Tüpraş: 412 Milyon Tl'lik Cezaya İtiraz İçin Yasal Haklarımızı Kullanacağız

Tüpraş: 412 Milyon Tl'lik Cezaya İtiraz İçin Yasal Haklarımızı Kullanacağız

Tüpraş'ın, Rekabet Kurumu tarafından kesilen 412 milyon TL'lik cezaya itiraz edeceği bildirildi.

Tüpraş'ın, Rekabet Kurumu tarafından kesilen 412 milyon TL'lik cezaya itiraz edeceği bildirildi. Açıklamada, "Tüpraş için aşırı fiyatlama iddiasıyla ceza verilmesi, ulusal ve uluslararası mevzuata ve hatta Rekabet Kurumu’nun içtihat haline gelmiş kendi kararlarına da aykırıdır. Söz konusu idari para cezası ile ilgili tarafımızca tüm yasal haklarımızın kullanılacağı hususunu basın ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz." denildi.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Rekabet Kurumu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda Tüpraş’a 412 milyon TL ceza verilmesi yönünde oy çokluğu ile verilen kararın, 17 Ocak 2014 tarihinde kurumun internet sitesinde açıklandığı hatırlatıldı. Açıklamada, gerekçeli kararın Tüpraş'a ulaşmadığı belirtilerek, "Henüz gerekçeli karar tarafımıza ulaşmadığından söz konusu iddia ve kararın ayrıntıları ile açık yasal dayanakları bilinmemekle birlikte, açıklamada, Tüpraş’ın fiyatlandırma ve sözleşmelere ilişkin uygulamaları yoluyla hakim durumunu kötüye kullandığı, bu suretle 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6’ncı maddesini ihlal ettiği iddia edilmiştir. Verilen kısa karardan anlaşıldığı üzere, incelemede 5 yıllık bir dönem ele alınmış ve söz konusu idari para cezası 11 Ekim 2008-01 Ocak 2009 tarihleri arasındaki 2 ay 20 günlük dönemde aşırı fiyatlama yapıldığı iddiasıyla verilmiştir. Hatırlatmak isteriz ki bu dönem 2008’de patlak veren global ekonomik ve finansal krizin başladığı ve en yoğun olarak yaşandığı tarih aralığı olup, gerek ham petrol fiyatı gerek dolar paritesinin tarihte en hızlı değiştiği dönemlerden biri olmuştur." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ülkenin menfaatini her koşulda şirket menfaatlerinin önünde tutan şirketin, bahse konu olan dönemde aşırı fiyatlama yaptığı iddiasının gerçeği yansıtmadığı dile getirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Söz konusu dönemin öncesinde ve sonrasında, şirketimiz, petrol piyasasındaki fiyatlandırma yöntemini belirleyen Bakanlar Kurulu kararına paralel bir fiyatlandırma yapmış; ilgili dönemde de bölgemizdeki diğer ülkelerin rafinerilerine paralel, hatta daha hızlı bir şekilde fiyat indirimlerini gerçekleştirmiştir. Bu dönemde yaklaşık 850 milyon TL zarar eden Tüpraş, ülkemizin akaryakıt temin güvenliğini ön planda tutmayı sürdürürken, ülkemizin akaryakıt ikmalini tüm zararına karşın devam ettirmiştir. Tüpraş, 2006 yılında Koç Topluluğu bünyesine katıldığı günden itibaren yatırımlarına hız kesmeden devam etmiştir. Devreye alınması ile cari açığa yaklaşık 1 milyar dolar pozitif katkı sağlaması öngörülen ve ayrıca Tüpraş rafinerisini dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirecek olan 'Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin tamamlanmasının ardından 2015 yılı itibarıyla şirketimiz 5,5 milyar ABD Doları tutarındaki yatırımı da hayata geçirmiş olacaktır. Bu vesileyle şirketimizin, ülkemizin akaryakıt ihtiyacını en üst kalitede ve güven ile sağlamayı sürdürürken, geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de tüm mevzuat ve düzenlemeleri esas alarak üzerine düşen yükümlülükleri yerine getireceğini, her koşulda üretimini sürdürürken yatırım yapmaya da devam edeceğini bir kez daha vurgulamak isteriz."

Rekabet Hukuku ve Rekabet Kurulu’nun bugüne kadar zarar edilen dönemler için aşırı fiyat iddiasında bulunduğunun görülmediği vurgulanan açıklamada, "Hâl böyleyken, tüm yukarıdaki hususlar dikkate alındığında fiyatlarını rakip rafinerilerden daha hızlı indiren ve Ekim-Aralık 2008 döneminde 850 milyon TL zarar ortada iken faaliyetlerini ülkemiz menfaatine istikrarla sürdüren Tüpraş için aşırı fiyatlama iddiasıyla ceza verilmesi ulusal ve uluslararası mevzuata ve hatta Rekabet Kurumu’nun içtihat haline gelmiş kendi kararlarına da aykırıdır. Söz konusu idari para cezası ile ilgili tarafımızca tüm yasal haklarımızın kullanılacağı hususunu basın ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz." görüşlerine yer verildi.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.