Turkana Türkleri bekliyor

Turkana Türkleri bekliyor

Kenya'nın Turkana Bölgesi'nde bulunan Kakuma Mülteci Kampı'na yardım ulaştıran RİDA İnsani Yardım Derneği yetkilileri Kakuma halkının Türk yardım kuruluşlarını ve Türk hükümet yetkililerini beklediğin

Kenya'nın Turkana Bölgesi'nde bulunan Kakuma Mülteci Kampı'na yardım ulaştıran RİDA İnsani Yardım Derneği yetkilileri Kakuma halkının Türk yardım kuruluşlarını ve Türk hükümet yetkililerini beklediğini belirtti.
RİDA İnsani Yardım Derneği Başkanı Mehmet Şahin yaptığı açıklamada, 2008 yılında Sudan'da 33 yetim çocuğa okullarda yemek yardımı yaparak yetimlere hizmet vermeye başladıklarını söyledi.
Somali başta olmak üzere açlıkla mücadele eden Afrika'daki pek çok ülkeye yardım yaptıklarını ifade eden Şahin, bölgede daha fazla yetime ulaşmak için faaliyetlerini sürdürdüklerini bildirdi.
Müslümanların Afrika'ya olan duyarsızlığının Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ve yardım kuruluşlarının Afrika için başlattığı mücadeleyle son bulduğunu anımsatan Şahin, Afrika için yardımların devam ettiğini vurguladı.
Şahin, Afrika'da bazı bölgelerin sivil toplum kuruluşları ve Türkler tarafından yeni yeni keşfedildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Bir sivil toplum kuruluşu olarak biz de 'bölgede neler yapabiliriz, ulaşılmadık yerlere ulaşabilir miyiz' diye araştırma yaptık. Çalışmalarımız sonucunda Kenya sınırında bulunan Turkana Bölgesi'nde Kakuma Mülteci kampına ulaştık. Bu kamp çok eski bir kamp ve 90 bin civarında nüfusu var. Kampta misyonerler, organ mafyası ve insan ticareti yapan grupların yoğunlukta olduğu bilgisine ulaştık. Kampta nüfus çok fazla ve kıtlık var. Bu kampa gittik ve incelemelerde bulunduk. Kampın kadısı bizi gözyaşları içinde karşıladı ve 'Buraya gelen ilk Müslüman ve Türk yardım kuruluşu sizsiniz. Biz bir gün Türklerin buraya da geleceğini biliyorduk' dedi.''
''AFRİKA'DAKİ BEYAZ İNSAN KORKUSUNU KIRDIK''
Şahin, kampın kadısı ile konuştuktan sonra harekete geçtiklerini ve Kakuma Kampı'na hemen 1 mescit açtıklarını, 3 medrese ve bir aşevi inşaatının da devam ettiğini aktardı.
Açılacak medreselerde yaklaşık bin yetim çocuğun eğitim göreceğine dikkati çeken Şahin, ''Önceki yıllarda Afrikalı beyaz insan gördüğü zaman korkar ve sömürmek için geldiğini düşünürdü. Artık böyle değil. Afrika'da beyaz insan korkusunu Türkler kırdı. Şimdi Türklerin alan değil, sadece veren olduğunu biliyorlar. Bunlar tamamen hükümetimizin ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı yardımlarla oldu. İşte Kakuma'da önemli bir kamp. Mutlaka hükümetimiz ve diğer sivil toplum kuruluşları buraya ulaşmalı. Buradaki insanlar haftada 1 kilo kuş yemi (darı) ile besleniyorlar. Biz onlara 'size aşevimizde et ve pilav versek faydalı olur mu-' dedik de 'et mi!' diye şaşkınlık içinde baktılar'' diye konuştu.
Kakuma'da bir çok misyoner kuruluşun yer aldığını vurgulayan Şahin, Türkiye'nin mutlaka bölgede yer alması gerektiğini dile getirdi.
Kakuma'daki Müslümanların dinen zayıf olduğunu anlatan Şahin, ''Bizden istediğiniz ne diye sorduğumuzda ilk istekleri gıda olmadı. Gıdayı ikinci plana atarak mescit istediler'' dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.