Türk Tarihine Işık Tutan "Altın Adam" Görenleri Büyülüyor (Özel)

Türk Tarihine Işık Tutan "Altın Adam" Görenleri Büyülüyor (Özel)
Kazakistan’ın Almatı şehri yakınlarındaki Yesik Kasabası’nda 1969 yılında tesadüfen bulunan ve Türk tarihinin en büyük buluşlarından biri olarak tarihe geçen "Altın Elbiseli Adam" heykeli görenleri kendisine hayran bırakıyor. Kazakistan’ın...

Kazakistan’ın Almatı şehri yakınlarındaki Yesik Kasabası’nda 1969 yılında tesadüfen bulunan ve Türk tarihinin en büyük buluşlarından biri olarak tarihe geçen "Altın Elbiseli Adam" heykeli görenleri kendisine hayran bırakıyor. Kazakistan’ın kültür başkenti Almatı Merkez Müzede sergilenen 'Altın Elbiseli Adam’ı Cihan Haber Ajansı görüntüledi.

Keşfedildiğinde bütün Türk dünyasında büyük bir heyecana yol açan heykel görenleri adeta 2 bin 500 yıl öncesine götürüyor. Yesik Kasabası’nda 1969 yılında yol çalışması yapan işçiler tarafından tesadüfen bulunan bir mezar, yetkilileri hemen harekete geçirir ve bir heyet teşkil edilerek kazı çalışmalarına başlanır.

Yapılan kazı çalışmaları sonrası o zamana kadar keşfedilenlere kıyas edilemeyecek zenginlikte bir kurgan bulunur. Yedi metre derinlikte, ağaç kütükleriyle çevrelenmiş bu kurganda, binlerce parça altın ve gümüş eşya ile birlikte gömülmüş bir adam yatmaktadır. Bu adam daha sonraları "Altın Adam" olarak anılacaktır.

Altın Adam ve beraberinde bulunan bu eşsiz hazine hakkında Cihan Haber Ajansı'na açıklama yapan müze görevlisi Arkeolog Güljana Ahmetova, Kazakistan’da bulunan "Altın Adam" heykeli gibi Doğu ve Batı Kazakistan Eyaletlerinde iki altın elbiseli adamın daha bulunduğunu söyledi. Ülkede henüz açılmamış çok fazla kurgan olduğuna dikket çeken arkeolog Ahmetova, bu kurganların açılması ile birlikte bu ve benzeri daha bir çok heykel ve eski Türklere ait eşsiz hazineler bulabileceklerini ifade etti.

Ülkede çok sayıda höyük tarzında kurgan bulunduğunu ve bunların içinde altından yapılmış elbiselerle defnedilmiş İskit soylularına ait mezarlar olduğunu vurgulayan Ahmetova, son yarım asırda bu tarz heykellerin henüz 3 tanesine ulaşılabildiğini söyledi.

İskitlerin en önemli miraslarından biri olan 'Altın Elbiseli Adam'ın bilim dünyasının Türk tarihine bakışını ziyadesi ile değiştirdiğine dikkat çeken Ahmetova sözlerine şöyle devam etti: Bulunan mezarın 18-20 yaşlarında bir İskit soylusuna ait olduğu düşünülmekte. Mezarda ayrıca 4 bin parçadan oluşan paha biçilmez altın ve sikkeler bulundu. Bu eserler o zamanki yaşayan İskitler hakkında bize ciddi bilgiler vermekte. Yesik kurganında yatan savaşçının üzerinde altınla bezeli olmayan hiçbir şey yok; zırhı, miğferi, kemeri, kılıcı, hançeri, çizmesi. Bu kıyafet, aynı zamanda eşsiz bir sanat eseri niteliği taşımakta. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.