Türk Bankacı: Rusya’da Kriz Beklenmiyor, Ancak Yatırımcılar Karamsar

Türk Bankacı: Rusya’da Kriz Beklenmiyor, Ancak Yatırımcılar Karamsar

Deutche Bank Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Global Piyasalar Başkanı Batubay Özkan, Moskova’da Rusya ekonomisinde son gelişmelerle ilgili Türk iş adamları ile bir araya geldi.

Deutche Bank Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Global Piyasalar Başkanı Batubay Özkan, Moskova’da Rusya ekonomisinde son gelişmelerle ilgili Türk iş adamları ile bir araya geldi. Rusya’da kriz beklemediklerini ifade eden Özkan, ülkede yerel yatırımcıların ikna edilmesi gerektiğini söyledi.

Rus -Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) merkez ofisinde organize ettiği “Rusya Federasyonu -2014 Ekonomisi ve Piyasa Değerlendirmesi” toplantıya, çoğu Türk iş adamı yaklaşık 70 kişi katıldı. Toplantıda konuşan RTİB Başkanı Naki Karaaslan 2014 yılında Rusya’da ekonomi alanında yaşanacak gelişmeleri Türk iş adamları olarak yakından takip ettiklerini kaydetti.

2016’DAN SONRA RUSYA’NIN TİCARET AÇIĞI VERME RİSKİ OLABİLİR

Özkan Amerika’nın ekonomi olarak giderek büyüyeceğini tahmin ettiklerini vurgulayarak doların bu nedenle güçleneceğini söyledi. Rusya’da büyümenin azalmasının başlıca nedeninin yatırım eksikliği olduğuna işaret eden Özkan, “Yatırım konusunda kişisel görüşüm son zamanlarda gidişatın ne olacağını göremeyen yerel yatırımcılar çok fazla karamsar. Rusya makro ekonomik tablosu yerel yatırımcıların gözlemlediği kadar olumsuz değil. Ama karamsar oldukları için bu hava kolay kolay dağılmıyor. Bundan dolayı Rusya’da büyüme ciddi şekilde yavaşladı. Enflasyonun yüzde 5’e düşmesi gerekiyordu, ama 6-6,5’larda takıldı kaldı. Bunun da ağırlıklı olarak nedenleri devletin tekeli. 2014’e baktığımızda Rusya tablosunda neler görebiliriz? Ciddi manada kriz, kriz tarzında ciddi sıkıntılar olacağını beklemiyoruz. Rusya’da büyüme bekliyoruz. Enflasyonun yüzde 6’nın üzerine çıkacağını beklemiyorum. Rusya ticaret fazlası vermeye devam ediyor. Fakat bu azalıyor. 2016-17’den sonra Rusya’nın ticaret açığı verme ihtimali var. Şimdi orada değiliz, fakat bu hepimiz için ilginç nokta olacak.” öngörüsünde bulundu.

RUSLAR PARALARINI DIŞARI ÇIKARIYOR

Rusya’da temel sıkıntılara da değinen Türk bankacı, maaşların verimlilikten hızla arttığını örnek verdi. Özkan, “Dolayısıyla Rus ekonomisinde karsızlık sıkıntısı oluşmaya başladı. Rusya’yı gelişmekte olan ülkelerden biri diye nitelendiriyoruz. Oysa bazı açılardan gelişmiş bir ülke. Rusya sanayiye tamamen dönmüş bir ülke. Fakat Rusya’nın ciddi şekilde yatırıma ihtiyacı var. Özellikle yerel yatırımcılar bunun yerine parayı yurtdışına aktarıyor, devletteki yatırımlar da çok etkili olmuyor. Örneğin doğalgaz devi Gazprom yıllardır 50-60 milyar yılda yatırım yapıyor. Peki karşılığında ne oldu bunu tartışmamız lazım. Önemli olan yerel yatırımcıyı ikna etmek. Rusya bunu başarırsa, yabancı yatırımcı bu pastanın kreması olur. Buraya yatırım yapacak olan Rusların kendisi olmalı. Rusya sermaye üreten bir ülke olduğu için yurtdışından gelecek olan yatırımcının en büyük faydası insan yetiştirmek olur. Burada yabancıların oyun değiştirecek etkisi olacağını düşünmüyorum. Mali açıdan Rusya’nın durumu çok iyi. Kriz başlamadan önce 220 milyar dolarlık bir istikrar fonu vardı. Sanıyorum 120 milyar dolara kadar düştü.” dedi.

RUSYA’DA HİSSEDİLEN ENFLASYON YÜZDE 15

Rusya’nın yurtdışında yaptığı yatırımlardan karşılık almadığına dikkat çeken Özkan, “Bu durum çok ilginç. Rusya’nın yurtdışında yatırdığı yatırımlardan çok iyi bir verimlilik alamadığı için dışarı giden paranın geri dönüşümü zayıf oluyor. Rusya’da ciddi imkanlar var, hepimiz onun için buradayız. Ama Rus halkı enflasyonla ilgili çok kötü beklemede. Onlara göre yüzde 15. Burada çok ciddi algı problemi var.” tespitinde bulundu.

Türk uzmana göre, Rusya’da orta vadede siyasi açıdan ciddi sıkıntı da söz konusu değil.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.