‘TÜİK itibarını kaybetti’

‘TÜİK itibarını kaybetti’

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili partisi adına söz aldı.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili partisi adına söz aldı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla itibarını yitirdiğini belirten Yokuş, “Enflasyon rakamlarının düşük gösterilmesi sayıları 30 milyona varan çalışanlar ile sayıları 14 milyona yaklaşmış olan emekli, dul ve yetimin hakkının alın terinin çalınması demektir.” dedi.

TBMM kürsüsünde milletvekillerine ve vatandaşlara seslenen Fahrettin Yokuş TÜİK eylül ayı itibarıyla enflasyon rakamlarını açıkladığını hatırlattı. Enflasyon rakamın yüzde 83'ü aştığını ifade eden Yokuş bağımsız kuruluş olan ENAG’ın ise aynı dönem için bir yıllık enflasyonu yüzde 186 olarak açıkladığını söyledi.

TÜİK’in açıkladığı rakamın inandırıcılığı olmadığını ifade eden Yokuş, “Vatandaş hangi rakama inanacak? Devletin açıkladığı rakamlara mı, TÜİK'in açıkladığı rakamlara mı, bağımsız bir kuruluşun açıkladığı rakamlara mı? Hepimiz biliyoruz ki vatandaşın cebi her geçen gün soyuluyor. TÜİK'in gerçeklikten uzak, şeffaflığı yansıtmayan bir kurum” diye konuştu. Yokuş, konuşmasında eski TÜİK başkanının enflasyon ile ilgili sözlerine yer vererek şu ifadeleri kullandı: “Yıllarca TÜİK Başkanlığı yapmış olan eski bir bürokrat ‘TÜİK verilerine güvenmiyorum. Ülkemizde, en çok enflasyon rakamları tartışılıyor. Tüketici Fiyat Endeksi verilerine güvenmiyorum. Birincisi, üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında son otuz kırk yıllık veriye baktığımızda, makas hiçbir dönem 10 puanı geçmemişti; eylül ayı itibarıyla Üretici Fiyat Endeksi ile Tüketici Fiyat Endeksi arasında tam yüzde 69 fark var. Bu, şu demektir: üretici fiyat artırıyor fakat bunu satan esnaf hiç fiyat artırmadan sürekli zararına satıyor. Böyle bir şey olabilir mi?”

TÜİK’in 2016 yılına kadar bağımsız kararlar alan, başkanı istifa etmediği müddetçe görevini beş yıl boyunca sürdüren bir kurum olduğunun altını çizen Yokuş, “Sayın Cumhurbaşkanı tam 3 defa TÜİK Başkanını değiştirdi, aldı. Özellikle son bir yılda 3 TÜİK Başkanının Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınması oldukça manidardır. Bu durum kurumun bağımsız ve tarafsız kalmadığının, talimatlarla kararlar aldığının en belirgin göstergesidir. Buradan soruyorum: Bu başkanlar neden değişiyor? Bağımsızlığını kaybeden ve sürekli başkan değişen bir kuruma güvenilebilir mi?” dedi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.