Tarım icra batağında!

Tarım icra batağında!

Konya'daki çoğu çiftçi, bankalara olan borcunu ödeyemediği için kredi çekme karşılığında ipotek gösterdiği tarlasını ve traktörünü kaybediyor. Karapınar ve Kulu başta olmak üzere, diğer ilçelerden de her gün onlarca icralık tarla ve traktör ilanı veriliyo

Kredi ve faize bulaşmayan, kolunu bankalara kaptırmayan vatandaş neredeyse kalmadı. İcralık dosya işlemlerinde patlama yaşandı. 2018 yılının ilk 6 aylık zaman diliminde Konya'da bulunan 11 İcra Dairesi'nde yaklaşık 75 bin civarında dosya takibe alındı. Tarımın can çekiştiği şu dönemlerde çiftçiler de kredi belasına bulaştı. İcradan satılık römork, mahkeme kararı ile satılık tarım arazileri ve icradan satılık tarla ilanlarının sayısında artış yaşanıyor. Merkez ilçeler başta olmak üzere; Konya'nın çoğu ilçesinde tarlalar icraya düşüyor. İcralık tarla ilanları en fazla; Karatay, Karapınar, Kulu, Ilgın, Yunak, Sarayönü, Altınekin gibi bölgelerden veriliyor. Bu tarlalar, normal değerinden çok daha ucuza satışa çıkarılıyor. Kazancı ile masrafı birbirine denk olmayan ve çektiği krediyi ödeyemeyen çiftçi, ağır yükün altında ezilerek, üretimden de vazgeçiyor. Tarlaların icraya düşmesi, üretimi de bu anlamda olumsuz etkiliyor. Çiftçi, hükümetten kısa vadeli adımlar değil de, uzun vadeli ve uygulanabilir uygulamaları hayata geçirmesini bekliyor.

İCRALIK OLAN ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPMIYOR

Çiftçilerin kredi çekmek için tarlalarını ve diğer mallarını bankaya ipotek gösterdiğini ifade eden Ziraat Yüksek Mühendisi Celil Çalış, çiftçilerin borcunu belirli süreliğine ertelemenin köklü bir çözüm olmadığını aktardı. İklimde yaşanan sıkıntıların, girdi maliyetlerinin artmasının ve çiftçilerin kredi kullanımında bilinçsiz davranmasının üretimi olumsuz etkilediğini dile getiren Çalış, "Üretimdeki en büyük sıkıntı çiftçinin icralık olması. Konya'daki alanların 3'te 2'si kıraç. Doğaya bağlı tarım yapılıyor. Çiftçi, bir yandan harmandan elde ettiğine bakıyor bir yandan da borcuna bakıyor. İkisi birbiri ile uyuşmuyor. Hâl böyle olunca ve hava şartları istenilen gibi gitmeyince çiftçi kâr edemiyor ve borçlarını ödeyemiyor. Kredi çekmek için bu kez de ipotek ettiği tarlasını ve traktörünü kaybediyor. Devlet, iklim şartlarından dolayı çiftçilerin borçlarını yüzde 3 buçuk faiz ile erteliyor. Bu, tamamı ile kısa vadeli ve köklü çözüm getirmeyecek bir önlem. İcralık olan çiftçi, tarımdan kaçıyor. Tarımsal ekonomi de istenildiği gibi yönetilemiyor. Eğer sıkıntılar bu şekilde devam ederse, birkaç yıl içinde üretim yapacak insanları bulmak zorlaşacak. Çözümü sadece Tarım Bakanlığı'ndan beklemek de doğru değil. Çoğu bakanlığın bir araya gelmesi gerekir. Sosyal yapı için ciddi bir tehlike alarm veriyor. Konya'da Nisan ayında sıfır yağış oldu ve çiftçi bu durumdan hayli zarar gördü. Alınan karar ile çiftçinin borçları bir süreliğine ertelenecek. Tekrar söylüyorum, bu çözüm değil. Çiftçinin rahat bir nefes alması lazım" şeklinde konuştu.   

ÇİFTÇİLERİN ÇOĞU BANKALARA BORÇLU

Çiftçilerin çoğunun borçlu olduğunu hatırlatan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da çiftçilerin çeşitli sebeplerden dolayı borç altına girdiğini söyledi. Girdi maliyetlerinin yükseldiğini belirten Başkan Kağnıcıoğlu da şunları kaydetti: "Afet olan noktalarda devlet, borçları bir yıllığına erteleme kararı aldı. Bu adım yetersiz kalıyor. Çiftçilere özel bankalara girmeyin dememize rağmen, çiftçilerin bir kısmı özel bankalara borçlanıyor. Tarım kredi ve Ziraat Bankası tarafından çiftçilere faizsiz ve uzun süreli bir program uygulanması gerekir. İcralık olan çiftçiler, üretime pek olumlu bakmıyor. Çiftçinin yükü azaltılmalı, üretim teşvik edilmelidir. Mesela buğdaya belirlenen bir prim desteği oranı var. Bu oran, yaklaşık 10-11 yıldır aynı seviyede. Arpa ve buğdaya verilen bu destek artırılmalı."

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum