Tisoyab: Dere Yatağı Yakınlarında Konaklama Tesisi Yapımına İzin Verilmemeli

Tisoyab: Dere Yatağı Yakınlarında Konaklama Tesisi Yapımına İzin Verilmemeli

Turizmciler, Antalya Manavgat destinasyonunda otellerin belirli bir planlamaya göre yapılması gerektiğini, dere yatağı yakınına konaklama tesisi yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini dile getiriyor. Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları...

Turizmciler, Antalya Manavgat destinasyonunda otellerin belirli bir planlamaya göre yapılması gerektiğini, dere yatağı yakınına konaklama tesisi yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini dile getiriyor.

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, turizmde marka olunması isteniyorsa su alanlarının yakınlarına gecekondu diker gibi bin yataklı, 2 bin yataklı otel dikilmesine son verilmesi gerektiğini söyledi. Turizmde söz sahibi olmuş başta İspanya, İtalya, Fransa, İngiltere ve Portekiz gibi ülkelerde ırmak ve dere yatağı ağzı yakınına konaklama tesisi yapmanın yasak olduğunu vurgulayan Aydoğdu, Manavgat'ın turizmde Gündoğdu'dan Çolaklı'ya, Evrenseki'ye, Side'ye, Titreyengöl'e, Kızılağaç'a bir bütün olduğunu, turizm yatırımlarının da bu bütün göz önüne alınarak yapılması gerektiğini kaydetti.

Geçen yıl Manavgat'ın Evrenseki Mahallesi'nde, Kömürcüler Deresi'nin tıkanmasına bağlı 10'un üzerinde otelin birinci katının su altında kaldığını belirten Aydoğan, geçen hafta meydana gelen sağanak yağışta da o bölgede yine bazı konaklama tesislerinin su altında kalarak maddi zarar oluştuğunu söyledi.

Titreyengöl'de turistik tesislerinin, 30 yıl önceki planlamaya göre yapıldığı için günümüzün turizm şartlarına cevap vermede zorlandığının altını çizen Aydoğan, "Titreyengöl'de deniz kenarından Manavgat Irmağı'nın denizle buluştuğu nokta arasında 5 perde otel yapımı var. Bölgemizde her yıl 4 bin yatak artışı oluyor. Otel yapımları ırmak kenarına kayıyor. Bu da sağanak yağış olmasında ve Titreyengöl'ün doğal görünüşünü bozuyor. Sağanak yağışlarda ırmağın su seviyesinin yukarı çıkmasına bağlı en fazla mağduriyeti otelciler yaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bölge destinasyonuna turizm yatırımlarını bir planlamaya göre izin vermesi gerekir. Pazar payı, konum, dere yatağı ve su havzasının durumu göz önünde bulundurulmadan, gecekondu diker gibi otel dikmeye izin verilmemeli. Kesinlikle dere yatakları ve ırmak kenarına otel yapımına izin verilmemeli. Verilmesi halinde bunun faturası ağır olur. " dedi.

Denizde olduğu gibi doğanın, kabul etmediğini dışarı attığını belirten Aydoğan, bir turizmci olarak Almanya'nın Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Düsseldorf şehrinde de turizm yatırımlarının olduğunu, bölgeye 5 yıldızlı otel yapmak istediklerinde, oranın kapasitesinin ancak 3 yıldızlı otele müsait olduğu ifade edilerek izin verilmediğini kaydetti.

Manavgat'ın yatak kapasitesinin 210 binin üzerine çıktığına dikkat çeken Aydoğan, "Maalesef bölgemizde bazı konaklama tesislerinin yapımı 25 yıl öncesi Turizm Bakanlığı'nın işbilmez bürokratları tarafından gelecek öngörüsü yapılmadan yapılmıştır. Dere yatağı ağızlarının önüne konaklama tesisi yapılmasına geçit vermemek için turizm planlaması şart. Bende para var, ben istediğim her yere beş yıldızlı otel dikerim anlayışı doğru bir yaklaşım değil. Böyle bir anlayış turizmi bitirir." ifadesini kullandı.

Aydoğan, ayrıca her yıl Devlet Su İşleri'nin (DSİ), kış öncesi dere yataklarının ağız temizliğini düzenli bir şekilde yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.