Türk Halkının Damak Zevki, Dünya Çikolata Devi Ferrero’ya Yatırım Yaptırdı

Türk Halkının Damak Zevki, Dünya Çikolata Devi Ferrero’ya Yatırım Yaptırdı

Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden İtalyan Ferrero, Manisa’ya yaptığı 300 milyon liralık dev yatırımla 200 kişiye istihdam sağladı.

Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden İtalyan Ferrero, Manisa’ya yaptığı 300 milyon liralık dev yatırımla 200 kişiye istihdam sağladı. Manisa'da Ferrero’nun dünyadaki 19’uncu fabrikasında Nutella, Kinder Pingui ve Kinder Süt Dilimi markalı çikolatalar üretilecek.

Dünyanın önde gelen çikolata üreticisi Ferrero, 19’uncu fabrikasını Manisa’da hizmete açtı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 300 milyon TL’lik yatırımla kurulan ve ilk aşamada 200 kişiye iş imkanı sağlayacak fabrikanın açılış törenine Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İtalya Ekonomi Geliştirme Bakan Yardımcısı Carlo Calenda, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Arda Ermut, Ferrero Türkiye Başkanı ve İtalya eski Büyükelçisi Carlo Marsili, Ferrero Güney Avrupa Bölge Direktörü Marco Capurso, Ferrero Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Renato Danna ve üst düzey protokol ile fabrika çalışanları aileleriyle birlikte katıldı. Açılış töreni sonrasında yapılan seremonide Bülent Arınç’a isminin yazılı olduğu 5 kilogramlık dev Nutella kavanozu hediye edildi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için özel olarak hazırlanan Nutella kavanozları da Bülent Arınç’a teslim edildi. Açılış sonrası Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve beraberindeki heyet fabrikayı gezerek üretim hattı ve kullanılan teknoloji hakkında detaylı bilgi alıp, ürünleri test etme şansı da buldu.

"TÜRKİYE, FERRERO’NUN GÖZBEBEĞİ OLACAK"

Türkiye'nin Ferrero Grubu ve Ferrero Ailesi için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Ferrero Türkiye Başkanı ve İtalya eski Büyükelçisi Carlo Marsili Türkiye’nin gerek politik gerekse ekonomik açıdan hem Avrupa hem de Ortadoğu ülkeleri açısından çok önemli bir merkez olduğunu vurguladı. Dünya genelinde 19’uncu fabrikayı Türkiye’de açtıkları için büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Marsili, “Ferrero Grubu olarak yaklaşık 70 yıllık tecrübeyle en üst kalitede ürünler sunuyoruz. Bu gurur duyduğumuz ve tüketicilerimiz beğenisi ile taçlanan bir başarı. Ferrero Ailesi bugüne kadar üretim noktalarına karar verirken büyük hassasiyet gösterdi. Türkiye’ye olan güvenle birlikte Manisa’da fabrika kurma ve yatırım yapma kararı aldılar. Yıllarca kurduğumuz hayal artık gerçeğe dönüştü. Manisa, Ferrero Grubu’nun gözbebeği olacak ve üretimimizde dünyanın her noktasında sunduğumuz kalite standartlarında en iyi ürünleri Türkiye pazarına sunmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

"TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE GÜVENİYORUZ"

Ferrero Güney Avrupa Bölge Direktörü Marco Capurso, Ferrero’nun 41 ülkede 25 bin 200 çalışanı ile faaliyette olduğunu söyledi. Ferrero’nun başarının sırrını ürettiği eşsiz ürünler, üretimin her aşamasındaki titizlik, çalışanlara duyulan derin saygı, uyguladığı sosyal sorumluluk bilincine bağlayan Capurso, Manisa’da açılan fabrikada da dünya standartlarındaki en üstün teknoloji ile üretim yapacaklarının altını çizdi. Manisa’da Nutella, Kinder Pingui ve Kinder Süt Dilimi üreteceklerini açıklayan Capurso, "Ferrero Grubu için Türkiye’den elde edilen fındık çok önemli. Karadeniz’den ihraç ettiğimiz fındık dünyadaki tüm üretimimizin yüzde 30’unu karşılıyor. Bu çerçevede Tarım Bakanlığı ile birlikte kısa bir süre önce ‘Ferrero Değerli Tarım’ adlı projeyi hayata geçirdik. Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık üreticilerine tarımsal uygulamalarda gelişim konusunda destek veren bu proje ile Türkiye’ye olan inancımızı göstermek istiyoruz. Ferrero Grubun değerleri ve ruhuna uygun olarak Manisa Valiliği ve Ferrero Vakfı’nın onayını alacak bir sosyal proje geliştireceğiz. Bu proje, kurucumuz Pietro Ferrero ve onun girişimci ruhu ile Ferrero Grup kültürüyle örtüşen bir seçim olacak. Sosyal sorumluluk çalışmamız tüm dünyada uyguladığımız ‘United Kinder of the World’ kapsamında çocukların ve gençlerin sağlık ve eğitimlerine yönelik olacak. Projeyi hayata geçirebilmek için fabrikada yıllık olarak üretilen ürün sayısı üzerinden bir fon ayrılacak." dedi.

