Türk coğrafyasını tiyatro festivali buluşturdu

Türk coğrafyasını tiyatro festivali buluşturdu

8. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali tüm hızıyla devam ediyor.

Konya Devlet Tiyatrosu ev sahipliğinde düzenlenen festivalin açılışına çok sayıda yerli ve yabancı tiyatro oyuncusu katılırken vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi. Önceki gün Konya Devlet Tiyatrosunda başlayan ve Konya Valiliğinde son bulan kortej yürüyüşüne Türkiye, KKTC, Kazakistan, Dağıstan, Başkurdistan, Azerbaycan, Kosova, Hakasya ve Türkmenistan’ın tiyatro ekipleri katılmıştı.

Akşam saatlerinde de Konya Devlet Tiyatrosu’nda devam eden festivalin açılışına Konya Valisi Muammer Erol, Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik, Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Alpay Aksum ve Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Ömer Naci Topçu katıldı. Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı mini bir konser verdi.  Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Alpay Aksum yaptığı açılış konuşmasında, tiyatronun evrenselliğinin, sahne sanatlarının dil, din, ırk ve sınır tanımayan özgür yapısının uluslararası festivallerde daha bir belirgin hale geldiğini belirterek, “İşte bu düşünceyle, Hz. Mevlana’nın deryasında birçok tiyatro aşığını buluşturuyoruz tam sekiz yıldır güzel Konya’mızda. Bir Konya aşığı olarak diliyorum ki bu sekiz yıllar 18’lere, 28’lere ulaşsın” dedi.

BU AKŞAM PİNOKYO VE AĞIR ROMAN

Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik ise, festivalin yaratmış olduğu farkındalığa dikkat çekerek şöyle konuştu: “Türk dilinin coğrafyası o kadar geniş ki bu festival bunun için çok önemli bir farkındalık yaratıyor. Bir dilin zenginliği köklerinde saklıdır. Binlerce nefes, tek bir dilden ifade etmiştir kendini binlerce yıl. Mevlana’nın derin felsefesi Konya ovasında ruhumuzu arındırıyor. İnsan sevgisi ve hoşgörü, 'Aşk' denen o büyülü duyguyu bir kez daha kazıyor ruhlara. Bu ruh, tiyatronun dili ile estetiğe dönüşüyor. Tiyatronun barışa ve kardeşliğe vurgu yapan misyonu bir kez daha Konya’da hayat buluyor.”

Birecik ayrıca, “Bugün 8’inci kez Konya ‘Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali’nde binlerce nefes bir araya geldik ve tek bir dilden barış, kardeşlik ve güzellik için haykırıyoruz. Bir kez daha kutlu olsun” dedi.

Festival, yapılan konuşmaların ardından Bursa Devlet Tiyatrosu yapımı “Kanlı Nigar” adlı oyun ile perdelerini açtı. Bugün de Konya Devlet Tiyatrosu “Pinokyo” adlı çocuk oyununu Konya Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde ve K.K.T.C Devlet Tiyatrosu “Ağır Roman” adlı oyunu Sabancı Üniversitesi Dilek Sabancı Sahnesi’nde.

10 gün boyunca sürecek festivalde Türkiye, KKTC, Kazakistan, Dağıstan, Başkurdistan, Azerbaycan, Kosova, Hakasya ve Türkmenistan toplam 14 temsil verecek.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.