Toplum ihtiyarlıyor

Toplum ihtiyarlıyor

İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, "Çocuk edinme kültüründe bir zayıflama var. İnsanlar, 'daha az çocukla daha az sorun olur' anlayışıyla hareket ediyor. Bu da toplumun ihtiyarlaşmasına neden oluyor" dedi

Türkiye’nin 'genç bir toplum' olduğuna dair ifadeler tarih oluyor. Toplum hızla yaşlanıyor. Toplam nüfusun içinde yaşlı nüfusun oranı artıyor. Aileler, günümüzde çok çocuk istemiyor. Bu da yaşlı nüfusun artmasını beraberinde getiriyor. Ayrıca Konya'da obezite önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını koruyor. Kamu hastanelerinde de gözle görülür bir yoğunluk yaşanıyor. Merkezde ve ilçelerde ise hastane yatırmaları devam ediyor.

İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, sağlık yatırımları ve sorunlarıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Kamu kurumlarının fiziki şartlar noktasında sıkıntıları olduğunu belirten Küçükkendirci, "Sağlık hizmetleri 3 basamakta veriliyor. Kamu Hastaneleri ve Halk Sağlığı, İl Sağlık'tan ayrıldı. Diğer kurumlar fiziki şartlarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Halk Sağlığı'na eski depo ve tamirhane binasını tahsis ettik. Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nin de taşınması gündemde. Daha etkin hizmet vermek için fiziki şartlar uygun olmalı. Sağlık Bakanlığı ise bütün kurumların birarada olmasını istiyor. İl Sağlık, Kamu Hastaneleri ve Halk Sağlığı'nın aynı çatı altında toplanması üzerinde projeler yürütülüyor" dedi.

AİLELER ÇOK ÇOCUK İSTEMİYOR

"Toplumda çocuk edinme kültüründe bir zayıflama var" diyen Küçükkendirci, "İnsanlar, ekonomik sıkıntılar ve aile yapısındaki kırılmalara bağlı olarak 'daha az çocukla daha az sorun olur' anlayışıyla hareket ediyor. Bu da toplumun ihtiyarlaşmasına neden oluyor. İhtiyarlığa bağlı olarak da kronik hastalıklar artıyor. Genç bir toplum olmakla övünürüz. Genç ve savaşçı bir toplum olarak bugüne geldik. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız ülkedeki insanların gençleştirilmesi projesine büyük destek veriyor. Rızkı veren Allah'tır. Rızık endişesi gütmemeliyiz. Bundan 10-15 yıl öncesine göre ekonomik şartlar daha iyi. Çocuk yetiştirmek bugün daha kolay. Genç iken 1-2 çocuk yeterli geliyor. Sağlıklı bir toplum için en az 3 çocuk gerekli. Devlet tüp bebek için yeni hakları tanıdı. Devlet çocuğu olmayanlar destek veriyor. Vatandaş bilgilendiriyor. Yapılan nakilleri takip ediyoruz. Konya'daki tüp bebek merkezlerine teşekkür ediyorum. Etik değerleri göz önünde bulunduruyorlar. Biz maneviyatı güçlü bir toplumuz" diye konuştu.

OBEZİTEDE FARKINDALIK OLUŞTU

Obeziteyle ilgili de konuşan Küçükkendirci, obezite noktasında önemli bir mesafe alındığını, bu alandaki projelerin ses getirdiğini belirtti. Konya'da obeziteyle ilgili farkındalığın arttığını söyleyen Küçükkendirci, "Bisikletin aktif olarak kullanılması önemli. Yemek kültürü değişti. Diyet önerilerimiz ve 'hamurlu gıdalardan uzak durun' şeklindeki uyarılarımız dikkate alındı. Toplum unlu mamülleri pek tüketmiyor. Çok yağlı, tuzlu, şekerli ve hamurlu ürünlerin zararlı olduğunu herkes biliyor. Halk Sağlığı ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte yaptığımız yürüyüş ve bisiklet kullanımı kampanyamız sürüyor. Merkezde başlayan projeler ilçelere aktarıldı. Vatandaşa 'arabayı ve asansörü az, bisiklet ve merdivenleri daha çok kullanın' diyoruz. Yürüyüşe zaman ayrılmıyor. Çok yürür ve bisiklet kullanırsak hem trafiği rahatlatmış olacağız hem de daha sağlıklı olacağız" diye konuştu.

