Tatarlı Höyük Kazılarının Yedinci Sezon Çalışmaları Başladı

Tatarlı Höyük Kazılarının Yedinci Sezon Çalışmaları Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin maddi destekleriyle yürütülen Tatarlı Höyük kazılarının yedinci sezon çalışmaları başladı. 2007 yılından yapılan kazılara Ç.Ü.’den...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin maddi destekleriyle yürütülen Tatarlı Höyük kazılarının yedinci sezon çalışmaları başladı. 2007 yılından yapılan kazılara Ç.Ü.’den öğretim üyeleri, uzman arkeologlar, staj ve lisans öğrencileri katılıyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Ç.Ü. Arkeolojik Araştırma–Uygulama Merkez Müdürü ve kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, 6 yıllık çalışmalarla yukarı ve aşağı şehri ile yaklaşık 2,5 kilometre karelik muazzam bir Hitit-Kizzuwatna kentinin tapınak, rampalı taş döşemeli kapıları; gösterişli ve kuvvetli savunma sistemleriyle açığa çıkmaya başlandığını bildirdi.

'TATARLI, ADANA’NIN TANITIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK'

Adana’nın tanıtımında da büyük roller üstlenmeye aday Tatarlı Höyük’ün Orta ve Geç Tunç Çağları’nda Kizzuwatna arkeolojisi için çok önemli veriler sunduğunu ifade eden Girginer, “Sitadel (Yukarı Şehir)’de yapılan kazı çalışmalarında Tatarlı Höyüğün tabakalanmasına dair önemli veriler elde edilmiştir. Buna göre Hellenistik dönem, Demir Çağı (Geç Hitit dönemi), Geç Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı tabakaları tespit edilmiştir. Yukarı şehirde yer alan ve A Yapısı olarak adlandırılan ve olasılıkla bir Tapınak Kompleksi olan 21x20 m. boyutlarındaki 23 odalı yapı önemlidir.”dedi.

'KRONOLOJİK SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE TATARLI ANAHTAR ROLÜ ÜSTLENİYOR'

Tatarlı Höyük kazısının Doğu Akdeniz dünyasında; özellikle Kuzey Suriye, Kilikya ve Levant için M.Ö. II. ve I. binyıl kronolojik sorunlarının çözümünde de anahtar roller üstlenecek gibi göründüğüne dikkat çeken Girginer, “İlerleyen yıllarda yapılması planlanan koruma çalışmaları ile de Tatarlı Höyüğün bölge turizmine önemli katkılar yapması beklenmektedir.” diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.