Tohumculukta eleman  açığı sona erecek

Tohumculukta eleman açığı sona erecek

YÖK’ün aldığı son kararla Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Tohumculuk Teknolojisi Programı 20 öğrenci kontenjan ile öğrenci alımına açıldı. Kararla birlikte tohumculuk sektöründe ara eleman açığı da giderilecek

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Tohumculuk Teknolojisi Programı bu yıl öğrenci alımına başlıyor. Uzun zamandır öğrenci alımı için girişimlerde bulunan Sarayönü Meslek Yüksekokulu’nun talebine YÖK sonunda olumlu cevap verdi. Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 18 Nisan 2024 tarihinde öğrenci kontenjan başvurularını değerlendirdiği Genel Kurulunda Sarayönü Meslek Yüksekokulu Tohumculuk Teknolojisi Programını 20 öğrenci kontenjan ile öğrenci alımına açıldığını dile getirdi.

3-2-prof-dr-seydi-ahmet-bagci.jpg

OLUMLU VE YERİNDE BİR KARAR

Tohumculuk sektörünün stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bağcı, “Bu karar öncelikle yoğun bir tohumculuk faaliyetlerinin yapıldığı Konya’mız, bölgemiz ve ülkemiz adına olumlu ve yerinde bir karardır. Tohum, güvenli ve kaliteli gıdanın da önemli halkalarından biri olup, bitkisel üretimde stratejik bir önem sahiptir. Bu nedenlerden dolayı tohumculuk dünyada ekonomik bir faaliyet olarak son 150 yılda önemli bir endüstri haline gelmiştir. Bugün dünya üzerinde 80 milyar dolar civarında bir ekonomiye ulaşmış olan tohumculuk sektöründeki gelişmelere baktığımızda; üretim, ticaret ve bitki ıslahındaki ilerlemelere paralel olarak uluslararası kural ve normlara, standartlara uygun tohum sistemleri ve teknik ve hukuki mevzuatların bir ülkede oluşturulması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Dünyada hızla gelişen tohumculuk sektörü ile rekabet edecek yerli tohumculuk sektörün gelişmesi ve düzenlenmesi için 2004 yılında Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına ilişkin kanun ve 2006 yılında Tohumculuk Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu düzenlemeden sonra yerli ve milli tohumculuk sektörü hızlı bir gelişme göstermiş ve 2006 yılında 371 bin ton olan sertifikalı tohumluk üretimi 2023 yılında 1 milyon 300 bin tona ulaşmıştır. Bununla beraber 2006 yılında 47 milyon dolar tohum ihracatı 2023 yılında ülke olarak 327 milyon dolara yükselirken tohum ithalatı ise 2006 yılında 106 milyon dolardan 2023 yılı itibariyle 249 milyon dolara yükselmiştir” dedi.

YETİŞMİŞ ELEMAN SORUNU ÇÖZÜLECEK

“Her geçen gün büyüyen tohumculuk sektörü ihtiyaç duyduğu lisans ve önlisans seviyesinde yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamakta zorluk çekmektedir. Ülkemizde her alanda ara eleman problemi en üst seviyededir” diyen Prof. Dr. Bağcı, şunları söyledi: “Tohumculuk sektöründe yasal düzenlemeler ve sertifikalı tohumluk kullanım ve üretimine sağlanan destekler özel sektörün bu endüstriye ilgisini arttırmış ve ülkemizde özel sektör tohumculuğu hızlı bir büyüme göstermiştir. 1963 yılında sadece 5 adet olan tohumculuk özel sektör sayısı 2023 yılında 1081’e çıkmıştır. İller bazında Konya 179 adet tohumculuk firması ile tarla bitkileri tohumculuğunun en fazla yapıldığı il konumuna ulaşmıştır. Konya ve komşu illerdeki firmalarla beraber bu sayı 388’e ulaşmıştır. Tohumculuk sektöründeki bu hızlı büyüme bazı problemleri de beraberinde getirmiştir. Tohumculuk sektörü nicelik olarak büyürken nitelikli eleman ihtiyacı çarpıcı bir şekilde kendini göstermiştir. Yaklaşık 150 yıllık bir sermaye ve tecrübe birikimine sahip yabancı tohumculuk sektörü ile rekabet etmek isteyen yerli firmalar sermaye problemini kendi öz sermayeleri ve kamu destekleri ile aşmaya çalışmaktadırlar.”

KONYA TOHUMCULUKTA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Konya’nın tohumculuk sektöründe önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bağcı, şunları kaydetti: “Yüksekokulumuzun bulunduğu Konya, ülkemizin en önemli tarımsal üretimin yapıldığı illerin başında gelmektedir ve ülkemizdeki tarımsal üretim değerinin yaklaşık yüzde 10,2’sini (29,95 milyar TL) tek başına karşılamaktadır. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya son zamanlarda tohumculuk sektöründe gösterdiği gelişmelerle de ülkemizin “Tohumculuk Üssü” olarak nitelenmektedir. Konya’da faaliyet gösteren 179 özel sektör tohumculuk firmasının yanında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı ve tohumluk üretiminde önemli bir yere sahip Altınova, Gözlü ve Konuklar Tarım İşletmeleri de ilimizde bulunmaktadır. Bu işletmeler sayesinde ülkemizde üretilen sertifikalı tohumluğun yaklaşık yüzde 28’i Konya’da üretilmektedir. Tohumculuk için önemli kamu ve özel tohumculuk işletmelerinin bölgemizde yoğun olması ve üniversite ile yapılan iş birlikler öğrencilerin uygulamalı eğitimlerine önemli katkılar sağlamaktadır.”

SEKTÖR BURS VE TEKNİK DESTEK VERSİN

Fidancılık sektörü açısından da Konya ve komşu illerde önemli bir potansiyel olduğunu dile getiren Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı “Bölgede faaliyet gösteren 60 adet fidan üretim işletmesinin 16 adedi Konya’da bulunmaktadır. Tarımın ve özellikle teknolojik bir ürün olan tohum ve fidan konusunda son derece önemli bir yere sahip Konya’da sektöre kalifiye eleman yetiştirerek destek olacak ve katkı verecek eğitim ve öğretim kurumlarına ihtiyaç vardır. Tohumculuk Teknolojisi programı öğrenci alımına açılmıştır, yine Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulunda açık olan fakat öğrenci alımına kapalı Fidancılık Programının da öğrenci alımına açılmasını talep ediyoruz. Tohumculuk Teknolojisi Programının açılması aşamasında her zaman destek ve katkı veren Türkiye Tohumcular Birliği, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneğine, Ulusal Hububat Konseyi ve özellikle Konya Ticaret Borsası Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür ederiz. Desteklerinden dolayı Merhaba Gazetesi’ne de teşekkür ederiz. Bu çerçevede YÖK’ün almış olduğu bu karar teknik eleman anlamında sektör ihtiyaçlarına cevap vermede önemli bir gelişmedir. YÖK’ün almış olduğu bu kararın hayata geçmesinde ve öğrencilerin Tohumculuk Teknolojisi Programını tercih etmelerini teşvik etmek ve nitelikli ara eleman ihtiyaçlarının karşılanması adına Konya’da faaliyet gösteren Tohumculuk sektörünün Tohumculuk Teknolojisi Programı öğrencilerine burs ve teknik anlamda destek vermeleri son derece önemlidir” diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Kaynak:İbrahim Büyükeken

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum