'Türkiye, 2020'den Sonra Su Konusunda Riskli Bölgeler Arasına Girebilir'

'Türkiye, 2020'den Sonra Su Konusunda Riskli Bölgeler Arasına Girebilir'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Türkiye'de bugün rasyonel bir şekilde su kullanılmadığı ve gerekli tedbirler alınmadığı takdirde su konusunda 2020'den sonra yavaş yavaş riskli bölgeler arasına girilebileceğini...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Türkiye'de bugün rasyonel bir şekilde su kullanılmadığı ve gerekli tedbirler alınmadığı takdirde su konusunda 2020'den sonra yavaş yavaş riskli bölgeler arasına girilebileceğini söyledi.

Kars Devlet Su İşleri (DSİ) Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 24 Numaralı Aras Havzası yönetim toplantısına; aralarında Kars, Ardahan, Ağrı, Erzurum ve Iğdır'ın bulunduğu 5 ilin valisinin katılması beklenirken, Iğdır Valisi Davut Haner ve Kars Valisi Günay Özdemir katıldı. Açılış konuşmasını, DSİ 24. Bölge Müdürü Necip Özden'in yaptığı toplantıda, katılımcılar bilgilendirildi. Kars Valisi Özdemir, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetim Dairesi Başkanı Taner Kimençe ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kadıoğlu'ndan oluşan heyet soruları cevapladı.

Müsteşar Yardımcısı Kadıoğlu, gelen bir soru üzerine, "Sektörel bazda suyun tahsisi çok önemli, gerçek olan bir şey var, Türkiye su fakiri değil ama su zengini de değil. Bugün rasyonel bir şekilde suyumuzu kullanmadığımız takdirde ilerde sıkıntı yaşayabiliriz. Bakın şu anda Türkiye'de kişi başına ortalama düşen su miktarı bin 500 metreküptür. Ama gerekli tedbirleri almadığımız takdirde 2020 yılından sonra yavaş yavaş riskli bölgeler arasına girebiliriz." dedi.

Müsteşar Yardımcısı Kadıoğlu, bu yıl kuraklık olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, "Kuraklıkla alakalı bazı bölgelerimizde ufak tefek sıkıntıların olduğunu biliyoruz. Bakanlığımızın almış olduğu önlemlerle bunlar giderildi. Diyoruz ki gelin bu önlemleri havza bazında yapalım. Bireysel olarak yapmayalım. Şu an belki Aras havzası, 25 havza içerisinde en sorunsuz bir havza, bazı havzalarda 5-6 saat tartıştığımız oldu. Nedeni, bir taraftan tarımsal, bir taraftan sanayi, bir tarafta su yok ve bir tarafta yer altı suyu 300-400 metrelere alındığı duruma gelmişiz. Dolayısıyla bunların havza bazında değerlendirilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Toplantıda, 60 kişiden teşekkül edecek 24 Numaralı Aras Havzası yönetim heyeti oluşturuldu, ayrıca sunumlarla yapılacak çalışma, havza alanı ve oranları katılımcılara anlatıldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.