Tsk’dan Yargı Kararı Olmadan Atılan Askerler İadei-i İtibar İstiyor

Tsk’dan Yargı Kararı Olmadan Atılan Askerler İadei-i İtibar İstiyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) bu zamana kadar çeşitli gerekçelerle yargı kararı olmadan re’sen emekli edilen askerler, iade-i itibar bekliyor. Re’sen Emekliler Derneği Genel Başkanı Servet Kahramaner, TSK’dan yargı kararı olmadan kararnameler...

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) bu zamana kadar çeşitli gerekçelerle yargı kararı olmadan re’sen emekli edilen askerler, iade-i itibar bekliyor. Re’sen Emekliler Derneği Genel Başkanı Servet Kahramaner, TSK’dan yargı kararı olmadan kararnameler yoluyla ilişiği kesilen askerlerin, adil yargılanma ve savunma hakkı tanınmadan tasfiye edilerek büyük bir mağduriyetle karşı karşıya bırakıldığını söyledi.

    TSK’dan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla ilişiği kesilenlere bir takım özlük haklarının çıkarılan yasalarla iade edildiğini belirten Kahramaner, ancak aynı gerekçeler ve kararnamelerle ilişiği kesilen re’sen emekli edilen askerlerin ise söz konusu yasanın kapsamı dışında bırakıldığını kaydetti. Yasa kapsamı dışında bırakılan kararname mağduru askerlere gerekçe olarak ‘yargı yolunun açık’ olduğu söylense de bunun gerçeği yansıtmadığını, bu konuda kendilerine yönelik hiçbir şeyin yapılmadığını vurgulayan Kahramaner, “Bizler suçlu değiliz. İade-i itibar bekliyoruz.” dedi.

    TSK’dan kararnamelerle ilişiği kesilen ve söz konusu yasanın kapsamı dışında bırakılan mağdurlarının ilişik kesilme sebeplerinin ekseriyetle, disiplin ve amirlerince verilen tamamen keyfi disiplin suçlarını içerdiğini aktaran Kahramaner, şöyle dedi: "Bu disiplin cezaları ise gerek Anayasa'nın gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) kanunun ilgili hükümleri gereğince ‘yargı denetimi dışında’ bırakılmıştır. Yargıç statüsünde olmayan amirlerin vermiş olduğu oda ve göz hapsi cezalarının evrensel hukuk ilkelerine aykırı olmasından dolayı, yaşanan adaletsizliğin giderilmesi için 16 Şubat 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren TSK disiplin kanununda bu cezalara yargı yolunun açılması sağlanmıştır."

    Söz konusu düzenlemenin bu tarz mağduriyetlerin önüne geçmek maksadıyla tesis edildiğini ortaya koyduğunu kaydeden Kahramaner, "Bilinmelidir ki; yargılanmayan bir kişiye ‘suç’ isnat edilmesi, hukukun evrensel ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Kaldı ki yargı denetimi olmayan keyfi disiplin cezaları sebebiyle ilişiği kesilen askerlerin ne denli hukuksuzluklarla karşı karşıya bırakıldığı TSK Disiplin Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle belgelenmiştir.” ifadesini kullandı.

    Hükümet yetkililerinin, bu hukuksuzluğa duyarsız kalmamasını ve bir an önce mağduriyetlerin giderilmesi yönünde adımlar atmasını istediklerini ifade eden Kahramaner, “Bizlerin suçlu ilan edilmesi için bir mahkeme kararı yok. Kararname mağduru askerler suçlu değildir. Yıllardır itibarları gasp edildi. Şimdi bu askerler itibarlarının iadesini talep etmektedir.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.