Taner Yıldız: Nükleer Santrallerin İşletmeyi Alım Sürelerinde Bir Gecikme Yok

Taner Yıldız: Nükleer Santrallerin İşletmeyi Alım Sürelerinde Bir Gecikme Yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrallerin işletmeyi alım süreleri ile ilgili alakalı öngörülen bir gecikmenin olmadığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrallerin işletmeyi alım süreleri ile ilgili alakalı öngörülen bir gecikmenin olmadığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kore’nin Daegu şehrinde gerçekleştirilen 22. Dünya Enerji Kongresi’ne katılıyor. Ziyaret çerçevesinde Bakan Yıldız yaptığı ikili görüşmeler ile ilgili basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin nükleer santrallerin bitime süreleri ile ilgili sorusuna Yıldız, “Büyük işlerin özellikle nükleer santral gibi çok farklı organizasyonları içeren büyük işlerin zaman zaman tehditlerinin zaman zaman fırsatlarının olacağını işin başında söylemiştim. Özellikle Fukişima’dan sonra daha da yüksek düzeyli bir güvenlik sisteminin oluşturulmasını istedik. Proje şirketleri bunu olumlu manada değerlendirdi. Bizim işletmeyi alım süreleri ile alakalı öngörülen bir gecikme şuanda yok. Aynı şekilde Karadeniz için de Japonya ile yapacağımız nükleer güç santralleri için de programlanmış bir gecikmemiz yok. Zaman zaman işlerin yavaşladığını, zaman zaman işlerin hızlandığını göreceğiz ve bunların bir kısım gerekçeleri de olacak. Nükleer kararlılığımız konusunda herhangi bir kesinti olmayacak. Biz işlerimize devam ediyoruz ve yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” şeklinde cevap verdi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Nihat Özdemir’in “Yapılacak 3. nükleer santralı Türk şirketleri de yapabilir.” sözlerinin hatırlatılması üzerine Yıldız, “ELDER başkanının yaptığı açıklama yerinde bir açıklama olmuş. Hatırlarsanız bunlarla alakalı hükümetler arası anlaşma yaparken yerli ortaklara da her zaman açık oluğumuzu ve proje şirketinin bunları değerlendirebileceğini söylemiştim. Bu yalnızca Akkuyu Nükleer Santrali için değil aynı zamanda Japonya’daki nükleer güç santralleri için de geçerlidir. Bu kültürün yerleşebiliyor olması lazım. Bütün işlemlerin Türkiye’de gerçekleşiyor olması lazım. Bunu yerli ortak, yerli girişimcilerle beraber ve kamu ile birlikte başarabiliriz. Bu on yılları alan bir süreç olacaktır ama biz geleceğimize tekniği daha yüksek sanayileşmesi daha yüksek ve enerji ile alakalı talepleri daha fazla karşılamış, arz güvenliği ile ilgili herhangi bir sıkıntısı olmayan ülke haline gelmemiz gerekir.” şeklinde konuştu.

Çinli bir gazetecinin, “Çin ile birlikte nükleer santral yapmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna ise Yıldız şu şekilde cevap verdi: “Çin özellikle Türkiye’deki özel projelerde ciddi katkılar koyan büyük bir ülkedir. Biz Türkiye’de Çinli yatırımcıları ister kamu isterse özel şirketler olsun onları davet ediyoruz. Türkiye’nin yerli kömürü var, yenilenebilir enerji kaynakları var. Bunlarla alakalı Çin’in koyabileceği büyük bir etki olacağını biliyoruz. Şu anki görüşmelerimiz devam ediyor. İkinci nükleer santralin oturumlarını bitirdik ve Japonya ile hükümetler arası bir anlaşma yaptık. Bunlardan sonra ile ilgili gelişmeleri hep beraber takip edeceğiz ama Türkiye’nin nükleer hedefleri bunlarla sınırlı değil. Bundan sonra yapacaklarımız da Çin ile müzakereyi sistem dışı tutmuyoruz.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.