‘112 sağlık çalışanları  hak kaybına uğruyor’

‘112 sağlık çalışanları hak kaybına uğruyor’

Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Kerem Şafak “112 çalışanlarına, 1. basamak çalışanlarına yönelik ilgili mevzuata göre teşvik ödeme yapılmaktadır. 112 çalışanları, 3. seviye acil hizmetleri üzerinden artırımlı ek ödeme almalıdır” dedi.

Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Kerem Şafak, 112’de görevli acil tıp teknisyeni ve paramediklerin risk, nitelik ve zorluk bakımından 2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerine eş değer bir iş yaptığı belirterek, “112 çalışanlarına, 1. basamak çalışanlarına yönelik ilgili mevzuata göre teşvik ödeme yapılmaktadır. 112 çalışanları, 3. seviye acil hizmetleri üzerinden artırımlı ek ödeme almalıdır” dedi.

ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının birçok sorununun olduğunu dile getiren Şafak , “Yaptığımız saha araştırmaları ile birebir görüşmelerle bunların tespitini güncel olarak yapıyor, çözümü için çaba gösteriyoruz. Son olarak, Türkiye’nin çeşitli illerinden toplamda 1364 acil sağlık hizmetleri çalışanının katılımı ile hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanlarının çalışma koşulları araştırmasını gerçekleştirdik. Bu saha araştırmasında çalışma koşulları, bina ve ekipmanların fiziki özellikleri, yemek, temizlik, kıyafet ve ambulanslarla ilgili sorularla acil sağlık hizmetleri çalışanlarımızın sorunlarını detaylı bir biçimde ortaya koyduk. Hazırladığımız raporu da konunun muhatapları ile paylaşıyoruz. Kritik vakalarda ambulansın olay yerine kolluk güçlerinden önce varmasının ya da kolluk güçlerinin hiç gelmemesinin 112 çalışanlarını risk altında bırakıyor” diye konuştu. Şafak, bu tip vakalarda sağlık çalışanlarının can güvenliğini riske atmayacak şekilde, kolluk kuvvetleriyle iletişimde olunması gerektiğini vurguladı.

İSTASYONLAR YENİLENMELİ

Şafak sorunları şu sözlerle dile getirdi: “Sürücü farkları yetersizdir, güncellenmelidir. İstasyonların fiziki şartları ile ciddi problemler mevcut, bunlar giderilmelidir. Yemek ücretleri yetersiz kalmıştır, ödenen ücret ile bir öğün yemek dahi yenilememektedir. Ambulansların yenilenme periyodu hızlandırılmalıdır. Ambulanslar yenilenmelidir. 112’ye yapılan gereksiz aramaların ve ambulansın gereksiz kullanımının önüne geçilmelidir. İstasyonların yüzde 64,2’sinde vaka dönüşü kullanabilecekleri bir banyonun bulunmadığı, yüzde 38’inde sıcak su olmadığı, yüzde 68,6’sının ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte dinlenme odasına sahip olmadığı, yüzde 57,4’ünün mutfağının uygun koşulları sağlamadığı görülmektedir. Ayrıca katılımcıların yüzde 72,4’ü çalışma ortamlarının hijyenik olmadığı görüşündedir. Acil servis hizmetleri çalışanları için her ay yemek ücreti ödenmektedir. İstasyon çalışanlarının yüzde 94,4’ü alınan bu yemek ücretlerini yeterli bulmadıklarını belirtmişlerdir.”

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.