Tüketim israfı tam gaz sürüyor!

Tüketim israfı tam gaz sürüyor!

Tüketim israfı tüm hızıyla devam ediyor. Ürünlerin kalitesi de her geçen gün azalırken tüketiciler de, tasarruf yapmayıp bir sonraki senelerin kazancını kredi kartı taksitleriyle şimdiden harcıyor

Vatandaşlar, ihtiyacı olanı değil lüks olanı, kaliteli ürünü değil popüler olan ürünü almaya devam ediyor. Vatandaşlar kendisine sunulan teknolojik bir ürünü hiç tereddüt etmeden tüketiyor,  inanılmaz paralar harcanıyor. Hayatın vazgeçilmezleri arasına giren cep telefonları her geçen gün yeni bir model çıkarırken tüketiciler de lüks tüketimin popüler özellikli telefonlarını almak için sırada bekliyor. Daha etiketi sökülmeyen ev eşyaları iki yılı dolmadan değiştiriliyor.

UYGUN ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ

Tüketim israfını kaliteli, uygun ve sağlıklı ürünlere yönelmenin azaltacağını belirten Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, tüketim kültürünün Türkiye’nin dışa açılarak küreselleşmeye başladığı 1980 yılından sonra çok değiştiğini söyledi. Ürünlerde moda değişimi gerekçesiyle kalitenin düştüğünü aktaran Dinç, “Yurt dışından gelen ucuz mallar ve insanların gelir düzeyinin göreceli olarak artmasıyla tüketim alışkanlıkları değişti. Mesela önceden aldığımız bir ayakkabı 8-10 sene giyilirken şimdi ayakkabılar 1-2 seneden fazla dayanmıyor.  Uzun yıllar kullanılabilecek kıyafetler artık moda değişimi, sezon değişimi gibi nedenlerle ürünler değişti ve kalitesi de düşmeye başladı” diye konuştu.

İHTİYAÇ DEĞİL LÜKS TÜKETİLİYOR

Tüketimin ihtiyaçtan çok lüks haline gelmesinde tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususlara değinen Dinç, kredi kartlarıyla sonraki senelerin kazançlarını lüks ihtiyaçlar için harcanmaması gerektiğini söyledi. Dinç, kredi kartlarının hayati ihtiyaçlarda kullanılmadığına dikkat çekerek, “Kredi kartlarıyla vatandaşların pratik ve daha çok harcamalarına zemin hazırlanıyor. Kredi kartları hayati önem taşıyan gıda ya da barınma ihtiyaçlarına taksit yapmıyor aksine lüks ihtiyaçlara yapıyor bu durum da insanları alışverişe teşvik ediyor. Aldığı lüks bir ürünün parasının sonradan ödenmesi vatandaşa olumlu görünüyor ama tamamen olumsuz bir durum. İhtiyaçtan ziyade gösteriş amaçlı alışveriş yapılmış oluyor” şeklinde konuştu.

EV EŞYALARI SEZONLLUK DEĞİŞİYOR

Tüketiciye sunulan çeşitli kampanyalarla tüketimin körüklendiğinin ifade eden Dinç, ev eşyalarının da sezonluk değişmeye başladığını belirterek, şunları söyledi: “Günümüzde tüketim inanılmaz boyutlara ulaştı. Şirketler ürünlerini satmak için ellerinden geleni yapıyor. Evlerdeki beyaz eşyalar iki senede bir değişir oldu. Koltuk takımları ise sezonluk değişiyor. Cep telefonları ise tüketim çılgınlığının en büyük göstergesi. Aynı ürünün piyasaya sürülen farklı bir modemli popüler olma bahanesiyle satılıyor. Saydığımız tüm bu ürünler aynı zamanda kalitesiz olma özelliği taşıyor. Tonla para saydığımız elektronik eşyalar özellikle cep telefonları cep telefonları 7-8 yıl kumlanılması gerekirken 2 yılda bozuluyor. Vatandaşlarımızın bu tür popüler kültürün ürünlerinden ellerinden geldiği kadar uzak durması gerekiyor.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.