Tatilde hangi kitaplar okunmalı?

Tatilde hangi kitaplar okunmalı?

20102011 Eğitim-Öğretim Yılının sona ermesiyle ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarının öğrencileri, karnelerine ve 3 aylık yaz tatiline kavuştu

2010–2011 Eğitim-Öğretim Yılı’nın sona ermesiyle ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarının öğrencileri, karnelerine ve 3 aylık yaz tatiline kavuştu. Öğrenci velileri, çocuklarının bu tatil dönemini en verimli şekilde değerlendirmesini istiyor. Yaz tatilini en iyi şekilde değerlendirmenin yollarından biri, kitap okumak. Biz de bu nedenle öğrencilerin yaş aralıklarına göre hangi kitapları okuyabileceğini, hangi kitapların yaz tatili için daha uygun olduğunu araştırdık.

‘HANGİ YAŞ ARALIĞI HANGİ KİTAPLARI NEDEN OKUMALI?’

Okumayı yeni yeni öğrenen ve okumasını geliştirmesi gereken birinci ve ikinci sınıf öğrencileri için, yaşlarının küçük olması ve hayatlarının belki de en hareketli dönemlerini yaşamaları nedeniyle az sayfalı, öğrencinin ilgisini çekebilecek ve içinde ara ara resim bulunan kitaplar daha uygun. Önerebileceğimiz kitaplar ise Gizem Çocuk Yayınevi’nden çıkan Rapunzel, Keloğlan Masalları ve gibi kitaplar bulunan Çiğdem Çocuk Serisi. Bu kitaplara ek olarak Timaş Yayınları’ndan çıkan Türk-İslam Tarihi serisi 1. ve 2. sınıf öğrencileri için faydalı olabilir. Çocuklar, bu sayede hem Türk tarihi ve kültürüyle, hem de dünya klâsikleriyle tanışması fırsatı bulabilirler. Ayrıca çocukların dini açıdan gelişmesine yardım edebilecek Timaş Yayınları’ndan ‘Dinimi Öğreniyorum’ ve ‘Allah’ın İsimlerini Öğreniyorum’ serileri de kitapçılarda mevcut.

Rampalı Çarşı’da bulunan Hüner Yayınevi’nin sahibi Hacı İbrahim Noyan öğrencilere, yaz aylarında kendilerini sosyal ve dini açıdan geliştirmeleri yönünde tavsiyelerde bulunurken yayınevine gelen öğrencilere aradıkları kitaba bulabilmelerinde yardımcı olabileceğini belirtti.

Üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileri içinse, çocuğun okuma alışkanlığını yavaş yavaş kazanmasını sağlayacak 80–100 sayfa aralıklarında ve resim sıklığının azaldığı kitaplar tavsiye ediliyor. Bu tarz kitaplara örnek olarak, Cahit Zarifoğlu’nun Yürek Dede, Padişah, Serçe Kuş gibi kitaplarının da içinde bulunduğu 8 kitaplık serisi, öğrencinin edebiyat bilgisinin gelişimine katkıda bulunabilir. Kısa öykülerden oluşan Murat Çiftkaya’nın Timaş Yayınları’ndan çıkan 10 kitaplık serisi de çocuğun sosyal gelişimine katkı sağlayabilir.

Altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencileri artık sınav dönemine girdiklerinden ötürü yaz aylarında okuma kitaplarının yanında ders kitaplarına da yönelmeliler. Bu dönemde okunacak okuma kitaplarının öğrencilere vereceği en büyük katkı ise dikkatini bir yöne yöneltebilme özelliklerinin ve genel kültürlerinin gelişimi. Okunulması gereken kitaplara geldiğimizde ise MEB’in belirlemiş olduğu 100 temel eser. Bu eserler toplum içinde genç bir birey olarak girmeye başlayacak öğrencilerinin kişilik gelişiminde yarar sağlamasının yanında özgüvenlerini de geliştirecektir.

Lisede okuyan öğrencilerin ise kendi sosyal zevkleri doğrultusunda veya üniversitede okumak istedikleri bölümle alakalı kitapları okumaları onların ileriki hayatlarında kilit rol oynayacaktır. Okuyacakları kitapların konusuysa kişisel gelişim, psikoloji, sosyoloji, tarih ve felsefe olabilir. Ayrıca Türk ve Dünya Edebiyatı’nın çok satan eserlerine yönelebilirler.

Tatiller dinlenmek içindir, bununla birlikte kişisel gelişim için çok önemli zaman zarflarıdır. Kitap okumanın yanında spor gibi sosyal aktiviteler de yapılabilir. Bütün öğrencilerimize sağlık ve mutluluk dolu tatiller dileriz.

SELÇUK KARPUZ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.