Tuğla üretiminde Çin ve İran ile yarışıyoruz

Tuğla üretiminde Çin ve İran ile yarışıyoruz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tuğla üretiminde Türkiye'nin dünyada söz sahibi olan Çin ve İran'la yarıştığını söyledi.

15. Tuğla-Kiremit Zirvesi'ne katılan Erdoğan Bayraktar, "Üretim yönünde İran bizden üste kalite bakımından biz İran'dan üstteyiz. İddia ediyoruz, Çin'den sonra dışarda en çok inşaat işi alan biziz. Ama yetmez kendi mallarımızı kullanamıyoruz. Oyun kurucu biz değiliz. Sözleşmeleri yabancı devletler hazırlıyor biz adeta taşeron firma gibi çalışıyoruz. Bu sistemi değiştirmek için inşaat sektöründe dışarda da söz sahibi olmalıyız. Bize en çok döviz getiren araçlardan biri inşaat. Bir de bunu malzemeyle taçlandırdığımızda daha çok kazanacağız." diye konuştu.

10 yılda 500 binden fazla devlet eliyle konut yapıldığına dikkat çeken Bakan Bayraktar, bu süre zarfında özel sektörün de 5 milyona yakın konut yaptığına işaret etti. İnşaat konusunda Türkiye'nin geri kalma nedenleri arasında geçmişte meslek liselerine uygulanan baskıyla ilgili olduğunu öne süren Bayraktar, "Meslek liselerine yapılan baskı Türkiye'yi geriye götürdü. Mesleki eğitim almış, teknolojiyi çok iyi okuyan, kaliteli ürünü daha ucuza üretebilen ana teknik elemana ihtiyaç var. Bu da meslek liseleri aracılığıyla olacak bir şey. Bu konuda biz meslek liselerine çok önem veriyoruz." dedi.

Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Ekmekçioğlu da zirve için hazırladığı sunumda, Türkiye'de 350 tuğla-kiremit fabrikasının faaliyette olduğunu belirtti. Bu fabrikalarda toplamda 35 bin çalışanın olduğunu bildiren Ekmekçioğlu, yan sanayi ve tedarikçilerle birlikte bu sayının 100 bine çıktığını vurguladı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.