 1978'de tüm dünyadaki yayın hakları karşılığında sadece 17 milyon dolar alabilmişti. TV Sports Market araştırma şirketinin verdiği bilgilere göre sadece 2010 Dünya Kupası yayın haklarından 2 milyar 290 milyon dolar elde etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.