Türk Eğitim Sen Kocaeli 2 Nolu Şubesi Müdür Atamalarını Protesto Etti

Türk Eğitim Sen Kocaeli 2 Nolu Şubesi Müdür Atamalarını Protesto Etti

Kocaeli'ne bağlı Gebze ilçesinde görevden alınan okul müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak, kravatlarını atıp protesto ettiler. Grup adına konuşan Türk Eğitim Sen Kocaeli 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kılıç,...

Kocaeli'ne bağlı Gebze ilçesinde görevden alınan okul müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak, kravatlarını atıp protesto ettiler. Grup adına konuşan Türk Eğitim Sen Kocaeli 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kılıç, "Tüm ilçe milli eğitim müdürü ve bu puanlamaları yapan şube müdürlerine sesleniyorum; sürekli olarak Allah, Kur’an, hak ve adaletten bahsediyorsunuz. Bu mu sizin din anlayışınız? Allah (c.c.) böyle mi emretti? Yoksa sizin Allah’ınız mı değişti?" diye sordu.

Hükümetin, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında yaptığı müdür değişikliği atamalarına tepki üstüne tepki yağıyor. Türk Eğitim Sen Kocaeli 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kılıç, bugün Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaparak, atamaları protesto etti. Kocaeli Valiliği tarafından yapılan değişiiklikle Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova ilçelerinde toplam 112 okul müdüründen 58'inin yerleri değiştirilmişti. Türk Eğitim Sen Kocaeli 2 Nolu Şube Başkanı Kılıç, valiliğin bu uygulamasının hukuki açıdan uygun olmadığını belirtirken, değişiklik kararının siyasi içerikli olduğu görüşünü savundu. Kılıç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Şube alanımızda değerlendirmeye tabi tutulan Gebze’de 56’da 28, Darıca’da 31’de 16, Çayırova’da 18’de 11, Dilovası’nda 7’de 3, okul müdürüne 75 puan altı verilerek, yeterli olmadıkları zat-ı alileri taraflarından tespit edilmiştir. Toplamda 112 okul müdürü değerlendirilmiş ve 58’ine siz bu işi yapamıyorsunuz denilmiştir. Bu müdürlerden 29’u, sendikamız üyesidir. Değerlendirme sonuçlarına göre; torpili olan, iktidara yakın duran, malum sendikaya üye olan okul yöneticilerine yüksek puan verilmiştir. Öğretmen, okul aile birliği başkan ve başkan yardımcısı, öğrenci değerlendirmesinden tam puan ya da yüksek puan alan okul yöneticilerinin büyük bir kısmı, her ne hikmetse ilçe milli eğitim müdürü ve ilçe milli eğitim şube müdürlerinden çok düşük puanlar almıştır. Bunun tersi de yaşanmış, mesai arkadaşlarından düşük puanlar alanlara da- şayet yandaş ise- ilçe milli eğitim müdürü ve ilçe milli eğitim şube müdürleri tarafından yüksek puanlar verilmiş, bu kişilerin 75 puan almaları sağlanarak, görev süreleri uzatılmıştır. 20-25 yıllık okul müdürlerinin bilgisi, becerisi, kıdemi hiçe sayılmış ve bu yöneticilerin görevine son verilmiştir. Bu durum eğitimde büyük infiale, kutuplaşmalara, çatışmalara yol açacaktır. Okul yöneticiliği koltuğunda artık hak eden değil; torpili olan, kişisel ilişkilerini kullanan, siyasi ve ideolojik davrananlar oturacaktır."

"MİLLİ EĞİTİMDE KADROLAŞMA OPERASYONU YAPILMAKTADIR"

Okullarda yeni kararla birlikte siyasetin etkili olduğunu savunan Kılıç, "Milli eğitimde kadrolaşma operasyonu yapılmaktadır. Eğitimin her hücresinde kendi adamlarını görmek isteyen, kilit noktalara yandaşlarını getirmeyi hedefleyenler kapalı kapılar ardında iş çevirmiştir. “Benden olmayanı yok edeceğim” düsturuyla hareket edenler, farklı düşünenlere yaşama hakkı tanımamaya ant içmiştir. İş bilmeyen, emeği ve alın teri ile değil, siyasi hesaplarla, sendikal tercihleri nedeniyle makamlara getirilen okul yöneticileri devri başlamıştır. Okullar emir kulları tarafından yönetilecektir. Okullar siyasi iktidardan icazet alanların cenneti haline gelecektir. Okullar beceriksiz, yönetme kabiliyetinden yoksun kişilere emanet edilecektir." sözleriyle tepkisini dile getirdi.

