Tek Kollu Canavar’ın Pençesinden Kurtulmak İmkânsız Değil

Tek Kollu Canavar’ın Pençesinden Kurtulmak İmkânsız Değil

Berlin Sağlık Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner, göçmenler arasındaki şans oyunları bağımlılığının vardığı boyutlara dikkat çekti.Şans oyunları bağımlılığının ’tedavi edilebilir bir hastalık’ olduğunu söyleyen...

Berlin Sağlık Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner, göçmenler arasındaki şans oyunları bağımlılığının vardığı boyutlara dikkat çekti.

Şans oyunları bağımlılığının ’tedavi edilebilir bir hastalık’ olduğunu söyleyen müsteşar, bağımlılara seslenerek “Sizlere yardımcı olacak bir dizi dernek ve bağımlılıkla mücadele merkezleri var. Buralara başvurarak bağımlılıktan kurtulabilirsiniz.” dedi.

Demirbüken-Wegner, dernek ve merkezlerde sunulan hizmetlerin ücretsiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu yılın şubat ayında açıklanan istatistiki sayılara göre Almanya’da yaklaşık yarım milyon kişi şans oyunları bağımlısı. Bunların yüzde 40’ını göçmenler oluşturuyor. Göçmenler arasında ise en fazla bağımlı Türkler arasında bulunuyor.

Berlin Sağlık Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner bağımlılığın daha çok genç erkekleri pençesine aldığını ve göçmenler arasında da durumun farklı olmadığını söyledi.

Bağımlıların söz konusu kötü alışkanlıktan kurtulmalarının kolay olmadığını ancak imkansız da olmadığını ifade eden politikacı, "Bağımlılar utanma duygusu yaşıyor, kendilerini suçlu hissediyor ve endişeli bir hayat sürüyorlar. Bu yüzden bağımlılıktan kurtulmak için yardıma ve desteğe ihtiyaçları var." şeklinde konuştu.

Demirbüken-Wegner, bağımlı yakınlarının herhangi bir yardım kurumuna başvurmak konusunda bağımlı kişilere yardımcı olabileceğini ve onları tedavi olmaları için cesaretlendirebileceğini ifade etti.

1 EURO İLE BAŞLIYOR

Oyun bağımlılığı uzmanlar tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak tanımlanıyor.

Bu bağımlılık kişinin tüm günlük yaşantısını etkisi altına alıyor ve kişiler genelde oyun otomatlarına 1 Euro atarak başlayan oyun alışkanlığının bağımlılık haline geldiğini fark etmiyorlar.

Bağımlıların yakınları da kişinin bağımlı hale geldiğini ancak ailenin birikimi, mal varlığı oyuna kurban edilmeye başlandığında ve çok geç bir zamanda fark ediyorlar.

Şans oyunu bağımlılığında kazanma umudu büyük rol oynuyor. Bağımlılar büyük paralar kazanıp köşeyi dönme umudunu asla yitirmiyorlar. Bu da hem kendilerini hem de ailelerini felakete sürüklemelerine neden oluyor.

Oyun bağımlılığı aileleri parçaladığı gibi intiharlara da neden olabiliyor, insanları suç işlemeye itebiliyor.

YENİ YASA DA İŞE YARAMADI

“Tek kollu canavar” olarak da nitelendirilen şans oyunu otomatlarına ilgiyi sınırlandırmak amacıyla Berlin’de, 2011 yılında yeni bir yasa çıkarıldı.

Yasa kentte açılacak yeni bir oyun salonu ile var olan oyun salonu arasında en az 500 metre mesafe olması, salonun 24 saat içinde en az 8 saat kapalı tutulması gibi kurallar içeriyor ancak yasa yürürlüğe girdiğinden bu yana kentte oyun salonları (Spielhalle) yerine içinde oyun otomatları bulunan kafeler (Cafe-Casino) yerden mantar gibi bitti ve Berlin’deki bazı sokaklarda adım başı oyun otomatlarının bulunduğu mekanlar sıralandı.

Söz konusu kafelerde, döner büfesi ve bistro gibi yerlerde üç oyun otomatı bulundurmak yasal uygulama kapsamında bulunuyor. Uzmanlar, anne-babalara seslenerek uyanık davranmaları gerektiğine dikkat çekiyor ve çocuklarını 'tek kollu canavarlardan' korumak için en küçük bir şüphede ilgili dernek ve merkezlere danışmaları tavsiyesinde bulunuyorlar. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.