'Tayland Arakanlıları köle gibi satıyor'

'Tayland Arakanlıları köle gibi satıyor'

Myanmar ’da şiddetten kaçan Arakanlı Müslüman göçmenlerin, Tayland’da yetkililer tarafından insan kaçakçılarına satıldıkları iddia edildi.

Myanmar ’da şiddetten kaçan Arakanlı Müslüman göçmenlerin, başta Malezya olmak üzere üçüncü ülkelere geçmeye çalışırken köprü olarak kullandıkları Tayland’da yetkililer tarafından insan kaçakçılarına satıldıkları iddia edildi. BBC ’nin araştırmasına göre, Taylandlı donanma ve polis yetkililerinin, tekne sahipleriyle anlaşarak insan kaçakçılarına köle olarak sattığı Arakanlılar daha sonra Malezya’ya gönderiliyor. Göçmenler, bu esir hayatından kurtulmak için ise elde avuçta ne varsa satıp özgürlüklerini yeniden ‘satın alıyor.’ Tayland’ın güneyindeki bölgelerde birkaç gün önce farklı yerlerde saklanırken bulunan 843 Arakanlının insan tacirlerinin eline düştüğü ve bir baskında Malezya’ya götürülmek üzere 3 ayı aşkın süredir bir çitfikte tutulan 397 Müslümanın kurtarıldığı belirtildi. Taylandlı bir yetkili ‘Arakanlılar vatandaş olmadıkları için Myanmar’a gönderilmeleri sorun olduğundan’, insan kaçakçılarıyla çalışmanın ‘doğal çözüm’ haline geldiğini söyledi.

İddialar Bangkok’u da harekete geçirdi. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Sihasak Puangketkaew ‘soruşturma açıldığını ve uluslararası işbirliği temelinde çalıştıklarını’ belirtti. Ordu da inceleme başlatırken, Genelkurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha da “İncelemeler sonucunda insan ticaretiyle bağlantısı tespit edilen kişiler ordudan atılacak” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.