Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman Güven Tazeledi

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman Güven Tazeledi

Tacikistan’da mevcut Cumhurbaşkanı İmamali Rahman cumhurbaşkanlığı seçimlerini 4.

Tacikistan’da mevcut Cumhurbaşkanı İmamali Rahman cumhurbaşkanlığı seçimlerini 4. kez kazanarak güven tazeledi. Yüzde 86,3 oranında oy alarak rakiplerine büyük fark atan 61 yaşındaki Rahman, dördüncü kez koltuğuna oturmaya hak kazandı.

1994 yılında ilk kez cumhurbaşkanı seçilen İmamali Rahman, bu seçimde iktidardaki Tacikistan Halk Demokrat Partisi, Gençleri Birliği ve Bağımsız Sendikalar Federasyonu adayı olarak girdiği seçimlerden zafer ile çıktı. Merkez Seçim Komisyonu tarafından açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, Rahman 4 milyon 35 bin seçmenden 3 milyon 24 bin seçmenin oyunu aldı.
Rahman’ın 5 siyasi partilerden rakibi olan diğer 5 adayın oy oranı çok düşük seviyelerde kaldı. En yakın rakibi Komünist Parti'den İsmail Talbakov yüzde 5 oy alırken, Çiftçiler Partisi'nden Talibek Buhariyev yüzde 4,5, Ekonomik Reformlar Partisi'nden Alim Babayev yüzde 3,8, Sosyalist Parti'den Abduhalim Gaffarov yüzde 1,5, Demokrat Parti'den Saidcafar İsmanov yüzde 1 oranında oy alabildi.
Seçimi; Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT), Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT), Şanghay İşbirliği Örgütü gibi uluslararası kurumlardan 500 civarında yabancı gözlemci ve 100’e yakın basın mensubu takip etti.

AGİT: SEÇİMLER ÇEKİŞMELİ GEÇMEDİ
AGİT gözlemcileri, seçimlerin sorunsuz geçtiğini, ancak çekişmeli bir seçim olmadığını dile getirdi. Açıklamada, “Seçimler olaysız ve sakin geçti. Ancak gerçek seçim havası yansımadı. Tacikistan’daki demokratik hedefleri için daha geniş siyasi çoğulculuğa ihtiyaç var.” denildi.
BDT: SEÇİMLER ŞEFFAF VE ÖZGÜR OLDU
Seçimleri takip eden BDT gözlemcileri ise olumlu not verdi. BDT gözlemciler Başkanı Sergey Lebedev, konuyla ilgili açıklamasında seçimlerin açık ve özgür bir ortamda yapıldığını söyledi. Geçen seçimlere göre, bu seçimlerin daha organize bir şekilde düzenlendiğini söyleyen Lebedev, son yıllarda Tacikistan'da seçim yasasının demokratik normlara yaklaşımı açısından olumlu değişimlerin yaşandığının altını çizdi.

-CUMHURBAŞKANI RAHMAN’IN ÖZ GEÇMİŞİ-
İmamali Rahman 5 Ekim 1952’de Kulyab eyaletinin Dangara köyünde doğdu. 1990 yılında Tacikistan Yüksek Konseyi’ne milletvekili olarak seçildi. 19 Kasım 1992 yılında Tacikistan Yüksek Konseyi tarafından konseyin başkanlığına seçildi.
6 Kasım 1994 yılında yapılan seçimlerde yüzde 59 oranda oy alarak, ilk defa cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu. 1998 yılında Tacikistan Halk Demokratik Parti başkanlığına getirildi.

6 Kasım 1999 yılında tekrar cumhurbaşkanlığına seçilerek, 7 yıl bu görevi yürütmek hakkını elde etti. Aynı yıl anayasada değişiklik yapılarak, cumhurbaşkanlığı görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarıldı. 1999 seçimlerinde yüzde 97 oranında oy aldı.

Haziran 2003 yılında cumhurbaşkanı adayının yaşını sınırlayan madde referandumla kaldırıldı. Aynı referandumda bir kişinin sınırsız cumhurbaşkanı seçilmesinin önü açıldı.

6 Kasım 2006 yılındaki seçimleri de kazanan Rahman, 21 yıldır ülkesini yönetiyor ve Orta Asya’nın uzun süredir cumhurbaşkanı görevinde bulunan liderlerinden biridir. Rahman, Tacikistan’ın “kahramanı “unvanına sahip ve ayrıca yurtdışında çok sayıda nişan verildi.

Evli olan Rahman’ın 7 kızı ve 2 oğlu var. 9 çocuk babası Rahman, en çok çocuğu bulunan bölge liderlerinden biridir.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.