Tacikistan'daki Üssünü Koruyan Rusya, Tacik Vatandaşlarına Çalışma İzni Verecek

Tacikistan'daki Üssünü Koruyan Rusya, Tacik Vatandaşlarına Çalışma İzni Verecek

Rusya Devlet Duması (Parlamento) Başkanı Sergey Narişkin, Tacikistan’da temaslarda bulundu.

Rusya Devlet Duması (Parlamento) Başkanı Sergey Narişkin, Tacikistan’da temaslarda bulundu. Devlet Başkanı İmamali Rahman, Tacikistan Meclis Başkanı Mahmadsaid Ubaydullayev, Tacikistan Temsilciler Meclisi Başkanı Şukurcon Zuhurov ile bir araya gelen Narişkin, Tacikistan vatandaşlarına 3 yıl süreyle çalışma izni vereceklerini kaydetti.

Tacik basınına göre, Duma Başkanı Narişkin, Duşanbe temasları kapsaımda Rus-Tacik (Slav) Üniversitesi’ni ziyaret etti. Üniversitede konuşan Rus yetkili, Tacikistan vatandaşlarına 3 yıl süreyle çalışma imkanı sağlayacaklarını belirtti.

RUS ASKERİ ÜSSÜ BÖLGENİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAK

Rus Duma Başkanı, Tacikistan’daki 201 no'lu Rus askeri üssünün kalma süresinin uzatılmasına yönelik anlaşmanın onaylanmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, söz konusu üssün bölgenin güvenliğini sağlayacağını söyledi.

Terör ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi tehditlerin devam ettiğini söyleyen Narişkin, “Bu nedenle Rusya ile Tacikistan’ın ortak çabalarıyla bölgenini güvenliğini sağlayacağız. 2014 yılında Afganistan’daki Uluslararası Destek Gücü’nün (İSAF) çekilmesiyle bölgedeki durumlar değişecek.” diye konuştu.

Narişkin, anlaşmanın Rusya Parlamentosu tarafından onaylandığına ilişkin belgeyi yanında getirdi. Tacikistan Temsilciler Meclisi, bu anlaşmayı 1 Ekim tarihinde onaylarken, şimdi sıra Tacikistan Parlamentosu’nun üst kanadında ve daha sonra Devlet Başkanı Rahman’ın imzalamasıyla birlikte yürürlüğe girecek.

Rusya'nın ülke dışındaki en büyük askeri üssü olma özelliğini taşıyan üs, Rusya-Tacikistan'ın sınır koruma birlikleri ve Tacikistan Savunma Bakanlığına bağlı silahlı kuvvetlere destek amacıyla 2004'te kurulmuştu. Geçen yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Duşanbe ziyareti kapsamında bu üssün kalma süresini 2042 yılına kadar uzatılmasına yönelik anlaşma imzalanmıştı.

Rusya buna karşılık, Tacikistan ordusuna teknik yardımda bulunacak. Tacik göçmen işçilere Rusya’da çalışma imkanı sağlanacak ve Rus petrol ürünlerine gümrük kotası uygulamayacak.
Moskova yönetimi, bu yönde adım atmaya başlamış durumda. Narişkin’e göre, Tacik vatandaşlarına 3 yıl süreyle çalışma imkanı sağlanacak.

Rusya’da 1 milyonun üzerinde Tacikistan vatandaşı çalışıyor. Bu göçmen işçileri her yıl ülkesine yaklaşık 4 milyar dolara yakın para gönderiyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.