Tanrıkulu: Yasa Dışı Olduğu İddia Dilen Dinleme Kayıtlarının Bekletilmesi Suçtur

Tanrıkulu: Yasa Dışı Olduğu İddia Dilen Dinleme Kayıtlarının Bekletilmesi Suçtur

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yasa dışı olduğu iddia dilen dinleme kayıtlarının bekletilmesinin anayasanın ihlali olduğunu söyledi. Tanrıkulu "12 bin sayfa ve 37 klasör binlerce kişiye ait yasa dışı...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yasa dışı olduğu iddia dilen dinleme kayıtlarının bekletilmesinin anayasanın ihlali olduğunu söyledi. Tanrıkulu "12 bin sayfa ve 37 klasör binlerce kişiye ait yasa dışı ve hukuk dışı dinlemelere ilişkin kayıtların Ceza Muhakemesi Usul Yasası'nın 137. Maddesi uyarınca 10 gün içerisinde imha edilmesi lazım. Saklanmış olması suç. Zamanında imha edilmemesi bir suç." dedi.

Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte Çağlayan’daki İstanbul Adliye Sarayı’na gelerek Akşam gazetesinde dün yer alan ‘12 bin sayfalık şantaj dosyası’ başlıklı haber üzerine yasa dışı yollarla yapılan dinlemelerin tepelerin imhası için savcılığa talepte bulundu. CHP İl başkanı Salıcı,“Yasa dışı yapılmış olan dinlemelerin yasa dışı olduğunu tespit etikten sonra neyini saklayacaklarını merak ettiğimiz için savcılığa başvuruda bulunduk.” diye konuştu.

Konuya ilişkin İstanbul Adliye Sarayı önünde açıklamada bulunan Sezgin Tanrıkulu ise “Şimdi yürütülen soruşturmayla ilgili olarak, biliyorsunuz soruşturma yürütülüyor. Polis müdürleri polis memurları hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle bazı bilgilere ulaşılmış. 12 bin sayfa ve 37 klasör binlerce kişiye ait yasa dışı ve hukuk dışı dinlemelere ilişkin kayıtların suç içermemesine rağmen özel hayata ilişkin bilgi içermesine rağmen saklandığı anlaşılmış. Ceza Muhakemesi Usul Yasası'nın 137. Maddesi uyarınca 10 gün içerisinde imha edilmesi lazım. Saklanmış olması suç. Zamanında imha edilmemesi bir suçtur.” dedi.

Soruşturma kapsamında halen bunların imha edilmeden muhafaza edileceğinin bildirilmesinin başka bir suç olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, “Bir suçu kovuştururken başka bir suçu işliyorsunuz. Şimdi kimlerin dinlendiği belli değil. Teker teker insanların buraya çağrıldığını biliyoruz. Dün de çağrılmıştı bundan sonra da çağrılacak. Sayısı belli değil. Dolayısıyla binlerce kişiyi özel hayatına ilişkin bilgilerden dolayı rahatsız etmeye, endişe içerisinde bırakmaya kimsenin hakkı yok.” ifadelerini kullandı.

“Dolayısıyla bugün burada savcı tarafından muhafaza edildiği belirtilen bu kayıtların imha edilmemesi, doğrudan doğruya anayasanın ihlalidir.” diyen Tanrıkulu, “Bu durum Avrupa insan hakları sözleşmesinin ihlalidir ve ceza yasamızın ihlalidir. Bugün burada savcıya müracaatta bulunu bu talebi kayıt altına aldırdım.” dedi.

Tanrıkulu konuşması devamında şunları söyledi: “Yapılması gereken işlem şudur. 12 bin sayfadaki dinleme kayıtlarının kimlere ait olduğu isim olarak yazılması lazım. Kaç sayfa olduğu yazılması lazım. Bir hakim nezaretinde, bir tutanakla hangi kişiye ait kaç sayfalık dinleme var bunların tespit edilmesi lazım. Daha sonra bu 12 bin sayfalık tutanağım imha edilmesi lazım. Yarın bugün bu kayıtların kimlerin eline geçeceği hangi yapını eline geçeceği belli değil. Devletin gizli kasasında saklanıyor deniliyor, bunlar kasada saklanmaz. Derhal imha edilir. İmha tutanağı da saklanır.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.