'Toplumsal Barış Her Geçen Gün Kayboluyor, İş Dünyası Olarak Endişeliyiz'

'Toplumsal Barış Her Geçen Gün Kayboluyor, İş Dünyası Olarak Endişeliyiz'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, gelişen ülkelerin hızla toparlanma eğilimini sürdürdüğünü, Türkiye’nin ise saatbaşı değişen gündemlerle motivasyonunu, enerjisini ve toplum barışını her geçen gün daha çok kaybetti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, gelişen ülkelerin hızla toparlanma eğilimini sürdürdüğünü, Türkiye’nin ise saatbaşı değişen gündemlerle motivasyonunu, enerjisini ve toplum barışını her geçen gün daha çok kaybettiğini söyledi. Yorgancılar, “17 Aralık’tan bu yana günbegün değişen gündemiyle Türkiye tamamen içe kapandı ve yolsuzlukla başlayan operasyonlar siyasi, hukuki, ekonomik ve toplumsal anlamda ciddi bozulmalara yol açtı.” dedi.

EBSO Başkanı Yorgancılar, Türkiye gündeminde önemli yer tutan olayların ekonomiye yansımalarını değerlendirdi. İş dünyası olarak gelişmelerden ciddi endişe duyduklarını belirterek, “IMF ve diğer kuruluşların, küresel ekonomiye dair beklentilerini olumluya çevirip gelişen ekonomilere uyarılarını yaptığı bir süreçte en son yapmamız gereken kaos yaratmaktı ve biz onu başarmış durumdayız.” şeklinde konuştu. Şu anda gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından Türkiye’deki bütün kurumlarda bir kaos hakim olduğunun göründüğünü savunan Yorgancılar, bu tablonun ivedilikle ve titizlikle düzeltilmesi çağrısında bulundu. Bunu da ancak siyasetin yapacağını vurgulayarak şöyle devam etti: “Çünkü siyasi krizle başlayan olay, ekonomide ciddi tahribatlara yol açıyor. Son bir yılda doların yüzde 30 değerlenmesi ve baskı altındaki bir Merkez Bankası'nın müdahalelerine rağmen artış ivmesinin devam etmesi, üretimin önündeki en büyük engeldir. Zira daha az kârla, bozulan bilançolarla, artan maliyetle üretimi devam ettirmek güçleşmiştir. Kırılgan beşli olarak tanımlanan ülkelerin içinde bulunun veya bulunmayın, yatırımcı açısından bu algı bile kendini geri çekmek için yeterli bir gerekçedir. Bir de bunun üstüne siz yargıda, bireysel hak ve özgürlüklerde, siyasi istikrarın devamında güven kaybına uğradığınızda, algılar gerçeğe doğru hızla ilerlemektedir. Oysa bizim önümüzde yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Bizim önümüzde FED’in açıklayacağı ve bizi direkt etkileyecek kararlar var.”

‘DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ HERKESİN ORTAK PAYDASI OLMALI’

Türkiye’nin dövizin hızlı yükselişi, sıcak paraya olan bağımlılık, enerji ithalatı, reel sektörün döviz pozisyon açığı gibi ciddi sıkıntıları bulunduğunu söyleyen EBSO Başkanı, bu gelişmelerden en çok sanayicinin etkileneceğini, olaylar yokmuş gibi davranma taraftarı da olmadıklarını ifade etti. Bütün kurum ve kurallarıyla işleyen demokratik hukuk devleti, yüksek standartlara ulaşmış insan hakları, güçlü ve inovatif bir reel sektörün herkesin ortak paydası olması gerektiğini belirten Ender Yorgancılar, “Yeni ve ortak akıl bunun için özellikle de siyaset kurumunun üzerine düşeni gecikmeden yapmasını, ortak paydalar temelinde de tüm toplum kesimlerinin buna destek vermesini zorunlu kılmaktadır. Hukukun üstünlüğü ilkesi esas alınarak, kamu vicdanının daha fazla zarar görmesine müsaade edilmemelidir.” dedi.

‘BİRLİK VE BERABERLİĞİ BOZAN HER TÜRLÜ GİRİŞİMİN KARŞISINDAYIZ’

Üreten, yatırım yapan, istihdam sağlayan, ihracat yapan kesim olarak ülke itibarını zedeleyen, ekonomiyi siyasetin önüne çeken, birlik ve beraberliği bozan her türlü girişimin ve düşüncenin karşısında olduklarını vurgulayan Yorgancılar, “Güçlü bir ekonomi olsak da kazanımlarımızı ve AB çıpasını kaybetme lüksümüzün olmadığı bir yıl içerisindeyiz. Bu nedenle iktidarıyla, muhalefetiyle, ekonomi yönetimiyle, ekonomik birimleriyle tüm kesimlerin, sorumluluk bilinci içerisinde ve hassasiyetle davranması gerektiği inancındayım.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.