Tgc Ve Basın Konseyi'nden Cihan'a Akrediteye Kınama

Tgc Ve Basın Konseyi'nden Cihan'a Akrediteye Kınama

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Basın Konseyi, davet edilmeleri halinde Cihan Haber Ajansı (Cihan) ekibinin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın katıldığı programa alınmamasına tepki gösterdi. Uygulamayı kınayan Basın Konseyi Başkanı Pınar...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Basın Konseyi, davet edilmeleri halinde Cihan Haber Ajansı (Cihan) ekibinin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın katıldığı programa alınmamasına tepki gösterdi. Uygulamayı kınayan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, "Karşı görülen haber ajansı muhabirlerini hükümet toplantılarına almama alışkanlığı, basın özgürlüğünün yok edilmesidir." dedi.

TGC ve Basın Konseyi, yaptıkları açıklamalarda hem Cihan ekibinin Efkan Ala'nı programına alınmamasına, hem de Başbakan Erdoğan'ın Gazeteci Amberin Zaman'a yönelik sözleri eleştirildi.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, "Türk basını son zamanlarda bugüne kadar görmediği ve yaşamadığı durumlarla karşı karşıya kalmaktadır. Gazetecilere ve basın kurumlarına karşı bazı siyasilerin linç kampanyasını, gazetecileri hedef göstermesini ve basın mensuplarını hizaya sokma anlayışını kabul etmek mümkün değildir. Demokrasilerde basın özgürlüğü ifade özgürlüğü, halkın haber alma özgürlüğü olmazsa olmazdır. Bunun aksini uygulamaya çalışan siyasileri kınıyoruz ve aksini yapmaya davet ediyoruz." dedi.

Türenç, "Son günlerde özellikle karşı gördüğü haber ajansı muhabirlerinin hükümet toplantılarına almama alışkanlığını kabul etmek mümkün değildir. Bu tamamen basın özgürlüğünün yok edilmesidir. Bu alışkanlıktan vazgeçilmesi elzemdir." şeklinde konuştu.

TGC: BAŞBAKAN, NEFRET SÖYLEMİNDEN VAZGEÇMELİ

TGC de yaptığı yazılı açıklamada, cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan’ın son günlerde nefret içeren söylemlerinin etnik ayrımcılığı körüklediğini ve halkın bilgi edinme hakkı için uğraş veren gazetecileri hedef aldığına dikkat çekti. Açıklamada, "Kamuoyuna yansıyan Başbakan Erdoğan’ın kadın gazeteci Amberin Zaman’a yönelik ‘gazeteci kılıklı bir kadın militan çıkmış, edepsiz kadın, haddini bil haddini’ şeklindeki sözlerinin siyasi etik açısından olduğu kadar, kadını aşağılayıcı sorunlu bir üslup olduğunu söylemek zorundayız." denildi.

Cihan ekibinin Bakan Ala'nın programına alınmamasına da değinilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Cumhurbaşkanı adayı olarak milleti kucaklaması beklenen Başbakan Erdoğan ve bakanlarının son günlerde kendilerinden olmayan gazetecilere akreditasyon uygulamaya hız verdikleri de gözlemlenmektedir. Nitekim İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın konuşmacı olduğu Ankara’daki Anadolu Öğrenci Birliği’nin toplantısına davetli olduğu halde Cihan Haber Ajansı muhabirleri alınmamıştır.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde her zamankinden daha çok birlikteliğe ve ulusal barışa ihtiyacı olan Türkiye’nin politikada başlayan ve bazı medya manşetlerine de sıçrayan nefret söylemleriyle giderek gerginleştiği görülmektedir. Ulusal barışın sağlanması için başta Başbakan Erdoğan olmak üzere tüm adayları ve siyasetçileri nefret söyleminden uzak durmaya, gazetecileri hedef göstermekten vazgeçmeye çağırıyoruz. Etnik ayrımcılığın olmadığı, kadına saygının ön planda olduğu, halkın haber alma kanallarının tıkanmadığı, savaşın değil barışın yüceltildiği, nefretin değil, sevginin yeşerdiği demokratik Türkiye özlemimizi bir kez daha yineliyoruz.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.