"İŞ BIRAKMA EYLEMİNE KATILANLAR CEZALANDIRILDI"

Kılıç, yasanın çıkacağı günlerde tepki olarak bir eylem düzenlediklerini, bu eyleme katılan müdürlerin okullardaki yerlerinin Kocaeli Valiliği tarafından değiştirildiğini ifade etti. Kılıç, şunları ifade etti: "MEB yasası zaten kazanılmış hakları ve sosyal statüleri yok eden bir yasadır. Bu yasanın akabinde çıkarılan Yönetici Atama Yönetmeliği’nin de ucube olduğunu ilan etmiş, yönetmelikte yer alan hususların eğitim hayatımızda ciddi bir kaosa yol açacağını belirtmiştik. Hukuku yerle bir eden, kazanılmış hakları bir gecede insanların ellerinden alan bu yasa ve yasanın getirdikleri Türk milli eğitim tarihi için utanç vesikasıdır. Bu yasanın bugün getirdiği sonuçları bizler önceden görerek bir iş bırakma eylemi yapmıştık. Edindiğimiz bilgilere göre, sayın Kocaeli valisi bu iş bırakma eylemine katılan müdürlerin tamamının görevlendirilmemesi talimatını tüm ilçe müdürlerine vermiş ve 'Siz 75 puan üzeri verseniz bile ben görevlendirmeyeceğim' ifadesini kullanmıştır. Dediğini de yapmış ve eyleme katılan okul müdürü arkadaşlarımızdan hiç birisini görevlendirmemeyi başarmıştır. Devletin en tepesinde hukuk tanımamazlıklar almış başını giderken, sadece demokratik ve yasal haklarını kullanan, hiçbir usulsüzlüğü, hırsızlığı, yolsuzluğu, ahlaksızlığı bulanmayan, yöneticilik görevlerinde defalarca ödüllendirilmiş, bakanlık koordinatörlüğü bile yapan arkadaşlarımıza (isterse allame-i cihan olsalar dahi) bu yapılan faşizan bir tavırdan başka bir şey değildir. Sayın vali, kendisini kanunların da üzerinde görerek, yasal olarak bir şey yapamadığı bu arkadaşlarımızı baskı yoluyla cezalandırmıştır."

"BU MU SİZİN DİN ANLAYIŞINIZ?"

Okul müdürlerinin yerlerinin değiştirilmesi için puanlama yapan Milil Eğitim Müdürlüğü idarecilerine seslenen Kılıç, "Tüm ilçe milli eğitim müdürü ve bu puanlamaları yapan şube müdürlerine sesleniyorum; sürekli olarak Allah, Kur’an, hak ve adaletten bahsediyorsunuz. Bu mu sizin din anlayışınız? Allah (c.c.) böyle mi emretti? Yoksa sizin Allah’ınız mı değişti? Bu insanlar görevlerini en iyi şekilde yerine getirmekten başka ne yaptı? Hiç mi vicdanınız sızlamadı? İnsanları gözyaşına boğdunuz, görev vermeyerek emekliliğe zorladığınız insanların üniversitede okuyan çocuklarına emekli olduğunda para yetmeyecek diye okulunu bırakmayı düşündürdünüz, okulunu kendi ilçesinde en iyi okul konumuna getiren, sosyal ve kültürel faaliyetlerde başarıdan başarıya koşan, öğretmen, öğrenci ve veliler tarafından takdir edilen müdürlere başarılı değilsiniz dediniz. Daha birkaç ay önce başarı belgeleriyle ödüllendirdiğiniz, projeler yaptırdığınız insanlara sahip çıkamadınız. Makamlarınızda kalabilmek için eğildiniz, ezildiniz ve ezdiniz. Siz ki bu insanlara 28 Şubat’a bile rahmet okuttunuz. Topu kimseye atamayacaksınız, şöyle oldu, böyle oldu diyemeyeceksiniz ve bu gelişmelerin sorumluları sadece sizler olarak kalacaksınız. Bunların hesabını vereceksiniz. Makamlarınızda kalabilmek için yaptığınız bu vicdansızlıklar, bundan böyle sizleri de o makamlarda rahat oturtmayacak ve şunu iyi bilin ki o makamlar da size yar olmayacak."

Kılıç, kararın değişmesi için yasal süreç başlatacaklarını da sözlerine ekledi. Basın açıklamasından sonra öğretmenler, kravatlarını Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne attı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.