TİSK, 4.8 için yeni politikalar şart koştu

TİSK, 4.8 için yeni politikalar şart koştu

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) Aylık Ekonomi Bülteni'nde, Türkiye'nin uzun dönem büyüme oranı olan yüzde 4,8'i aşması için yeni politikalara yönelmesi gerektiği bildirildi.

TİSK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, bültende dünya ekonomisi açısından en önemli gelişme Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para arzını artırma kararı oldu. Japonya, maliye politikalarıyla krize çözüm bulamayınca, mücadeleyi para politikasıyla yürütmeye karar verdi. BOJ, para arzını artırarak, faizleri daha da düşürmeyi değil, Yen'in Dolar karşısında değer kaybetmesini sağlayarak ihracatta fiyat avantajı yakalamayı amaçlıyor.

IMF'ye göre 2013 ve 2014 yılları dünya ekonomisi açısından çok parlak geçmeyecek. 2013'te dünya ekonomisi yüzde 3,3 büyürken, Güney Kıbrıs ve İtalya etkisiyle Avro Bölgesi yüzde 0,3 daralacak. ABD ekonomisi ise 2013'te yüzde 1,9, 2014'te ise yüzde 3 büyüyecek.

IMF'ye göre, Türkiye'de cari açık ve dış ticaret haddi nedeniyle dış dengede sorun var. Türkiye'nin uzun dönem büyüme oranı olan yüzde 4,8'i aşması için yeni politikalara yönelmesi gerekiyor.

2012'de Türkiye ekonomisi yüzde 2,2 büyüyerek dünya ortalamasının altında kaldı. İmalat sanayinin büyüme hızı sert şekilde azaldı. Kamu kesimi harcama eğilimini yükseltti, buna karşılık hane halkı daha az tüketti, özel sektör daha az yatırım yaptı.

Şubat 2013'te sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1,5, yıllık bazda yüzde 4,4 arttı. İmalat sanayi üretimi yüzde 7 ile hızlı bir yükseliş kaydetti.

Sanayi Ciro Endeksi, yıllık bazda yüzde 4,9 yükseldi. Enerji sektöründe ise ciro azalışı yüzde 13,4'e vardı. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı Nisan ayında yıllık bazda 1,1 puan azaldı.

Ocak'ta işsizlik oranı yükselmeye devam ederek yüzde 10,6 oldu.

Şubat 2012'de ihracat yüzde 5,8, ithalat yüzde 9 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 64,1'e geriledi. Avrupa Birliği'ne (AB) yapılan ihracat arttı ancak AB'nin ihracattaki payı geriledi. İlk iki ayda dış ticaret açığındaki artışın etkisi ile cari açık 10,9 milyar dolara çıktı.

Bütçe 5,4 milyar lira açık verdi. Mart 2013'te bütçe gelirlerinin yüzde 13,5 artmasıyla faiz dışı açık nispeten azaldı. Mart ayında faiz cephesi bütçeyi olumlu etkiledi. Ancak faiz giderlerindeki artış eğilimi dönemsel nitelikte olduğundan önümüzdeki aylarda tersine dönecek.

İlk üç aya ilişkin bütçe gelişmeleri, hükümetin, Orta Vadeli Program'da (OVP) hassasiyet gösterdiğini ortaya koyuyor. Maliye politikasında tutarlılık, iktisadi dalgalanmalara karşı savunma aracı olacak.

Para politikasında esnek davranan Merkez Bankası, kredi plasmanında ve reel efektif döviz kurlarında oynaklık istemiyor. Kısa vadeli sermaye akışlarının fiyat istikrarını ve mali istikrarı bozucu etkilerinin önüne geçmek için tedbir alan Merkez Bankası, sermaye akımlarının olumsuz etkilerinin azaltılması için döviz kurunu da araç olarak kullanıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.