Tahrir Meydanı'nda Türkiye coşkusu

Tahrir Meydanı'nda Türkiye coşkusu

Mısır isyanının simgesi Tahrir Meydanı'nda Libyalılara seslenen Ahmet Davuotğlu, yoğun ilgi gördü. Erdoğan'ın selamını iletince de meydanda coşkulu anlar yaşandı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libyalı muhaliflere destek veren Batılı devlet adamlarının yapmadığını yaptı ve Bingazi’deki Tahrir Meydanı’nda halkın arasına karıştı. Arapça olarak yaptığı kısa konuşmada topluluğa ‘Ömer Muhtar’ın oğulları’ diye seslenen Davutoğlu, “Geçmişimiz bir, kaderimiz bir, geleceğimiz de bir olacak.” mesajı verdi. ‘Hür Libya, Kaddafi defol’ sloganları atan kalabalık, ‘Türkiye’ diye tempo tuttu, Başbakan luRecep Tayyip Erdoğan’ın selamı iletilince coştu. Davutoğlu, kürsünde aracına giden yolda gösterilen yoğun ilgi sebebiyle Türk ve Libyalı korumaların yardımıyla güçlükle ilerledi.

Türkiye, bundan birkaç ay önce Türkiye karşıtı gösterilere sahne olan Bingazi’deki muhaliflere buzları eritti. Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülceli’in Ankara ziyareti ile aradaki duvarlar aşılmıştı. Konseyi, ‘Libya halkının meşru temsilcisi’ olarak gördüğünü ifade eden Türk hükümeti, dün de geçici olarak Ankara’ya çağırdığı Trablus büyükelçisini merkeze çağırdı. Diplomatik kaynaklar, Trablus’la temasların tamamen kesildiği iddialarını reddediyor. Bununla birlikte, Abdülcelil ile düzenlediği basın toplantısında Bingazi Başkonsolosu Ali Davutoğlu’nun özverili çalışmasını öven bakanın, kendisini büyükelçi yapacaklarını söylemesi Başkonsolostan çok Bingazi yönetimine mesaj olarak algılandı. Gazetecilerin Ankara’ya dönüş yolunda, Bingazi’yi Libya’nın başkenti olarak mı tanıyacaklarını sorması üzerine Davutoğlu, bu algının doğru olmadığını ifade etti. Bakan Davutoğlu, konuşmasında da Türkiye’nin Libya için önerdiği yol haritasını yineledi, ‘Kaddafisiz ama birleşik Libya’ vizyonuna vurgu yaptı.

Ambargolu geçen uzun yıllar boyunca petrolden elde ettiği geliri biriktiren Kaddafi’ye karşı muhaliflerin önemli beklentilerinden biri de uluslararası yardımlar. Bir sonraki Libya Temas Grubu toplantısına da ev sahipliği yapacak olması hasebiyle, yerel gazeteciler bu konuda Türkiye’nin ne yapacağını sordu. Batılı ülkelerin taahhüt ettiği para ne zaman gelecek, Türkiye buna ne katkı yapacaktı? Davutoğlu, daha önce 100 milyon dolarlık insani yardım sözü verdiklerini hatırlattı. Fakat bu para, daha çok komşu ülkelere sığınan mülteciler için harcanıyor. Bakan Davutoğlu, Bingazi yönetimine ise 200 milyon dolarlık kredi sözü verdi. Muhaliflerin acil nakit sıkıntısını çözmesine yardım edecek bu para daha sonra geri ödenecek. Libya’nın yer altı zenginliğine dikkat çeken Davutoğlu, Ömer Muhtar’ın oğullarının siyasi istikrarı sağladıktan sonra maddi yardımlara ihtiyaç duymayacağına inancının tam olduğunu dile getirdi.

Bingazi’ye THY, DPT, TİKA ve Kızılay yetkilileri ve diplomatların yanı sıra gazeteci ordusuyla çıkarma yapan Davutoğlu, kapanışı da Tahrir meydanında yaptı. Halkın her akşam hem ibadet ettiği, hem de hürriyetin yakın olduğuna duydukları inancı haykırdıkları meydanda duran Davutoğlu, kürsüye güçlükle ilerledi. Bu sırada meydan meydanda namaz kılacaklar için serilmiş halılar toplandı. Kürsüdeki imam, Türk bakanı tekbirlerle karşıladı. Türk halkından Ömer Muhtar’ın oğullarına selam getirdiğini söyleyen Bakan, konuşmasını kısa kesti fakat ‘İnşallah yakında tekrar görüşeceğiz’ sözü verdi. Davutoğlu, daha sonra uçakta gazetecilerle sohbet ederken, Tahrir Meydanı’ndaki konuşmanın spontane geliştiğini belirtti. Bakan Davutoğlu, havaalanına giderken meydandaki Türk bayrağını görünce orada halka selam vermek istediğini, burada kendisini kürsüye çıkardıklarını kaydetti. Davutoğlu, halkın ilgisini Libya ile Türkiye arasındaki ‘tarihi ve kalbi’ yakınlığa bağladı.
Havaalanı yolunda, zafer işareti yapan sürücü ve yayalar kalabalık Türk konvoyunu uğurluyordu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.