ÇEMATEM MERKEZİ AÇILACAK

Madde bağımlılığıyla yapılan mücadelelerin sürdüğünü belirten Küçükkendirci, "Emniyet Teşkilatı ile birlikte bütün sağlık kurumları madde bağımlılığıyla mücadele ediyor. AMATEM kuruldu. 28 yataklı AMATEM'in yatak sayısını 60'a çıkartacağız. Diğer illerden hasta kabul ediyor. Bölgeye hizmet ediyor. Tam güvenlikli. Bakanlık yatak sayısının artırılmasıyla ilgili çalışmamızı kabul etti. Gençlere hizmet verecek 30 yataklı ÇEMATEM isminde bir merkez de açacağız. Toplumsal olarak çocukların nereye gittiğini, televizyon ve internetteki hassasiyetlerini kontrol etmeliyiz. Bu noktada medyaya da büyük iş düşüyor. Merak uyandırdığı için okullarda bu tarz bir eğitimin verilmesi öngörülmüyor. Anne ve babalara büyük iş düşüyor. Çocukların takibi önemli. Dışarıdan madde bağımlılığının kullanımı teşvik ediliyor. Huzuru bozmak istiyorlar. Kaçakçılık, Çocuk ve Narkotik Şube Müdürlüğü sürekli operasyon yapıyor. Ancak operasyonlar çözüm değil. Obezitede yaptığımız farkındalığı bu alanda da oluşturmalıyız. Bu dünyanın bir sorunu" şeklinde konuştu.

KAMU HASTANELERİNDE YOĞUNLUK

Kamu hastanelerindeki yoğunluğa da değinen Küçükkendirci, "Yatak sayısında Konya standartların üzerinde. Yoğunluğu açtığımız semt poliklinikleri ile dağıtıyoruz. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin acil servisinde ciddi bir yoğunluk söz konusu. 112 aracılığıyla yoğunluğu başka hastanelere dağıtıyoruz. Konya'nın nüfusu artıyor. Şehirde çok sayıda Suriyeli mülteci bulunuyor. Mültecilerin sağlık problemleri var. Bununla ilgili önlemleri alıyoruz" sözlerini kullandı.

HOLDİNG BİNASINDA PROJE SÜRÜYOR

İl Sağlık Müdürlüğü'ne devredilen eski Endüstri Holding'in binası ile ilgili bilgi veren Küçükkendirci, "Binayı hekim evi olarak planlamıştık. Proje değişti. Binayı en iyi nasıl değerlendiririz diye araştırmalar yapıyoruz. Maliyet-etkinlik analizi yapıyoruz. Proje yapıldıktan sonra binaya bütçe ayrılacak" dedi.

ŞEHİR'DE YER TAHSİSİ GERÇEKLEŞİYOR

Sağlık yatırımlarının sürdüğünü belirten Küçükkendirci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl verimli geçti. Yatırımlarda bir takım sorunlar yaşadık. Numune Hastanesi ve Şehir Hastanesi projesinin arsasında sorunlar yaşandı. Şehir Hastanesi'nde arsa tahsisi önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Numune'de ise yeniden ihale yapıldı. Seydişehir'deki hastanede bir firma işini bitirdi. Bitiş ihalesine çıkılacak. Ereğli'deki hastane inşaatında ilgili firma sorumluluğunu yerine getirmedi. Yeniden ihaleye çıkılacak. Karapınar'da hastane inşaatı bitti. Bahar aylarında hizmete girecek. Ilgın ve Çumra'da hastaneler hizmete girmek üzere. Yunak'ta bir aile sağlığı merkezi yapma çalışmamız var. Çeltik, Emirgazi ve Altınekin gibi küçük ilçelerde entegre ilçe hastane yapımı sürüyor. Kulu'da hastane projesi devam ediyor. Akşehir hastanesi hizmete girdi. Eski hastane binasını da değerlendireceğiz. Beyşehir'in yeni projesi hazırlanıyor. İlçelerde de kötü hastane kalmayacak. Koğuş sistemi terk ediliyor. Hasta da refaketçiler de hastanelerde rahat edecek. Amacımız kimse hasta olmasın. Hastalara ev konforu sağlamak istiyoruz. Yatırımlar tamamlandığında sağlıkta 30-40 yıl problem yaşanmayacak. Özel kuruluşların da hastane projeleri var. Amaç sağlıkta kaliteyi artırmak."

YÜRÜME ROBOTU SADECE 10 İLDE VAR

Bölge illerinden Konya'ya hasta geldiğini belirten Küçükkendirci, sözlerini şöyle tamamladı: "Yürüme robotu fizik ve tedavi hastanemize teslim edildi. Felçli hastalar kullanacak. İbrahim Tatlıses'in yürümesini sağlayan cihaz. Bu cihaz 10 ilde var. Çocuklar için olanını da talep ettik. Yakın zaman da o cihaz da gelir. Bu atılımlarla sağlık turizmine de katkı sağlamak istiyoruz. İran, Irak, Suriye, Kuveyt ve Ürdün gibi ülkelerden ilimize gelenler hem tarihi ve turistik mekanları gezsin hem de tedavi olsun."

KERİM ATICI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.