Tarihi Cami Aydınlatılıyor

Tarihi Cami Aydınlatılıyor

Yozgat'ın kurucularından Çapanoğlu ailesi tarafından yaptırılan tarihi Çapanoğlu Büyük Camii'nin geceleri de daha iyi görülebilmesi için çevresinin aydınlatılması planlandı. Cami avlu duvarının dış cephesindeki Hamidiye Çeşmesi'nin...

Yozgat'ın kurucularından Çapanoğlu ailesi tarafından yaptırılan tarihi Çapanoğlu Büyük Camii'nin geceleri de daha iyi görülebilmesi için çevresinin aydınlatılması planlandı. Cami avlu duvarının dış cephesindeki Hamidiye Çeşmesi'nin kayıp olan orijinal saatinin benzeri yaptırılarak, takılacağı bildirildi.

İki bölümden olaşan tarihi cami Yozgat'ın kurucularından Çapanoğlu Ailesi fertlerinden Mustafa Bey tarafından 1779 yılında iç cami, kardeşi Süleyman Bey tarafından da 1794-95 yıllarında dış cami inşa ettirildi. Vakıflar tarafından 2008-2009 yılında restore çalışması yapılan tarihi Çapanoğlu Büyük Camii'nin, şimdi de dış cephesinin ışıklandırılıp, cami avlusunun dış cephesindeki çeşme üzerindeki kayıp saatin benzerinin takılması planlandı.

Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, Yozgat kent merkezindeki tarihi Çapanoğlu Camii'nin yanında bulunan Çapanoğlu Çarşı Hamamı restore çalışmalarının 334 bin 397 lira harcanarak tamamlandığını bildirdi. Caminin aydınlatma projesinin tamamlanarak Kayseri Anıtlar Yüksek Kurulu'na sunulduğunu, onaylanması halinde çalışmalara başlanacağını vurgulayan Veral, ''Çapanoğlu Camii önündeki çeşmenin onarımını gerçekleştireceğiz. Şu anda projesini çizdirdik, kurula sevk ettik. Kurulda görüşülmesini bekliyoruz. Çeşmenin orijinal fotoğraflarını Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden bulduk. Uzun süredir uğraşılmasına rağmen bulunamayan orijinal fotoğraflara uygun, aslına uygun bir şekilde çeşmenin restoresi yapılıp, saati de takılacaktır.'' dedi.

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid tarafından, tahta çıkışının 25. yıl dönümü münasebetiyle 1900 yılında Çapanoğlu Camii’nin önüne yaptırılan ve döneminin en büyük süslemeli çeşmelerinden biri olan Saatli Hamidiye Çeşmesi'nin orijinal saatinin yıllar önce tamir için çıkartılıp, daha sonra da kaybolduğu belirtildi. Yerine emanet olarak takılan saat ise yapı orijinalini bozduğu gerekçesiyle Vakıflar tarafından 2009 yılında söktürülmüştü.

TARİHİ YAPILARA RESTORE

Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, ayrıca, ozgat kent merkezinde tarihi Alacalıoğlu Camii'nin restore çalışmalarının sonuna gelindiğini, tarihi Başavuş Hamamı'nın restore çalışmalarıyla ilgili projenin ise hazırlandığını kaydetti. Veral, Yozgat'taki Hacı Ahmet Ağa ve Fatih Camii ile Çandır ilçesindeki Şahruh Bey türbesiyle ilgili projelerin hazır olduğunu anlattı. Veral, Fatih Camii çevresinde bulunan kiradaki binaların yıkılıp, cami alanı içerisine dahil edilerek, peyzaj düzenlemesi yapılacağını sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.