Tarımda Destekleme Ödemeleri İçin Son Başvuru 31 Aralık

Tarımda Destekleme Ödemeleri İçin Son Başvuru 31 Aralık

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013 yılı mazot, gübre ve toprak analizi desteği için başvuruların 31 Aralık’ta sona ereceğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013 yılı mazot, gübre ve toprak analizi desteği için başvuruların 31 Aralık’ta sona ereceğini söyledi.

Yazılı açıklama yapan Bayraktar, desteklemelerden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne dahil olan, tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre tarımsal faaliyette bulunan üreticilerin yararlanabileceğine aktardı. Bayraktar, ÇKS'de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak destekleme ödemesi yapılacağını belirtti. Tebliğe göre arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere destekleme ödemesi yapılmayacağını vurgulayan Bayraktar, toprak analizi desteğinin dekar başına 2,5 lira olarak belirlendiğini kaydetti. Bayraktar, açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

"ÇKS'ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak 2013 tarihi ile 31 Aralık 2013 tarihi arasında toprak analizi yaptırılması zorunludur. 50 dekarın altında tarım arazisi için bu şart aranmamaktadır.
Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen üreticilerimizin 31 Aralık Salı günü mesai bitimine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilçe, merkez ilçelerde ise il müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Çiftçilerimizin bu konuda son günü beklemeden başvurularını yapması, olası sıkışıklıklara meydan verilmemesi açısından önemlidir."

Mazot ve gübre destekleri üç ana ürün grubunda alan bazlı olarak aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi yapılacak.

Ürün Grupları Mazot Destekleme Tutarı(TL/dekar) Gübre Destekleme Tutarı(TL/dekar)
1- Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır,
mera ve orman emvali alanları 2,9 4,0
2- Hububat, yem bitkileri, baklagiller,
yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları 4,3 5,5
3- Yağlı tohumlu bitkiler ve
endüstri bitkileri alanları 7,0 7,0 CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.