Teog'da Balıkesir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin Taban Puanı 261'den 25'e Düştü

Teog'da Balıkesir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin Taban Puanı 261'den 25'e Düştü

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 8. sınıflar için yaptığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı sonuçlarına göre, Balıkesir genelinde eğitim veren 12 Anadolu imam hatip lisesinin taban puanı, geçen yıla oranla büyük ölçüde...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 8. sınıflar için yaptığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı sonuçlarına göre, Balıkesir genelinde eğitim veren 12 Anadolu imam hatip lisesinin taban puanı, geçen yıla oranla büyük ölçüde düştü. Bu okullar içerisinde Balıkesir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin geçen yıl taban puanı 261,804 iken bu yıl 25,1898'e düştü. Eğitimciler, okulun taban puanının 236 puan birden düşmesine tepki gösterdi. Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Yılmaz Kuran, bu kadar düşük taban puanlı bir okulda kaliteden söz edilemeyeceğini söyledi.

TEOG sistemi sonucu; Balıkesir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin geçen yıl 261 olan taban puanı, sınav sonuçlarına göre bu yıl 25'e kadar düştü. İl genelinde eğitim veren 12 imam hatip okulunda da benzer düşüşler yaşandı. Mesela İvrindi Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin taban puanı 2013 yılında 222 iken bu yıl 68 oldu. Bandırma Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin geçen yıl 201 olan batan puanı, bu yıl 64'e kadar geriledi. Edremit İmam Hatip Lisesi'nin geçen yıl 207 olan taban puanı, bu yıl 119 puan oldu.

Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Kuran, TEOG sonuçlarına göre birçok öğrencinin sıkıntı yaşadığını, merkezden ilçelere gönderildiğini söyledi. Öğrencilerin, evlerine en yakın okullara yönlendirilmesi gerektiğini belirten Kuran, imam hatip okullarının ihtiyaçtan fazla olduğunu savunarak, "Eğer arz talep dengesini tutturamazsanız, okulların taban puanları düşer. Açılan okullar, geçen yıl yarı kapasiteyle çalıştı. Şu anda il merkezinde dört adet imam hatip okulu hizmet veriyor. Daha önce bir okulumuz vardı. Bir tane okul yeterken bu sayıyı dörde çıkarırsanız böyle olur." dedi. Bu kadar düşük taban puanlı bir okulda kaliteden söz edilemeyeceğine dikkat çeken Yılmaz Kuran, "Sokaktan getireceğiniz bir öğrenci bile 25 puanın üzerinde puan alır. Dolayısıyla bu okulda kalite olmaz. Böyle bir okuldan yetişen bir din adamı da herhalde adamı ya dinden çıkarır ya imandan. Ehil olmayan ve buralardan mezun olan öğrencilerden ne bekleyebilirsiniz ki? Zaten mezun olamazlar da." ifadelerini kullandı.

TEOG sisteminin, bu tablonun yaşanmasında önemli bir etkisi olduğunu ifade eden Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Kuran, şöyle devam etti: "Örneğin eğitim fakülteleri, 100 öğretmen ihtiyacı varken bin kişilik eğitim fakültesi açıyoruz. Dolayısıyla ortada çok sayıda işsiz oluyor. Öncelikle imama, hatibe ve imam hatip okullarına ihtiyaç olup olmadığına bakılması gerekiyor. Siz AKP'nin arka bahçesi diye, tutsun ve buralara insan yetiştirsin diye okul açmayı hedeflerseniz sonuç bu olur. Arz talep dengesine bakacaksınız. Herkesi niye sınava tâbi tutuyorsunuz? Meslek liselerine gidecekler, gidip bu okullara kaydını yaptırsın."

Aktif Eğitim-Sen Balıkesir İl Temsilcisi Engin Uçan ise son yıllarda imam hatip okullarının sayısında yaşanan hızlı artışın, kontenjanlarının da artmasına sebep olduğunu söyledi. Bu kontenjanların doldurulabilmesi için imam hatip okullarının sürekli teşvik edildiğini aktaran Uçan, "Bu yıl yapılan TEOG tercihlerinde de A ve B grubu tercihler vardı. Öğrenci, A grubu tercihlerden sonra meslek liseleri ve imam hatip liseleri gibi okulları tercih etti. Öğrenci hiçbir yeri kazanamazsa sistem kendisi öğrenciyi ilçeler dahil bir okula, bir yere yerleştiriyor. Öğrenciler kendisi de istemiş olabilir, idare ve öğretmenler de yönlendirmiş olabilir ama sonuçta hiçbir yeri kazanamayan, sınava bile girmeyen öğrenciler otomatikman bu okullara yerleştirilmiş. Buna rağmen hâlâ çok boş kontenjanları bulunmaktadır. Bu nedenle çok popüler gösterilmeye çalışılan imam hatipler, bu şekilde çok seviye ve kalite kaybı yaşayacak. En zayıf, hattâ soruların neredeyse hepsini yanlış yapmış öğrenciler imam hatiplere gitmiş olacak. Bu sistem imam hatiplere bir değer kazandırmaz, çok fazla itibar kaybettirir." değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.