"TÜRK HALKININ DAMAK ZEVKİ YATIRIMA TEŞVİK ETTİ"

Ferrero Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Renato Danna, Ferrero Grubu’nun dünya çapında 4’üncü büyük çikolata üreticisi olduğunu ve 2012 yılı cirosunun 8 milyar Euro’luk hacme ulaştığını kaydetti. Avrupa ülkelerinin Ferrero Grubun ana merkezini oluşturduğunu belirten Danna son yıllarda uyguladıkları genişleme planı çerçevesinde Türkiye’nin bu plan içinde en önemli ülkelerin başında yer aldığı bilgisini verdi. Türkiye’de yaklaşık 30 yıldır gösterdiklerini kaydeden Danna, “ Ferrero’nun efsanevi hikayesini oluşturan Ferrero Rocher, Nutella ve Kinder Bueno gibi ürünlerimizde kullandığımız fındıkları uzun yıllardır Türkiye’den alıyoruz. Bu ürünlerimizi diğer markalardan ayıran en önemli özellik eşsiz ürünlerin yüksek kalitedeki hammaddelerle üretiliyor olması. Yıllar önce sadece büyük şehirlere satılan Nutella ve Kinder markaları artık tüm Türkiye’de bulunuyor. Ferrero’nun Türkiye’de elde ettiği başarılı büyüme rakamları, Türk tüketicisinin günden güne Ferrero’nun kaliteli ürünlerine artan talebi ve Türk halkının eşsiz damak zevki, Türkiye’ye fabrika kurmamızın başlıca sebepleri. Türkiye, Ferrero için büyüyen önemli bir pazar. Manisa’da açacağımız fabrikamızın yıllık kapasitesi 30 bin ton olacak ve durumu göre 50 bin tona kadar çıkabilecek. 200 kişilik istihdamla Manisa ve bölge ekonomisine de büyük katkı sağlayacak fabrikamızda ilk hedef Türkiye pazarı. Amacımız Manisa’dan Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine de açılmak.” şeklinde konuştu.

Ferrero’nun son 4 yılda cirosu 400 milyon liradan 1 milyar liraya çıktı. Pazar payını ciro olarak yüzde 4, ciro olarak yüzde 12 büyüttü. Bu sonuçla Ferrero’nun Türkiye çikolata pazarında ciro bazında 2. hacim olarak 4. sıraya yükseldi.

"TÜRKİYE’NİN ÜRETTİĞİ FINDIĞIN YÜZDE 30’UNU ALIYORUZ"

Danna, Türkiye’nin fındık üretiminin yüzde 30’unu Ferrero’nun aldığı bilgisini de verdi. Manisa fabrikasında mayıs ayından beri üretim yaptıklarını kaydeden Danna, “Kapasiteyi 50 bin tona daha sonra da 100 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Kapasite artırımı için 7-8 milyon Euro’luk yatırım yapacağız. Türkiye’de üretilen fındıkların en kalitelisini alıyoruz. Türkiye’nin üretiminin yüzde 30’unu şirket olarak biz alıyoruz. Toplam fındık ihtiyacımızın yüzde 75-80’ini Türkiye’den karşılıyoruz. Önemli toptancılarla çalışıyoruz. Üreticilerin yetiştirdiği fındığın en kalitelisini alıyoruz.” diye konuştu. Son yıllarda Türk fındığında kalite kabının yaşandığına dikkat çeken Danna, çiftçilerle kaliteyi artırmaya yönelik bir proje üzerinde çalıştıklarını aktardı.

Tablo:
Türkiye çikolata pazarı
Marka Pazar payı (%)
Ülker 41,2
Eti 8,9
Nestle 8,9
Ferrero 7,5
Mondelez 3,8
Sanset 3,6
Şölen 2
Diğerleri 24,2
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.