Türk-İş, Torba Yasa’ya katkı sağladı

Türk-İş, Torba Yasa’ya katkı sağladı

Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, Torba Yasa’yı değerlendirdi.

Türk-İş’in Torba Yasa Tasarısı’ndaki rolüne dikkat çeken Kökat, ilk olumlu neticenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda alındığını kaydetti. Kökat, “Türk-İş aynı dönemde bir eylemlilik sürecine de girmiştir.  Emek ve meslek örgütlerinin yaptığı eylemlere destek veren Türk-İş, 26 Ocak 2011 tarihinde tüm il ve bölgelerde AK Parti İl Binaları önünde düzenlediği kitlesel basın toplantıları ile Torba Yasa Tasarısı’nı protesto ederken, diğer yandan da sakıncalı maddelerin değiştirilmesi ya da geri çekilmesi için Hükümetle yaptığı görüşmeleri sürdürmüştür” dedi.
Necati Kökat şöyle devam etti: “Bu görüşmelerden sonuncusu 11 Şubat 2011 tarihinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Devlet Bakanı Faruk Çelik ile gerçekleştirilmiştir. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ve TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay ile ilgili Bakanlar 11 Şubat Cuma Günü öğle saatlerinde DDY Gar Misafir salonunda bir araya gelerek bir toplantı yapmıştır. Bu toplantıda Çiçek ve Çelik’e çalışanların tepki duydukları maddeler bir kez daha anlatılmış ve gerekli girişimlerde bulunmaları istenmiştir. O görüşmede Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyib Erdoğan ile görüşerek, soruna çözüm arayacağını bildirmiştir.  Aynı gün ve 12 Şubat 2011 Cumartesi günü TÜRK-İş Yöneticileri TBMM’de AK Parti Grup Başkan vekilleri  ve AK Parti yöneticileri ile bir araya gelerek, taleplerini anlatmış ve yazılı halde bir kez daha iletilmiştir.
Bu görüşmeler sonucunda,  AK Parti TBMM Grubu, bazı maddelerin geri çekilmesi önerisini gündeme getirmiş, çalışanların hassas olduğu üç maddenin tekriri müzakere ile geri çekilmesi önerisi TBMM Genel Kurulu’na götürülmüş ve oy birliği ile kabul edilmiştir. Genel Kurul görüşmelerinde ise evden çalışma, uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıran 76. madde; deneme süresini dört aya çıkartan 77’nci madde ile turizm sektöründe çalışan işçilerin denkleştirme süresini dört aya kadar uzatan 78’nci madde oy birliği ile metninden çıkarılmıştır.”
Türk-İş olarak çalışma hayatının sorunlarının çözümünde yapılan eylemlerin etkisine inandıklarını, ancak Hükümet nezdinde sorun çözücü diyalogların gerçekleştirilmesini de zaruri gördüklerini bildiren Kökat, “Bu inançla yol haritasını belirleyen Türk-İş’in girişimleri sonucunda söz konusu üç maddenin geriye çekilmesi çalışma yaşamımız açısından önemli bir kazanç olmuştur” diye konuştu. Kökat şöyle devam etti: “Türk-İş, emek ve meslek örgütlerinin eylemleri ve verdikleri önergelerle konuya karşı duyarlılığı sürdüren muhalefet partilerinin girişimlerinin de bu sürece olumlu katkı yaptığına inanmaktadır.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın süreç boyunca sergilediği ısrarlı olumsuz tavra karşın, başta Başbakan olmak üzere Hükümet ve Parti yetkililerinin son anda da olsa sergilediği sağduyulu yaklaşım bu sonucun alınmasına olanak sağlamıştır.
TÜRK-İŞ sonuç alamadığı haklı talepleriyle ilgili olarak bundan böyle de girişimlerini sürdürecek,  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir mektup yazarak, sakıncalı maddelerin yeniden görüşülmek üzere TBMM’ne iadesini talep edecektir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.