Tek gelirimiz ‘gelmiyor’

Tek gelirimiz ‘gelmiyor’
Kadınhanı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Gazi Tezel, oda olarak tek gelirlerinin aidat olduğunu ancak onu da 700 üyeden sadece bir kaçının ödediğini söyledi.

Gazi Tezel, “2005 yılına kadar binin üzerinde olan esnaf sayımız her geçen gün azalıyor. Yaşanan ekonomik krizler, işsizlik, esnafların işlerini yürütecek para bulamaması ve birçok esnafın yaşadıkları sıkıntı yüzünden büyükşehirlere göç etmesi Kadınhanı içerisinde esnaf sayısının azalmasına neden oldu. Buna paralel olarak çiftçilerin de kazandıklarını banka borçlarına vermeleri piyasaya sıcak para girişinin önüne geçti. Çünkü küçük ilçelerde esnaf büyük oranda çiftçiye umut bağlar. Çiftçinin durumu iyi olursa alışveriş yapar. İyi olmazsa alış veriş yapmaz. Biz burada alış veriş derken sadece bakkaldan belirli miktarda alış verişi kastetmiyoruz. Düğünler var, yeni eşya alımı var, ev yapımı var. Bunlar esnafın dört gözle beklediği şeyler ama dediğimiz gibi çiftçinin durumu iyi olmaz ise tüm umutlar boşa çıkıyor. Çünkü çiftçi aldığı ürün fiyatı ile bırakın alış veriş yapmayı bankalara olan borcunu bile ödeyemiyor. Bu durumda olan da esnafa oluyor” dedi. Oda olarak borcu olan esnafın üzerine gidemediklerini de belirten Tezel, “Kadınhanı ilçesinde esnafların yüzde 90’ı hısım akraba. Aralarında yabancı yok. Haliyle bizim ile de bir yakınlıkları var. Bu durumda aidatını ödeyemeyen esnafa ne diyebilirsin ki? Esnaf zaten zor durumda şu anda 4 tane büyük bir market var. Çarşıdaki esnafın büyük bölümünün işini sekteye uğrattı. İlçemizde üniversitenin 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu’nun bulunması ilçeyi biraz hareketlendiriyor. Burada yaklaşık 2 bin öğrenci var. Bunun bir bölümü taşımalı ama büyük kısmı burada pansiyon veya yurtta kalıyor. Buda esnafın günlük kazancını çıkaracak kadar bir imkan sağlıyor. Bu bile esnafımız için bir umut” diye konuştu.

Kadınhanı ilçesinin iki yanında iki ayrı çevre yolu olduğunu ancak çevre yollarının imkanlarından yararlanamadıklarının da büyük bir eksiklik olduğunu savunan Tezel, bu yolu kullananların mutlaka ilçeye girmelerinin sağlanması gerektiğini söyledi. Tezel, “Burası bir ipek yolu. Bunu değerlendirmek için mutlaka çevre yolları üzerine yatırım yapılmalı. Dinlenme tesisi olur, çeşitli işyerleri olur mutlaka bir şeyler yapılabilir. Ancak bunun içinde zengin iş adamlarımızın destekleri gerekir. Kadınhanı ilçesinde sayısız iş adamı var Büyükşehirlerde kendilerini kanıtlayan. Bu arkadaşlardan mutlaka ilçelerine de bir takım yatırım yapmalarını bekliyoruz. Bunun yanı sıra Selçuk Üniversitesi yetkililerinden buraya 4 yıllık bir fakülte açmalarını istiyoruz. Bu bile ilçenin kalkınması için önemli bir gelişme olacak” dedi.
Kadınhanı sanayi sitesinin 1968 yılında kurulduğunu belirten Tezel, “1970 yılında burada 82 tane marangoz varmış diğer esnaf kolları hariç. Böylesine hareketli bir sanayi sitesi bugün neredeyse sinek avlıyor. Bir zamanlar burada binlerce kamyon sahibi ve esnafı vardı. Bugün bu rakam 300’lere kadar düştü. Kadınhanı esnafı umudunu şu anda tahinli pideye bağladı. Oda yılın belirli aylarında kalan yıllarda o da yok. Şimdi zengin iş adamlarımızda artık yatırım yapmıyor. Kadınhanı halkı hayırsever, okul cami, yurt yapımında her türlü desteği veriyor ama yatırım yapmıyor. Eğer 1992 yılında açılan MYO’ da olmasa esnafın hali daha çok perişan” diyerek Kadınhanı esnafının yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi.
Kadınhanı esnaflarından kundura tamircisi Ahmet Aydoğdu ise konuşmasında yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi. Aydoğdu, “Şimdilerde bir ayakkabının tamiri yenisinden pahalı. Çünkü bunun bir el emeği var. Ama müşteri bunu bilmiyor. Çin malı ülkeyi istila etti biz de o zaman bittik. İlçede 24 yıllık esnafım böylesine darda kaldığımı hatırlamıyorum. Günlük 10 ile 20 TL arası kazanmakla ne geçimini sağlarsın ne birikim yapabilirsin nede çoluk çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayabilirsin. Sözün kısası Türkiye’de esnaflık bitti” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.