Tacikistan’dan Rus Askeri Üssüne İzin Çıktı

Tacikistan’dan Rus Askeri Üssüne İzin Çıktı

Tacikistan parlamentosu, Rusya ile imzalanan Tacikistan topraklarında bulunan Rus askeri üssünün süresinin uzaltılmasına yönelik anlaşmayı onayladı.

Tacikistan parlamentosu, Rusya ile imzalanan Tacikistan topraklarında bulunan Rus askeri üssünün süresinin uzaltılmasına yönelik anlaşmayı onayladı. Rusya, Tacikistan’daki askeri varlığınu uzun süreliğine garanti altına aldı.

Tacik basınında yer alan habere göre, Tacikistan Parlamentosu alt kanadı Meclis-i Namayendogan bugün toplandı. Oturumda konuşan Tacikistan Savunma Bakanı Şerali Hayrullayev, ülkesindeki 201’nolu Rus askeri üssünün bölgedeki güvenliğin sağlanması için çok önemli olduğunu kaydetti.

Sözkonusu askeri üs herhangi bir potansiyel tehditlerin ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacağını ifade eden Bakan Hayrullayev, “Rus askeri üssünü terör gruplarını karşı kullanabiliriz. Sözkonusu üs, Tacikistan’da 2042 yılına kadar kalacak.” diye konuştu.

Bakan ayrıca, Rusya ile imzalanan anlaşma kapsamında Tacikistan ordusunun altyapısının güçlendirilmesi için teknik yardımın yapılacağını ve bu yardım süresinin de belirlendiğini ifade etti.

Bakan’a göre, Rusya 2005 yılından buyana Tacikistan’a 411 milyon dolar değerinde teknik yardımda bulundu.

Rusya ile Tacikistan arasındaki askeri üs anlaşması, Ekim 2012’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Duşanbe ziyaretinde imzalanmıştı. Ancak, bu anlaşmanın yürürlüğe girme süreci biraz uzadı. Uzun süren müzakereler sonucunda her iki ülke parlamentosu tarafından söz konusu anlaşma onaylandı. Rus parlamentosu, bu anlaşmayı 7 Mayıs 2013 tarihinde onaylamıştı.

Tacik Parlamentosundan çıkan izin ile Rusya, Tacikistan’daki askeri varlığını devam ettirecek. Anlaşma kapsamında 30 yıldan sonra iki ülke ilgili birimlerinin rızasıyla anlaşma süresi her 5 yılda uzatılacak. Rusya, buna karşılık Tacikistan ordusuna yardımda bulunacak ve askerleri eğitecek. Bugüne kadar 2 binden fazla Tacikistan askeri yetkilileri, Rusya’da eğitim aldı. Bugünkü günde 500 Tacik vatandaşı Rusya’nın çeşitli askeri üniversitelerinde eğitimini devam ettiriyor.

Rus askeri üssü Tacikistan'da 2004 yılında konuşlandırıldı. Yaklaşık 7 bin Rus askerinin görev yaptığı söz konusu üs, Rusya'nın yurt dışındaki en büyük askeri üssü konumunda. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.