Tarıma bürokrasi engeli

Tarıma bürokrasi engeli

Yan yana bulunan 3 farklı parselde üretim yapmakta olan Tevfik Ertürk isimli üreticinin, bir parselindeki yeraltı suyu ile diğer iki arazisini de sulaması gerekçesiyle, önce yeraltı suyu kullanım belgesi ardından kuyu ruhsatı iptal edildi

Yan yana bulunan 3 farklı parselde üretim yapmakta olan Tevfik Ertürk isimli üreticinin, bir parselindeki yeraltı suyu ile diğer iki arazisini de sulaması gerekçesiyle, önce yeraltı suyu kullanım belgesi ardından kuyu ruhsatı iptal edildi. Hakkında birçok kez idari para cezası kesilen üretici, üretime devam edebilmek için yargının vereceği kararı bekliyor. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 25 Nisan’da açıklayacağı Milli Birlik Projesi gündemdeki yerini alırken, ovada üretim için çaba sarf eden üreticilerin bürokrasi ile yoğun mücadelesi devam ediyor. 2010 yılından itibaren Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan Yavşankuyu mahallesinde çiftçilik yapan Tevfik Ertürk, bir parselinde bulunan yeraltı suyu ile diğer iki parseline de sulama yaptığı gerekçesi ile artık üretim yapamıyor.

YERALTI SUYU KULLANIM BELGESİ VE KUYU RUHSATI İPTAL EDİLDİ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürlüğü’nün farklı parsellere su taşıması nedeni ile aldığı kararda, “belgeli kuyulardan çekilecek su miktarı DSİ tarafından tayin ve tespit edilir” denildi. Alınan bu karardan 2 ay kadar sonra ise, bölge müdürlüğü tarafından yeraltı suyu kullanma belgesi iptal edildi.

ÜRETİCİYE CEZA KESİLİYOR

Yeraltı suyu kullanım belgesinin iptalinden 4 ay kadar sonra ise, bu kez “belge alınmaksızın kuyu açıldığı tespit edilmiştir” denilerek, kuyunun bölge müdürlüğü tarafından kapatılarak masrafların üreticiden tahsil edileceği belirtilerek, ilçe tarım ve orman müdürlüğü tarafından üreticiye önce 3 bin 447 TL ardından da 10 bin 520 TL idari para cezası kesildi.

ÜRETİM, YARGI KARARINI BEKLİYOR

Üretici Tevfik Ertürk ise Konya Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuruda, 2010 yılında satın aldığı arazisinin geçersiz vekâletname ile elektrik aboneliğinin kapatıldığını ve ardından su kuyusunun, yeraltı suyu kullanım belgesinin iptal edilmesi gerekçesi ile kapatılmasına karar verildiğini belirterek, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum